Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Problemy techniczne - serwer, launcher i inne
Przed chwilą uruchomiłem grę, najpierw było patchowanie (coś znowu nabroili), a teraz gra się uruchomiła, więc może wcześniej byly jakieś problemy techniczne po stronie Crypty?
Dzisiejszy patch był oficjalnie zapowiedziany. Dotyczył problemów z logowaniem w przypadku postaci pozostawionych w Winter Wonderland.
Od dłuższego czasu mam dosyć dziwne problemy z grą, a mianowicie nie da się grać inaczej niż na wersji okinkowej zmaksymalizowanej. Próba ustawienia pełnego ekranu kończy się zawsze dwoma możliwościami:
-crash i nie możność ponownego wejścia
lub
-myszka działa tylko na części ekranu
Dlaczego tak przeszkadza mi tryb okinekowy? Dlatego że w tym trybie nie daje rady inaczej grać na ustawieniach LOW, a i czasem, nie zawsze, nie da się grać płynnie, dotyczy to głównie misji PVE z dużą ilością przeciwników.
Skąd moja irytacja, wszak gram tylko na niezbyt mocnym laptopie, Lenovo g500s (karta szeregowa Intel i AMD Radeon HD 8750, procek i3)? Bo 3-4 lata temu grywałem w STO na znacznie słabszym sprzęcie, ze zintegrowaną grafiką Intela i to na medium, a teraz nie wiem co się dzieje. Nie jest to związane z systemem, bo próbowałem na dwóch systemach, nie jest to wina sterowników, (AMD Radeon Crimson chyba że nie umiem ich ustawić) bo testowałem i starsze i nowsze. Może ktoś spotkał się z podobnym problem i zna rozwiązanie?
Sprawdzałeś w opcjach gry jaką kartę wykrywa po uruchomieniu?, może zamiast AMD jedzie na zintegrowanej
Wykrywa i jest ustawiona na AMD, mam trzy możliwości, ale żadna nie daje różnicy:
-Direct3D 11 #1 AMD Radeon
-Direct3D 9ex #1 AMD Radeon
-Direct3D 9 #1 AMD Radeon
Mam pewne podejrzenie iż ten układ kart niezbyt daje sobie radę z silnikiem STO. Alien Isolationa śmiga na ultra w 1366x768, Wiedźmin 2 na medium, a tu taki kwiatek, a przecież gra wydaje się mniej wymagająca. Skyforge, gra na bardziej wymagającym silniku chodzi na powyżej medium. A STO niestety nie daje rady, no ale warto zapytać tu na forum, co kilka głów to nie jedna.
Z jakiego win korzystasz? Mi na 10 w ogóle się nie odpalało a na 7 x64 chodzi jak złoto.
Z jakiego win korzystasz?
Windows 10 x64, ale na Win 8.1 x64 było tak samo.
Sterowniki odpowiedzialne za przełączanie pomiędzy dwoma kartami w laptopach z grafikami AMD są delikatnie pisząc "spieprzone" w systemach Win 8 8.1 i 10. Niby masz wybrane AMD, a i tak w grach grafika z procesora. Może poprawili to w kolejnych sterownikach - nVidia ma coś co się nazywa Experience - nie wiem czy jest taka opcja u AMD w panelu Catalysta, czy jak to sie tam teraz nazywa.. Moim ostatnim produktem ATi który używam do tej pory jest grafika w stareńkim compaqu z p3mobile 🙂
Jest analog do geforce experience i nazywa się bodajże AMD Gamning Studio.
Możesz spróbować w ustawieniach sterownika żeby gry odpalał tylko i wyłącznie w fullscreen może pomoże, sprawdziłem Nvidia ma dedykowaną opcję co do AMD to szukaj ale tez powinno być.
Znalazłem rozwiązanie które na razie mniej więcej się sprawdza, opisze może komuś kiedyś się przyda:
Po ponownym uruchomieniu da się grać prawie na najwyższych ustawieniach graficznych. Dziękuje wszystkim z wskazówki które naprowadziły mnie na to rozwiązanie.
Niestety od dzisiejszego popołudnia gra stała się dla mnie mało grywalna z powodu ciągłego wyrzucania. Chcąc wejść w jakąkolwiek instancje, gra ładuje się do około 45-47% po czym nic już się nie dzieje. Trzeba gra zrestartowac i dopiero jestem w danej instancji, nie musze chyba mówić jak mało to wygodne jest. Tu zdaje się wina leży po stronie serwerów, bo jeszcze wczoraj wieczorem wszystko było ok.
Chciałem zapytać, czy po "usprawnieniach" graficznych gra wygląda u Was dobrze? Ja mam bardzo dziwny obraz, postaram się później wrzucić screeny.
EDIT: Już naprawione - odkryłem opcję "resolution scale".
Kapitanowie i admirałowie.
Od kilku dni zauważyłem spadek mojej prędkości Warp w czasie Tour of Galaxy.
Mam:
-MACO Impulse Engine,
-Obelisk Subspace Rift Warp Core
-The Polaric Modulator
Wiem,że ważne by mieć z misji Doffów Driver Coils, lecz i bez tego radziłem sobie nieźle wyciągając Warp około 12,41. Jednak po przejściu z launchera Arc na Steam mimo wyposażania okrętu w 3 w/w elementy moja prędkość Warp to 12,34. Ponadto dzieje się coś dziwnego, otóż mimo ,że nie mam zamontowanego Obeliska to nadal mam jego właściwości, typu 50% szybsza regeneracja Slipstream.WTF ja się zapytowywuję??
Czyżby Cryptic doświadczał właśnie jakichś poważnych trudności technicznych? Launcher nie jest w stanie nawiązać połączenia z Patch Serverem... A na oficjalnej stronie żadnej informacji o Emergency Maintenance nie widzę. Jedynie w przypadku wersji konsolowej miały się dzisiaj odbywać jakieś prace konserwacyjne, ale dopiero od 16.00 naszego czasu.
Przynajmniej nie ja jeden mam ten problem :wacko: