Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Star Trek: PBF PL › Projekt - ST: PBF PL - mechanika, komentarze, nowinki
Z powodu własciwej kleski projektu sesji na forum (za dużo graczy na jednego MG) przedstawiam jak widze trekowy PBEM PL.
1. 4-10 osób jako admiralicja, które beda nakrecały wydazenia innym (tacy MG), sami MG też moga grać jako gracze, ale wtedy przygode nakreca i innym MG
2. 2-3 graczy na okret/na MG
3. Dobrze zrobione i spójne realia wydażeń w galaktyce
4. Konsultacje wydażeń miedzy MG
5. Interaktywna czesciowo mapa ogulnie dostepna albo tylko dla MG, aby było dokłądnie wiadomo gdzie sa okrety graczy (gdyby np którys wzywał pomocy)
6. Wszyscy zaczynali by ze stopniem chorazego (jesli dostali by stanowisko dowdżace) lub kadeta (inne stanowisko), w zależności od stopnia były by dostepne potęznijsze okrety (czyli np takim Galaxy można by dowdzic majc dopiero stopień kapitana)
7. Awanse przynaje admiralicja po konsultacji miedzy soba, w znaniu nie tylko zakoncoznych sukcesem misji, ale takze stylu tego zrobienia oraz trzymania sie klimatu
8. stworzenie strony netowej, gdzie mozna by zamieszczac owe przygody załóg
Do ustalenia:
Sposób w jaki bedą sie wypowiadali gracze i MG
Ciekawy pomysł 😉 dzieki połaczeniu wspólnie sił kilku MG można by było stworzyć praktycznie dość spójny główny wątek z duża ilością pobocznych mniejszych wątków. Dzięki temu taka zwykła bitwa została by znacznie rozwinieta, doszły by wątki z misjami ratowniczymi, naukowymi. Właściwie mozna by było zaryzykować i podjąć się prowadzenia całej wojny a nie tylko pojedyńczej bitwy. Każdy MG odpowiadał by za jakiś konkretny wątek akcji i go rozwijał a wszyscy MG razem pilnowali by spojności dzięki temu powstało by ciekawe dzieło.Wydaje mi się iż ten pomysł zasługuje aby go na spokojnie poważnie rozwazyć 😉
Dodajcie do tego, że pojedynczy MG nie musiałby być ekspertem od wszystkiego, tylko jeden miałby "w paluszku" wszystko, co związane z bronią, inny - mógłby być "alfą i omegą" odnośnie wyposażenia ratunkowego... Ścisła specjalizacja i mniejsze obciążenie dla pojedynczego człowieka. Jestem "za".
Kronos: Znaczy od początku myślałem aby to zrobić na zasadzie takiej iż każdy gracz i jego misje i przygody były by tylko częściami większej całości, a dzięki współpracy MG i ustalaniu przygód można by myśleć jak wpływają one na cały świat.
Zeal; to oczywiste, jak ktoś czegoś nie będzie wiedział może spytać innego MG, bo bądź co bądź aby taki projekt wypalił MG musza współpracować ze sobą
Ale dalej nie ustaliśmy jak należałoby pisać. Czy powinno być tak iż każdy gracz pisze dłuższa wypowiedź jakby fabularyzując ją, i w efekcie sam pociągając akcje naprzód, czy może każdy powinien pisać same fakty a to do MG należeć powinno zrobienie z nich czegoś na wzór powieści? I ile czasu powinna trwać ze tak powiem jedna tura? Poza tym jak na razie to ilość osób zainteresowanych nie zachwyca, widać za dużo leniwych osób na TSS siedzi.
Przeprasza, źle napisałem chodziło mi o forum TSS a nie o serwis, choć miło by było zobaczyć jakąś uwagę czy poparcie władz, albo chociaż konstruktywna krytyke
Mi tez chodzilo o forum, po prostu jesli ktos ma zdecydowac sie na bycie MG, to musi miec czas, tym bardziej ze tworzycie cos zupelnie nowego, dlatego mowie ze z tym lenistwem to przesada. A co do poparcia, to oczywiscie je macie, tylko zwazcie ze przy tym trzeba sporo popracowac, wiec dobrze pomyslcie zanim sie za to wezmiecie.
Nie zmuszam nikogo do decydowania się na bycie MG, ale gracze ewentualni tez powinno się tu wypowiadać, bo najpierw trzeba ustalić różne rzeczy w tym np to jak będziemy pisać, do tego nie trzeba być mg, co wiecej ani D’meg ani Zeal nie powiedzieli ze oni będą
Jeśli chodzi tylko o poparcie to je masz i u mnie.
Kwestia poparcia nie jest taka prosta, jak projekt ruszy pełna para liczę na reklamę na TSS, w postaci baneru lub linku chociaż
Bedzie bedzie... Tylko niech najpierw cos ruszy. 😉
Jezeli projekt nie umrze szybko smiercia naturalna w umysle tworcy i zobaczymy ze to cos naprawde dziala to wydaje mi sie ze z poparciem projektu nie bedzie problemu. ;]
No i tradycyjne pytanie kto napisze strone?? 🙂 Poza tym jesli chodzi o graczy to mogliby pisac cos wiecej sami wniesc nieco akcji w tekst, dlatego wypowiedzi winny byc szersze i pelniejsze.
Coś ma się ruszyć tak? No to proszę:
Lista klas dostępnych dla federacji z podziałem na typy
Jednostki Federacji
Fregaty: Centaur, Miranda, New Orleans, Nova, Oberth, Polaris, Sabre, Springfild, Trident
Niszczyciele: Constellation, Defiant, Excelsior, Freedom, Gryfin, Intrepid, Norwey, Yager
Lekkie krążowniki: Challenger, Cheyenne, Excelsior B, Niagara, Rigel, Stemrunner
Ciężkie krążowniki: Akira, Ambassador, Excelsior C, Nebula
Krążowniki bojowe: Galaxy, Prometheus, Achilles
Pancerniki: Sovereign
Inne: Olympic
W każdym typie jest jedna klasa o nie limitowanej liczbie jednostek, liczba okretów pozostłąych klas jest ograniczona
Jednostki nielimitowane:
Fregata: Miranda
Niszczyciel; Norwey
Lekkie krążowniki: Excelsior B
Ciężkie krążowniki; Nebula
Krążowniki bojowe: Galaxy
Zaś w zależności od stopnia gracze będą mieli dostęp do następujących typów:
Chorąży, podporucznik - fregaty
Porucznik - niszczyciele
Komandor-porucznik - lekkie krążowniki
Komandor - ciężkie krążowniki
Kapitan - krążowniki bojowe
Pancerniki są zarezerwowane dla kapitanów o szczególnych osiągnięciach
System obliczania walk będzie wzięty z Bitew, tak samo dane uzbrojenia, osłon i pancerza jednostek, reszta zostanie opracowana.
Planuję stworzyć system tworzenia swojej postaci i odpowiedniego jej awansowania, oraz tego jak jej umiejętności wpływają na okręt