Forum Trek.pl Newsy Nauka i Technologia Sonda wraca wraz z Voyagerem

Sonda wraca wraz z Voyagerem

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Author
    Keymaster

W najbliższy poniedziałek w TVP 2 będzie można zobaczyć efekt reaktywacji kultowego (tym razem użycie tego słowa jest naprawdę uzasadnione) programu popularnonaukowego pt. "Sonda", bezkonkurencyjnie prowadzonego przez duet Kurka i Kamińskiego (którzy zginęli tragicznie w wypadku, jadąc kręcić materiał do kolejnego odcinka). W "Sondzie 2" tym razem tylko jeden prowadzący: Tomasz Rożek - szef działu "Nauka i Gospodarka" w tygodniku Gość Niedzielny. Pierwszy odcinek o sondzie Voyager.

sonda-640x425.jpg?2ef7ff

The D
    Participant

Na razie mam za sobą 3 odcinki nowej Sondy i powiem, że jest tak sobie. Niby wpadek nie zanotowałem, ale też mogło by być lepiej. W studiu są goście i wiele rekwizytów, ale nie wykorzystuje się w pełni ich potencjału. Ot kilka pytań ez wgłębienia się w temat, czasem wręcz ucinanie wypowiedzi w pół zdania, żeby pędzić do następnego zagadnienia. Nie ma tez polemiki, bo prowadzący jest jeden. No i wygląda na to, że poszczególne odcinki sa inspirowane tymi sprzed lata, są nawet wmontowane fragmenty, ale tez nie wykorzystano tego w żaden sposób, żeby np. porównać jak zmienił się stan wiedzy od tamtego czasu itp. Ogólnie nowa Sonda niezbyt wyróżnia się od innych tego typu programów jak np. Galileo. Może jeszcze się wyrobi, a może po prostu starzeję się i rosną mi wymagania.

Cross
    Keymaster

Po dwóch pierwszych dałem sobie spokój. I jeszcze ten idiotyczny, "fabrykowany" czat z boku...

Match
    Participant

Nigdy nie oglądałem Sondy w dzieciństwie, jestem za młody, widziałem jednak sporo odcinków na yt. Prowadzący zawsze byli perfakecyjnie przygotowani i wyczerpująco omawiali zagadnienie poruszane w programie. Natomiast nowa Sonda jest na poziomie tubek Rożka o godzinie dla Ziemi - chaos i półprawdy.

Q__
    Participant

programu popularnonaukowego pt. "Sonda", bezkonkurencyjnie prowadzonego przez duet Kurka i Kamińskiego

Jak widać - wciąż są pamiętani:
    https://www.haloursynow.pl/artykuly/nikt-tak-nie-opowiadal-o-nauce-jak-oni-andrzej-kurek-i-zdzislaw-kaminski-tworcy-kultowej-sondy,18556.htm

Cross
    Keymaster

Ja znalazłem ostatnio w szufladzie te tekturowe okulary 3D (z zielonym i czerwonym "szkiełkiem") i próbowałem odnaleźć "Sondę" z lat 80-tych, gdzie puścili trójwymiarowy film o powstaniu wszechświata, a nie miałem wtedy sprzętu. Niestety, nawet wg spisów nie nie mogę odszukać tytułu.

• This reply was modified 2 years ago by Cross.
    • This reply was modified 2 years ago by Cross.
    Q__
    Participant

Może chodzi o odcinek zatytułowany "3D" po prostu?
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_odcinków_programu_Sonda

Cross
    Keymaster

O, musiałem przeoczyć. Dzięki, teraz pozostaje to odnaleźć w odmętach netu i obejrzeć. Bo muszę powiedzieć, że wypróbowywałem je na jakichś VR filmach (właśnie niby pod takie okulary) na YT i szału nie było...

Q__
    Participant

Nie ma za co 🙂 . A skoro o początkach Wszechświata mowa, zwróć też uwagę na odcinek "Kodeks Kosmosu" 😉 :

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram