Forum › Fantastyka › Star Trek › Sport w trekowym swiecie
Jakie sporty uprawia sie w trekowym swiecie??? To pytanie chodzi mi od jakiegos juz czasu po glowie. Z odcinkow Voyagera wiemy ze na pewno grywa sie w bilard, jezdzi na nartach, gra w tenisa ziemnego no i ... No wlasnie czy sa jeszcze jakies sporty ktore uprawia sie w trekowym uniwersum. Mam tez wrazenie ze chyba brakuje wsrod nich gier zespolowych. To troszke dziwne chocby z tego wzgledu, ze mentalnosc Federacji opiera sie na zasadzie wspolpracy w grupie...a nic tak jej nie poprawia jak zdrowa sportowa rywalizacja 😉 Czekam na Wasze opinie
ee no jest tego troche wiecej niz wymieniles ;P- parisses squares (cokolwiek by to bylo) to najwyrazniej gra zespolowa vide tng "11001001". byla wspominana w wielu serialach; jest niebezpieczna i mozna sie uszkodzic solidnie podczas gry...- velocity - janeway i 7z9 graly w ta gre w "hope and fear" (bardzo podobne cos bylo w tng; gral worf z guinan, ale nie pamietam odcinka)- w ds9 wspomniana byla gra "springball" na czym polegala nie wiem- racquetball - o'brien gral w to z bashirem. wygladalo to podobnie do squasha.- kim nieraz wspominal, ze lubi grac w siatkowke... - torres w akademii byla w druzynie dziesiecioboju...- riker i jego ojciec uprawiali sport walki; wygladal podobnie jak jedna z konkurencji "american gladiators" ;), tłukli sie takimi kijami :)- worf w tng prowadzil szkole klingonskiej sztuki walki - treningi wygladaly podobnie do tai chi...wiecej nie pamietam ;>
Pamietam, ze w TNG widzialem kilka wymyslnych, przyszlosciowych sportow. W wiekszosc z nich grywano na holodeku (na przyklad strzelanie z fazerow do latajaych kulek :D) i IMHO wszystkie te pomysly na przyszlosciowe gierki byly nieudane. Tak wiec podoba mi sie powrot do znanych nam juz sportow w Voyagerze. Ze znanych nam dzisaj sportow w TNG mozna bylo popatrzec na pojedynek szermierski Picarda z Guinan. ;)Pozdrawiam,spok
Jeszcze jest gra w darta, często uprawiana w DS9. 😀
Jest jeszcze gra "Strategema" ( chyba tak to się pisze 😉 ). Pojawia się ona w TNG w odcinku z drugiej serii: "Peak Preformance". Zawodnicy zakładają na palce specjalne urządzenia i ruchami palców grają.... 🙂 Nie wiem dokładnie na czym ona polegała, ale chodziło o ilość wykonanych ruchów. We wspomnianym odcinku Riker stawia wyzwanie mistrzowi gry, a zaraz po nim Data... 😉
Ja dorzuce do tej listy koszykowke, w jednym z odcinkow entka zaloga w nia grala - nawet z doktorem.
Chakotey uprawia boks.No i był wyścig statków w jednym z odcinków Voya.
Albo musze isc do okulisty, albo wszyscy zapomnieli o baseballu z DS9. Wstyd! ;>
No, ale to, że tak powiem, sport wymarły. Nikt w to nie gra, tylko Sisco i jego syn.
Hmm, mam wrażenie, że nikt nie napisał o ukochanaj grze Sisko jaką jest baseball, no takie faux pas. 😉 A to też gra zespołowa. (EDIT - uh, Piotr mnie wyprzedził ;>). A co do tego, że baseball jest wymarły - niezupenie. Kasidy Yates opowiadała przecież o lidze stworzonej na Cestus III, poza tym kapitan Solok i jego załoga, którzy trenowali baseball, wyzwali przecież drużynę DS9 na pojedynek (odcinek Take me out to the holosuite)Co do sportów walki to są one w treku bardzo popularne, oprócz już wymienionych mogliśmy też oglądać treningi Tashy Yar (TNG Code of honor) w sztuce walki przypominającej ju-jitsu, judo, aikido i kilka innych wschodnich systemów naraz. Sisko w odcinku DS9 Apocalypse rising wspominał coś o uprawianiu zapasów w czasach Akademii. W TOSie też mieliśmy okazję zobaczyć treningi Kirka (choćby w epizodzie Charlie X). Do tej kategorii można też zaliczyć symulacje holodekowe Worfa - zarówno z TNG jak i DS9 (walka ne betleHy, noże itp). Co do boksu to mieliśmy też pojedynek Sisko z Q. 😉 Wydaje mi się, że sztuki walki dominują jako najbardziej widowiskowe i stosunkowo łatwo je pokazać.Ach, bym zapomniała - była jeszcze przecież wspinaczka, w ST-5, gdy Kirk łaził po skałach w Yellowstone, zresztą Archer też się wspinał, bodajże w odcinku Home.
A propos Archera to mieliśmy jeszcze jego ukochane water polo. Kumpel Picarda w odcinku Tapestry grał w coś w stylu bilarda, gdzie celowało się w różne grzybki jak we flipperach, nie pamiętam nazwy tej gry. Może to niezupełnie sport, ale przychodzą mi do głowy jeszcze słynne trójwymiarowe szachy.
Hmm Dreamweb szachy to jest sport chociaz sporo ludzi tak nie mysli :>. Zdaje sie ze jest kilka odmian tej gry w trekowym uniwersum. Ziemskie - zakladam ze sa choc nigdzie jeszcze o nich nie wspominano w filmach ktore widzialem. Sa tez wolkanskie szachy o ktorych wspomina Tuvok w ktoryms z wczesnych odcinkow Voyagera 😉 Moze ktos wie jeszcze o innej rasie ktora grywa w szachy???
W którymś odcinku grali w bilard w holo...
riri
Mod: Przed napisaniem posta wypada przeczytać poprzednie, żeby nie powtarzać po kilka razy tego samego - o bilardzie było w poscie rozpoczynającym ten topic.
Ziemskie - zakladam ze sa choc nigdzie jeszcze o nich nie wspominano w filmach ktore widzialem.
Dax grala z Sisko w tradycyjne szachy. DS9 "equilibrium"