Forum › Fantastyka › Star Trek › Statki kanoniczne czy nie?
Zarathos:
Coz, dzieki temu B5 jest bardziej spojnym swiatem niz ST, czego mozna tylko zalowac.
ale st, jest swiatem o wiele bardziej rozleglym. zarowno 'geograficznie' jak i czasowo.
ponadto jms, afaik kazda ksiazke 'nadzoruje' w mniejszy lub wiekszy sposob. ksiazki z regoly sa pisane wg jakis skryptow straczynskiego, albo z jego oddechem za plecami autora.
owocuje to spojnoscia, ale rowniez zabiciem ducha tworczego ludzi, ktorzy blogoslawienstwa jmsa nie maja.
poza tym prawdopodobienstwo kolejnych produkcji w swiecie b5 jest znikome, dlatego tez kanonicznosc ksiazek jest mozliwa. po prostu, na 90% nie powstanie nic co owy kanon mogloby naruszyc.
Posty przeniesione z innego tematu.
Argument o klasach okrętów Imperium jest zupełnie nieadekwatny do tematu. Pomijając to, że krytyka akurat pod moim adresem jest zupełnie chybiona - ja osobiście widzę ST jako serial pokazujący wycinki tej wielkiej rzeczywistości i o ile należy szanować kanon, to zbyt mały horyzont (przygody jednego okrętu, stacji, itp.) nie rzutuje aż tak bardzo na moją ocenę tego świata. Inaczej mówiąc kanon jest kanonem, ale odrobina wyobraźni także jest potrzebna.
[post="24935"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Tyle ze krytyka akurat nie była pod twoim adresem choć tamten temat jest jak najbardziej adekwatny do tego. Tam twierdzono ze jest tylko 5 bo tylko tyle widac na ekranie. Andorian widzimy bardzo żadko a wiec jest ich niewielu. To dokładnie ta sama polityka.
15. Nie liczac promow i stacji kosmicznych i klas tylko wspomnianych na ekranie widac bylo 15 klas okretow klingonskich. w tym 2 transportowce. Nie liczad podklas (czyli + 2 duze BoP'y i 2 Negh'Var z alternatywnych rzeczywistosci + 1 D5 w wrsji transportowej)
Ciekawe. Prosze o wymienienie (zaznaczam iż mówimy o klasach z czasów
Ja akurat mowilem o wszystkich. Łacznie z entkiem i TOSem. A co do wymienienia to prosze:1) Battleship [ENT] - ten co to wygladał jak KTI2) Bird of Prey [ST:III + ] (+B'rel i K'Vort)3) Transportowiec 1 [DS9] (nie ma ozaczenia klasy)4) D5 [ENT, DS9, TAS] (+ wersja tankowca)5) D7 [TOS, VOY]6) Bird of Prey [ENT]7) ?? [ENT] (okręt Goroth'a)8) K'T'Inga [Filmy + TNG + DS9] (2 wersje - z torpedami i disruptorem)9) Transportowiec 2 [DS9]10) Negh'Var [DS9, TNG, VOY] (zaleznie od wersji)11) Raptor [ENT]12) Transportowiec 3 [ENT]13) Zwiadowczy [TOS]14) ?? [DS9] (widoczny w odcinku, w którym pozbawiono pamięci brata Worfa - Kurna)15) Vor'chaDo tego dochodzi 6 nigdy nie widzianych na ekranie okretow, ktorych klas nikt nie wspomnial.
Ad 1) to był D7Ad 3) który? Zdjęcia poproszeAd 9) to samoAd 12) to samoAd 13) według niektórych źrudeł był to Raptor, a wiec ta pozycja o ile nie niemozliwa to nie jest do konca pewna.Poza tym to niczego nie zmienia: mówiliśmy o okresie TNG i później. 5 okrętów (B'Rel, K'Vort, KTI, Vor'Cha i Negh'Var) na całe gwiezdne imperium? To kompletny bezsens i brak wyobraźni oraz przemyślenia. Jednak zbyto to stwierdzeniem "nie było na ekranie". A więc mimo iż uznanie ze andorian jest mikroskopijna ilość tylko dlatego, że byli w serialach 2 razy moze wydawać wam się błędne, głupie i w ogóle to według waszej własnej polityki jest ona słuszne.
Ad 1) a ja jestem sw Mikolaj. Dowodzik plis
Ad 3)
Ad 9)
Ad 12)
Ad 13)
Co do liczebnosci floty w TNG+ nie komentuje. Tyle okretow widac wiec tyle jest kanonicznych. Okrety oficjalne (z gier etc, ale nie wliczanych do kanonu), fanowskie i co tam jeszcze to juz zupelnie co innego niz kanon.
Wiesz, pomijajac Wolf 359 to w TNG byly Nebule, Galaxy, Oberthy i Excelsiory. I nic wiecej 🙂
A rasa nie okret. To samo mozna powiedziec o w zasadzie kazdej rasie nie ludzkiej 😉
Ad 1: no to Mikołaju gdzie jest ten AK-47 co u ciebie w grudniu zamuwiłem he?
Zaś co do dowodu to prosze:
Jak coś wygląda jak kaczka, biega jak kaczka i kwacze jak kaczka to to nie jest kot.
Ad 3: nie mówiliśmy o jednostkach cywilnych.
Ad 12: nigdzie nie pada stwierdzenie iż to jednostka klingońska.
Wiesz, pomijajac Wolf 359 to w TNG byly Nebule, Galaxy, Oberthy i Excelsiory. I nic wiecej
A Miranda to pies? A Ambasador to pies? A Constellation to pies? Wszystkie występuje poza Wolf 359 i to częściej niż raz.
A rasa nie okret. To samo mozna powiedziec o w zasadzie kazdej rasie nie ludzkiej
W zasadzie kazda rasa nie ludzka pojawiała sie albo wiecej niz dwa razy albo w wiekszej liczbie niz 2-3 osoby.
Posty przeniesione z tego tematu.
Hmm właściwie może tak zrobie, zwłaszcza ,że nie będe musiał spotkań klubowych organizowac.
No to na koniec maleńka prośba - mam tutaj opis mojego przyszłego statku. Czy moglibyście sprawdzic czy nie ma w tym jakiś błędów typu "a te silniki tyle nie wyciągaja" itp.:
USS Saratoga zaprojektowano jako okręt zwiadowczy na potrzeby wojny z Dominium. Okręt nazwano tak na cześć USS Saratoga NCC-31911, zniszczonego w bitwie o Wolf 359. Rozpoczęto budowe jednego okrętu celem przeprowadzenia testów, niestety prototyp nie sprostał stawianym mu wymaganiom. Podczas testu pojawiły się olbrzymie problemy z zasilaniem, oraz liczne wady konstrukcyjne. Ponieważ dowództwo Gwiezdnej Floty od początku sceptycznie podchodziło do tego projektu, a przed ASDB wciąż wynikały nowe problemy związane z budową okrętu, anulowano projekt ,a protyp wycofano do magazynu. Gdy w 2373 roku Dominium zajęło stacje Deep Space Nine, Gwiezdna Flota potrzebowała zwrotnego i dobrze uzbrojonego okrętu zwiadowczego o dużym zasiegu przeznaczonego do działań typu "uderz - uciekaj". Rozwiązaneim był USS Saratoga. Jego niewielkie rozmiary czyniły go, przy określonej mocy silników, bardzo zwrotnym. Okręt jest w stanie przez 5 dni utrzymać prędkość 9.99 WARP. Okręt jest silnie uzbrojony i bardzo zwrotny ,posiada jednak dość przeciętne opancerzenie. Dodatkowo zamontowano na nim urządzenie maskujące ,które miało zwiększać jego szanse prztrwania, na terytorium wroga. Niestety ,po zakończeniu wojny z Dominium, Gwiezdna Flota podjęła decyzje o nie rozwijaniu dalszym tego projektu, tłumacząc to wysokimi kosztami produkcji i niską użytecznością. Gotowy prototyp skierowano do działań zwiadowczych w służbie Wywiadu Gwiezdnej Floty.
Nazwa okrętu - U.S.S. Saratoga
Rejestr - NCC-75507
Klasa - Saratoga
Przynależność - Zjednoczona Federacja Planet
Typ okrętu - Zwiadowczy
Wysokość - 30 m
Długość - 120 m
Szerokość - 90 m
Silniki impulsowe - Standardowe z dopalaczami
Silniki WARP - MARA 3
Uzbrojenie - Cztery fazery typu 8, trzy pasy fazerowe typ 7, cztery pulsacyjne wyrzutnie torped z zapasem 40 torped (trzy wyrzutnie z przodu i jedna z tyłu)
Systemy obronne - Standardowy pojedyńczy pancerz duranowo - tytanowy, standardowy system osłon automodulacyjnych, standardowy poziom pól integrujących
System Komputerowy - LCARS
Urządzenie maskujące - F.2
Z tego co widzę, pokusiłeś się o stworzenie jednostki niekanonicznej. Na moje oko wygląda toto ok. Interesuje mnie jednak, dlaczego akurat 5 dni? Zazwyczaj podawało się prędkość maksymalną z brakiem określonego czasu przez jaki okręt moze ją utrzymać, albo prędkość awaryjną utrzymywaną przez 12 h. Niemniej jednak to Twój staw i Twoja rybka, od Ciebie zalezy kolor łusek..;)A, jeszcze coś. Maskowanie? Wywiad to nie Sekcja 31, trzymałby się raczej ustaleń traktatu, zabraniającego Federacji używania maskowania. Nawet Defiant miał maskowanie wypożyczone od Romulan. Poza tym jednak - nienajgorzej.
Korzystałem z USS Phoenix tam ,któryś z okrętów bodajże Sabre przy tych silnikach utrzymywał tę prędkośc przez 7 dni toteż skróciłem to troszke aby nie przeciagac struny bo bałem sie ,ze zrobie jakiś taki super-hiper okręt mogący w pojedynke zniszyc 10 sześcianów. A co do urządzenia to mam do niego taki sentyment ,że postanowiłem zignorowac traktat.
urzadzenie maskujace f.2? brzmi znajomo :Dw ST znane sa 3 rodzje fazerow, wszystkie okresla sie mianem bankow fazerowych (pasy to wymysl fanow): typ4 (promy), typ-8 (mysliwce maquis), Mk IX - montowane na Constitutionach. Pasy typ-X czy wiezyczki typ-7 nieustannie mnie smiesza :)silniki warp... mara 3? A co to za cudo? Jak juz to rdzen warp MARA 3 (MARA - Matter Antimatter ReAction - reakcja materia antymateria). Poza tym o ile wiem fedki uzywali 5 rodzajow rdzenia warp: stabilizowany litem, stabilizowany dilitem (dilit 'mnozyl' ilosc wyprodukowanej energii), stabilizowany dilitem regenrowanym promieniami gamma (chyba) i stabilizowany dilitem regenrowanym promieniami theta (Galaxy i w gore). Nie ma czegos takiego jak stop duranowo-trytanowy. okrety maja wregi z trytanu i kadlub z duranu. nie ma tez poziomow pol integracyjnych (durny wymysl DITL). pole integracyjne jest po to, zeby okrety sie nie rozpadaly podczas przyspieszen a nie jako system obrony.okrety w ST poza parom wyjatkmi (okrety z czasow Entka, Defiant i... i to chyba wszystko) nie maja pancerzy. Poszycie kadlub jak juz. I prawie kazdy okret ma podwojne - kadlub zewnetrzny i wewnetrzny 😀 nie ma czegos takiego jak wyrzutni pulsacyjna (tez durny wymysl DITL, jednak ten w przeciwienstwie doSIF sporo osob podchwycilo). S lbo normlne wyrzutnie o roznej szybkostrzelnosci albo 'wielotorowe/wielorurowe' jak kto woli czyli strzelajace wiecj niz jedna torpede na raz. Te pierwsze ma kazdu okret GF,te drugie TYLKO i WYLCZNIE klasa Galaxy. Nawet Sovek ma wyrzutnie strzelajace pojedynczo.---Zeal - skad wy (ja kiedys tez) bierzecie ta predkosc awaryjna? predkosc maksymalna dla Galaxy to warp 9,7 (dla samej sekcji bojowej bez spodka) i warp 9,6 dla polaczonych. A 9,4 to maks predkosc ekonomiczna (mozna leciec dluzej i nikt jej nie przekracza jak nie musi). Latanie powyzej maks. ekonomicznej to jak jezdzenie samochedem z obrotomierzem na czerwonym polu - mozna, w wiekszosci przypadkow nawet calkiem dlugo, ale sie niszczy silnik.I dlaczego akurat 12 godzin?
kad wy (ja kiedys tez) bierzecie ta predkosc awaryjna?
Gdybyś interesował się choć trochę marynarką wojenną - okrętami o napędzie atomowym w szczególności - nie byłbyś taki zdziwiony. Reaktory mogą dawać więcej mocy niż potrzeba przy prędkości maksymalnej. To jest po prostu pewien zapas.
Wszystkie elementy (wał, uszczelniacze, łożyska) są obliczone na ileś godzin pracy pod takim a takim obciążeniem. Wyjscie poza ten zakres powoduje przyspieszone (bynajmniej nie w stopniu liniowym) zużycie poszczególnych części. Owo frapujące Cię tak bardzo "12 godzin" to ni mniej ni więcej tylko czas, przez jaki można "przeginać". Potem coś nie wytrzymuje zmęczeniowo (na przykład) i masz awarię.
Skąd ją bierzemy? Z różnych miejsc. Wyraźnie napisałem przecież:
Zazwyczaj podawało się prędkość maksymalną z brakiem określonego czasu przez jaki okręt moze ją utrzymać, albo prędkość awaryjną utrzymywaną przez 12 h.
Nie napisałem, że to jest obligatoryjne, kanoniczne, etc, etc. Nie napisałem też, aby JLP coś zmieniał. To jego zabawka, jego opis i nic mi do tego. Zobaczyłem coś odbiegającego od normy i spytałem. Rozumiem, że zwykła ciekawość jest czymś niespotykanym tudzież powodującym Twoje oburzenie?
Mniej kawy, życie stanie się prostsze.
Hmm nie chce sie wykłocac czy coś ale zarówno fazery, wyrzutnie pulsacyjne oraz stop (kompozyt) duranowo-
trytanowy znalazłem na USS Exelsior czyli na twojej stronie. To dlaczego mówisz ,że nie ma czegoś takiego?
A co do uządzenia maskujacego - faktycznie znajomo również z twojej strony byłą tam obok nazwa "M-6" ale w nawiasie więc uznałem ,ze to jest ta właściwa.
Silniki MARA 3 - przeczytałem na USS Phoenix w bazie danych okręt klasy "Sabre".
Nie pijam kawy.
JLP sie pytal czy ma wszystko ok - nie ma. Czy moze stworzyc taki okret? Pewnie ze moze, kto mu zabroni. Tak dlugo jak nie bedzie ludziom wmawial, ze to okret trekowy (tylko fanowski) tak dlugo moze na niego wstawiac co mu sie podoba.
Owo frapujące Cię tak bardzo "12 godzin" to ni mniej ni więcej tylko czas, przez jaki można "przeginać". Potem coś nie wytrzymuje zmęczeniowo (na przykład) i masz awarię.
Latanie powyzej maks. ekonomicznej to jak jezdzenie samochedem z obrotomierzem na czerwonym polu - mozna, w wiekszosci przypadkow nawet calkiem dlugo, ale sie niszczy silnik.
Brzmi podobnie, nieprawdaz? Japytalem, skad wyto wzieliscie, a nie co to jest predkosc awaryjna. Nigdy o czyms takim w ST nie slyszalem 🙂
---
JLP - wiem nawet skad wziales ten kompozyt - z artykulu Materialy Pancerzy? Kurcze, bede go musial poprawic, bo az wstyd takludzi wblad wprowadzac 🙂 Uchowal sie od czasow starej stronki, gdy bylym mlody i glupi. Co do broni to polecam tekst na czerwono, nad tabelkami:
Dane poniżej są niekanoniczne. Wyjątek stanowi klasa fazerów Mk IX/II, typ-4 i typ-8.
Dane poniżej są niekanoniczne.
Niekanoniczne znaczy nie majace nic wspolnego ze Star Trekiem i bedace wymyslem autora strony.