Forum Fantastyka Star Trek Starsze klasy okretow

Starsze klasy okretow

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Participant

Od paru dni chodzi mi po glowie pewne pytanie dotyczace starszych okretow. Co sie stalo z okretami ktore zostaly wprowadzone do sluzby tuz przed wprowadzemiem systemu LCARS, czy dalej dzialaly na starym systemie. I czy w wyprodukowanych statkach tych starszych klas, po wprowadzeniu LCARSa zaraz zaczeto produkowac je z tym systemem, czy tez przez pewien okres(do czasu wycofania starszych wersji okretow) byly uzywane na statkach federacyjnych dwa systemy.

mattik
    Participant

Może je jakoś udało się po prostu przerobić???Ale całkiem możliwe, że po prostu były dwa systemy obowiązujące.

Tazman
    Participant

Z tego co ja wiem przed LCARS działał SCARS. po raz pierwszy wprowadzony chyba w reficie Constitution i był głównym systemem m.in. na Miranda, Constelation, Excelsior itd. Pewne jest jednak, że również na Excelsiorach obecnie są systemy LCARS więc można dojść do wniosku, że systemy były po prostu upgrade'owane, mianowicie całkowicie zamieniane na jednostkach w ciągłej służbie.

Xalein
    Participant

Tazman ale chyba nie jest mozliwe fizycznie wymienic w wszystkich statkach na raz systemu.

fluor
    Keymaster

Tazman ale chyba nie jest mozliwe fizycznie wymienic w wszystkich statkach na raz systemu.

A nie można zrobić tego partiami?? tzn, część statków do reboota a część pozostaje na starym i dopiero później zostają przekonwertowane...

Xalein
    Participant

A nie można zrobić tego partiami?? tzn, część statków do reboota a część pozostaje na starym i dopiero później zostają przekonwertowane...

Ja wiem ale Tazman to powiedzial tak, ze oni wzieli pewnego dnia wszystkie i wymienili na raz na LCARS

A teraz mi sie nasuwa inne pytanie czy w akademii musieli sie uczyc obsugi oby dwoch systemow i czy dalej musza

Vidmo
    Participant

A teraz mi sie nasuwa inne pytanie czy w akademii musieli sie uczyc obsugi oby dwoch systemow i czy dalej musza

Mi wydaje się (nie mam potwierdzenia w odcinkach), że musieli się uczyć obu tak jak np na kierunku informatycznym nie uczą ciebie tylko Pascala ale jeszcze C++, Visual basic, Delphi (no może troche przesadziłem 😉 )itp. a w tym wypadku nie ma taryfy ulgowej szczególnie że jest to akademia, a nie żłobek.

Co do starszej załogi to przeszkalali ich w zakresie nowego systemu bo nie widze powodu aby mieli ich przenosić na inny okręt ze starym systemem z tego powodu lub wysyłać na emeryturkę.

Tazman
    Participant

Ja wiem ale Tazman to powiedzial tak, ze oni wzieli pewnego dnia wszystkie i wymienili na raz na LCARS

Może troche nieszczegółowo odpowiedziałem, ale nigdzie nie napisałem, że wszystkie wymienili na raz. W którym miejscu to pisze to zamienie ❓ W jeden dzień praktycznie, a nawet teoretycznie nie jest możliwy upgrade takiego systemu na jednym okręcie, co dopiero na wszystkich. A co do nauki, to w akademii uczą chyba także systemów takich jak na 1701 przed refitem 🙂 i starszych.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram