Forum Trek.pl Newsy Star Trek Star Trek a homoseksualizm - kontrowersja

Star Trek a homoseksualizm - kontrowersja

Viewing 8 posts - 16 through 23 (of 23 total)
  • Author
    Participant

Skoro normalne, to po co wstydliwie przemilczać, zwłaszcza, ze ten wątek nie pojawia się ni w pięć, ni w dziewięć, a odgrywa pewna rolę.

No właśnie o to chodzi. Że nie pokazuje się tego romansu dlatego, że to romans, ale dlatego, że to romans homoseksualistów.

Nie, nie widzę analogii. Nawet najmniejszej. Bo gdy ktoś tylko na czymś gra, jego narodowość jest obojętna. Jednak gdy ktos odmawia przydziału na statek z powodu homoseksualnego związku, jest rzeczą logiczną zaakcentować, czemu to robi.

A gdyby to był związek heteroseksualny? To wzmianka nawet nie pojawiłaby się na ekranie.

Was jednak jakoś dziwi i chyba też zniesmacza, choć, mówiac szczerze, nie widzę powodu. W kazdym razie, logicznego powodu.

Zniesmacza nie związek homo, ani nie to, że romans jest motywem przewodnim. Mnie osobiście (bo nie mogę mówić za innych) zniesmacza to, że romans stał się wątkiem przewodnim dlatego, że jest to związek między homoseksualistami. Gdyby młody Kirk pokochał młodą pannę Sulu to nikt by się nawet nie trudził pisaniem scenariusza.

Eviva
    Participant

Gdyby to był związek hetero, to nie pojawiłby się na ekranie? Czy ja dobrze przeczytałam? Skąd ten wniosek? Związki hetero na ekranie są wszędzie, a już w Treku...

Gdy Kirk całuje się z każdą, co się nawinie, a z wieloma **** (co jest tylko subtelnie zaakcentowane ze względu na ówczesną cenzurę), to nikt nie mówi, ze to niepotrzebne, albo że i tak wiadomo, więc po co pokazywać. Idąc tokiem tego rozumowania można cały odcinek załatwić słowami "Polecieli i wrócili." Po co pokazywać więcej?

Gdyby młody Kirk pokochał młodą pannę Sulu to nikt by się nawet nie trudził pisaniem scenariusza.

A ten wniosek to skąd? Zostałeś jasnowidzem? Od podobnych związków roi się w Treku.

Tom
    Participant

Skończyłem właśnie oglądać i w sumie jestem pod wielkim wrażeniem całego tego przedsięwzięcia. Znakomicie utrzymany styl lat '60, wszystko w konwencji starego Treka. Ciekawy scenariusz, aktorzy odgrywający bohaterów robią to świetnie. Niewymuszony i dobrze napisany humor też jest dużym plusem. Chyba warto się przyjrzeć całości serii.

A wątek gejowski.. potraktowany normalnie tak jak się traktuje wątki hetero. Równie dobrze mogliby tam być Jadzia i Worf.

zwłaszcza, ze ten wątek nie pojawia się ni w pięć, ni w dziewięć, a odgrywa pewna rolę.

I nie jest to bynajmniej rola 'pokazujemy całujących się facetów, żeby wzrosła oglądalność'.

Zniesmacza nie związek homo, ani nie to, że romans jest motywem przewodnim. Mnie osobiście (bo nie mogę mówić za innych) zniesmacza to, że romans stał się wątkiem przewodnim dlatego, że jest to związek między homoseksualistami. Gdyby młody Kirk pokochał młodą pannę Sulu to nikt by się nawet nie trudził pisaniem scenariusza.

Nie. To jest po prostu zwykły romans który pokazuje wartości uniwersalne, które zwykliśmy odbierać od par hetero. Nie ma żadnego specjlanego traktowania, przekazywania 'wartości gejowskich' (cokolwiek to by miało znaczyć), etc. Pokazuje się go jako zwykły romans. A że ludzie na niego z jakichś przyczyn zareagowali w ten czy inny sposób, zaczęli dyskusje (chciałoby się rzec: burze w szklance wody) w Internecie, świadczy już tylko o nich.

Q__
    Participant

Homoseksualizm - nie, ale z pakietu spraw związanych z LGBT+. Użycie w DSC poprawnego politycznie zaimka "they" wyszło na dobre... Memory Alpha. Znalazł on bowiem - skoro już do Treka i Trekowego światka trafił - b. praktyczne zastosowanie w wypadku znanych tylko ze wzmianek w dialogach, Okudagramach, czy innych napisach, postaci, których płeć nie została ujawniona (przynajmniej kanonicznie), ułatwiając formułowanie treści haseł o nich. Za przykład niech posłuży Xon:
    https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Xon

Q__
    Participant

Star Trek (jako całość) otrzyma - na ręce Wilsona Cruza - Visionary Award z puli 😉 2022 Outfest Legacy Awards:
    https://trekmovie.com/2022/10/18/star-trek-franchise-to-be-honored-with-visionary-award-at-outfest-legacy-awards/

Q__
    Participant

Steve Shives o shippowaniu Kirka i Spocka:
    https://www.youtube.com/watch?v=YwA_tdEZntA

Q__
    Participant

Szykuje się różnorodnościowy konwent Galactic Diversity Inclusion (którego głównymi gośćmi będą gwiazdy ST/ORV, a organizuje go grupa zwana Gaaays in Spaaace):
    https://blog.trekcore.com/2023/04/galactic-diversity-inclusion-convention-may-2023/
    https://dnicon.org/

Q__
    Participant
Viewing 8 posts - 16 through 23 (of 23 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram