Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Quiz Światowy ...

Quiz Światowy ...

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 158 total)
  • Author
    Participant

No ktoś wynalazł to standardowe podwozie, nie? ;)Dobra to takie pytanko: Czy jest podobieństwo między radarem aktywnym i radarem pasywnym?(pomijać półaktywny)

Zarathos
    Participant

Nie ma czegoś takiego jak radar pasywny.

szafa
    Participant

Radar pasywny nie emituje promieniowania, jedynie je odbiera.Radar aktywny takowe wysyła, a ono się odbija od obiektu i jest odbierane przez odbiornik.

Reyden
    Participant

uh , dawno mnie tu nie było i widzę że szafa jest teraz na fali 🙂 No to ja zadam teraz parę pytań .1. Jaka firma jest twórcą pociągów TGV .2. Kto jest operatorem TGV .3 . Która polska firma znana z produkcji wagonów i lokomotyw jest obecnie własnością koncernu Bombardier . 4 . Czy na polskich torach TGV jechał kiedykolwiek o własnych siłach ?

J.L.Picard
    Participant

1. ALSTOM.2. Wybacz nie rozumiem pytania. Sprecyzuj "operatorem".3. Tego nie wiem4. Nie.

szafa
    Participant

3. Pafawag z Wrocławia?2. SNCF pewnie. (Société Nationale des Chemins de fer Français) (French National Railway Company) Czy chodzi o to kto aktualnie za sterem jest?

Reyden
    Participant

1 . Dobrze ( JLP )2 . Dobrze (szafa)3. Dobrze ( Szafa ) 4 . Błąd ( JLP ) .Kolejna seria pytań + pytanie 4 z poprzedniej serii nadal aktualne . 1. Czy możliwe jest połączenie dwóch lokomotyw ( głowic napędowych ) pociągu TGV ze sobą ? 2. Która lokomotywa spalinowa używana w Polsce jest nazywana Gagarin ?3. Kiedy się zdarzył pierwszy wypadek kolejowy ?4b . Jaka jest maksymalna prędkość osiągnięta przez lokomotywę parową i jaka lokomotywa ją osiągnęła ? 5. Gdzie i kiedy otwarto najbardziej stromą linię kolejową na świecie ?

szafa
    Participant

4. Wizyta w 1995. Wtedy TGV dostosowano do 3kV zasilania stałego, bo takie było na polskich torach. Wtedy o własnych siłach do Warszawy chyba pojechał.EDIT: New stuff1. Wojna iracko-irańska. Francja wypożyczyła Irakowi pięć samolotów Super Etendard. Ile zatopiły tankowców na wodach Zatoki Perskiej?2. Rozwiń skrót ADATS.3. Podaj produkt firmy OTO-Melara, który klasyfikowany jest jako samobieżne działo przeciwlotnicze.4. Jaki zasięg posiada Zintegrowany System Rakiet Szybkiego Rozmieszczenia?5. Ile pocisk AIM - 54 może pomieścić F - 14 Tomcat?

Zarathos
    Participant

Taki z Ciebie fan lotnictwa? Nie wiedziałem, że mam na forum bratnią duszę :D1. Wojna iracko-irańska. Francja wypożyczyła Irakowi pięć samolotów Super Etendard. Ile zatopiły tankowców na wodach Zatoki Perskiej?Zatopiły = ile poszło na dno w wyniku ataku? W takim razie 3: Grecki, Niemiecki i chyba Panamski. Plus jeden niepotwierdzony jakoś w czerwcu 84.2. Rozwiń skrót ADATS.Air Defense Anti-Tank System3. Podaj produkt firmy OTO-Melara, który klasyfikowany jest jako samobieżne działo przeciwlotnicze.SIDAM 254. Jaki zasięg posiada Zintegrowany System Rakiet Szybkiego Rozmieszczenia?Kurcze, nie wiem, ale prawdę mówiąc, to nie kojarzę nazwy.5. Ile pocisk AIM - 54 może pomieścić F - 14 Tomcat?6

J.L.Picard
    Participant

4. Coś takiego wogóle istnieje?

Ja mam fajne pytanko. Iloma bombami nuklearnymi za czasów Chruszczowa dysponował ZSRR? Pytanie jest podchwytliwe bo niedawno opublikowano pewien raport...

Hemrod
    Participant

Chruszczow 1958 - 1964, liczba rakiet zmieniała się :> W 1958 było ich dużo mniej niż w 1964 ... zdaje mi się, że podczas kryzysu kubańskie ZSRR miało około 3 tysięcy rakiet balistycznych zdolnych do przenoszenia ładunków nuklearnych, a bomb mogli mieć trochę więcej :>, pytanie nie jest dokładne 😉

J.L.Picard
    Participant

He he nie. Mówie to nowy raport. I owszem chodzi o same rakiety balistyczne, nie bomby zrzucane z samolotów.

Hemrod
    Participant

A raport jest wiarygodny?

J.L.Picard
    Participant

Mówili o nim w telewizji więc możliwe ,że nie...

szafa
    Participant

Więc z tym czwartym to jest to polska nazwa dla systemu RADIRS. Teraz powinno być bez kłopotów. A co do lotnictwa:Zarathos - jeszcze wielu rzeczy się dowiesz o mnie ;>EDIT dla pytań Reydena:2. ST-444. A-4 z Kolei Londyńskiej, prędkość 201 km/h.

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 158 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram