Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Quiz Światowy ...

Quiz Światowy ...

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 158 total)
  • Author
    Participant

5) "Kiedy słyszę słowo 'kultura' odbezpieczam rewolwer." ?

Za autora tego zdania powszechnie uważany jest Goebbels, choć podobno zaczerpnął je od pisarza Hannsa Johsta.

4) "Rosyjski komunizm jest nieślubnym dzieckiem Karola Marksa i Katarzyny Wielkiej."

A to powiedział (popisując się typowo brytyjskim sarkazmem i humorem ;>) Clement Attlee - przez pewien czas premier Wielkiej Brytanii, które to stanowisko odziedziczył po Churchillu.

Resztę niech zgadują inni. 😉

Slawek
    Moderator

Hmm... mam propozycję - nie możemy zostać przy zagadkach logicznych, łamigłówkach i tym podobnych? Bo faktycznie te wszelkie pytania to nie wiem po co one, skoro jak już r_ADM powiedział, odpowiedzi można znaleźć w googlach, a nawet jeśli nie poszukamy to zrobi to ktoś inny. Także sugeruję aby przed odpowiedziami na zagadki dawać pogrubioną czcionką tekst typu "odpowiedź na zagadkę tą-i-tamtą" abyśmy nie natknęli się przypadkiem od razu na odpowiedź do zagadki która jest post wyżej. Albo w jakiś inny sposób zaznaczać odpowiedzi, bo już się tak na jedną niestety natknąłem, zanim ją rozwiązałem.

Barusz
    Participant

Jak to "zostać przy łamigłówkach"? Przecież nigdy ich tu nie było. Ponadto w Mesie jest osobny temat poświęcony łamigłówkom. Co do dotychczasowych odpowiedzi, pozostaje mi tylko je potwierdzić, z zastrzeżeniem, że słowa z grafomańskiej sztuki Hansa Johsta rozpropagował z tego co wiem Hermann Gering, a Clement Attlee był premierem Wielkiej Brytanii dłużej niż zwyklibyśmy określać jako "przez pewien czas", bo sześć lat (1945-51).

Slawek
    Moderator

F*ck... to mi się topici pomyliły... sorki ;>

Reyden
    Participant

Czas na kolejną porcję pytań :

1. Rozwiń skróty materiałów wybuchowych oraz uszereguj je pod względem ich siły :

TNT , HMX , RDX , ANFO .

2. Podaj 10 minerałów wzorcowych w skali twardości Mosha .

3. Wymień nazwy 6 wachadłowców USA .

4 . Czy możliwe jest wyłączenie silników rakiet wspomagających wachadłowców USA w trakcie lotu ??

The D
    Participant

4. Z tego co wiem, są na paliwo stałe, więc wyłączanie odpada.2. Brrr, geografia mi się przypomniała (ale skala Mosha już nie)

rafal.zieba
    Participant

Ad1TNT - Trój Nitro Trotyl(en)Ad 2zaczyna sie to iłem i lessem chyba, a konczy napewno kordunem i diamentem.Ad 3w kolejnosci budowy:Enterprise (nigdy nie byl w kosmosie, probowano nim miedzy innymi ladowania zrzucajac go z samolotow, a nazwa pochodzi z TOSowego statku - fani mieli wtedy jeszcze sila przebicia i byli zjednoczeni, nie to co dzis), Columbia, Discavery, Chalanger, Atlantis, Endouver (zbudowany po katastrofie Chalangera).Apropo wahadlowcow to ja mam pytania:1 Ktore wahadlowce moga dokowac do stacji kosmicznej?2 Ktory zadokowal jako pierwszy (do MIRa po porozumieniu amerykansko rosyjskim)?3 Kto wyprodukowal dostarcza komponentow nieodzyskiwalnych i konserwuje wahadlowce?Jak cos wymysle to rzuce wiecej.

CoBrah
    Participant

2. Podaj 10 minerałów wzorcowych w skali twardości Mosha .

w kolejnosci od 1(najbardziej miekki) sa to:

talk,sol kamienna,kalcyt,fluoryt,apatyt,ortoklaz,kwarc,topaz,korund,diament

I to chyba skala Mohsa byla...

Ehh,przypomniala mi sie geologia na pierwszym roku 😀

Bonifacius
    Participant

TNT - Trój Nitro Trotyl(en)

TNT to trój-nitro-toluen nie trotylen czy trotyl, bo trotyl to 2,4,6 trinitrotoluen czyli TNT 😀

ale rozumiem Cię chłopie 😀 chciałeś zrobić mocniejszy specyfik 😀 😀

HMX - tetra-cyklo-oktan czyli oktogen

Ciepło wybuchu: 5668 kJ/kg

Próba Trauzla: 480 cm3

Predkosc detonacji: 9124 m/s.

RDX - cyklotrimetylenotrinitroamina

Ciepło wybuchu: 5500 kJ/kg

Próba Trauzla -480 cm3

Predkosc detonacji 8780 m/s.

ANFO - Ammonium Nitrate - Fuel Oil amonowo saletrzany środek wybuchowy - najsłabszy z przedstawionych

To ja mam pytanie przedstawiłem je w innym temacie ale widze, że tutaj zadaje się takie pytania:

Kto śpiewa i jaki jest tytuł Hymnu Igrzysk Olimpijskich w Calgary - mile widziany link do mp3 😀

Reyden
    Participant

...

To ja mam pytanie przedstawiłem je w innym temacie ale widze, że tutaj zadaje się takie pytania:

Kto śpiewa i jaki jest tytuł Hymnu Igrzysk Olimpijskich w Calgary - mile widziany link do mp3 😀

[post="27984"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

David Foster - "Can't you feeling"

A teraz kolejna porcja pytań :

1. Co to są Ognie Św. Elma ?

2. Jakie nazwy miały statki , na których Kolumb odkrył Amerykę ?

3. Gdzie była największa bitwa pancerna II Wojny Światowej .

4. Jakie jezioro jest najwieksze na świecie ?

5. Jak się nazywa najwyższy szczyt w układzie słonecznym i gdzie jest ?

6. Dzlaczego operacja Market Garden się nie powiodła ?

mattik
    Participant

Ad. 3 Kursk?Ad. 4 Morze KaspijskieAd. 5 Mars - Olympus Mons

Reyden
    Participant

czyli 3,4 i 5 pytanie mamy z głowy .Brawo Mattik .

GWYNBLEIDD
    Participant

ad 1. To rodzaj wyladowan atmosferycznych 😉 Ale nazwa i pytanie odnosi sie pewnie do tradycji zeglarskiej, ktora w ogniach widziala jakis omen w trasie okretow ;)ad 2. Nina, Pinta i Santa Mariaad 5. Jesli mnie pamiec nie myli to Olympus Mons na Marsie ale 100% pewnosci nie mam :mrgreen:ad. 6 Aliantom nie udalo sie zajac mostow na Renie, ktorych opanowanie mialo pozwolic na uderzeznie sil pancernych w kierunku Niemiec 😉 Opowiada o tym film "O jeden most za daleko" z Genem Hackamanem grajacym gen. Sosabowskiego dowodce Brygady Spadochronowej ktora bila sie o przeprawe w Arnhem. To tak w skrocie 😉

Reyden
    Participant

Brawo GWYNBLEIDD .Kolejna porcja pytań :1. Czy SR-71 uległ kiedyś katastrofie ?2. Kiedy powstały pierwsze pancerniki i jak się nazywały ?3. Jak się nazywa punkt w przestrzeni kosmicznej , gdzie grawitracja Ziemii i Księżyca się nawzajem znosi ?4. Jak sie nazywa najbliższy nam układ słoneczny i w jakiej odległości jest położony ?5. Ile rok świetlny ma kilometrów ?6. Jak się nazywał pierwszy okręt podwodny o napędzie atomowym ?

mattik
    Participant

Ad. 3 hmm...punkt kalibracyjny??

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 158 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram