Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Prawdziwy transporter - już jest

Prawdziwy transporter - już jest

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 30 total)
  • Author
    Participant

Naukowcom po raz pierwszy udało sie teleportować pojedyncze atomy, choć do tej pory udawało się to tylko z cząsteczkami światła. Po szczegóły zapraszam tu - link.

PS. W artykule, a raczej dodatkach do niego, taka mała trekowa ciekawostka. ;>

PSS. Ta sama ciekawostka jest teraz na stronie głównej portalu Gazeta.pl, kto zobaczy niech się cieszy, że trek czasem kojarzy się też z nauką. I to nawet osobom postronnym. :mrgreen:

Dalek
    Participant

To raczej przypomina replikator, albo połączenie tych obu wynalazków. Powiem, że się tego urządzenia boję. Czy po teleportacji byłby tym samym człowiekiem? Czy tylko mój mózg odpowiada za moje "ja"? Czy człowiek "sklonowany" na takiej zasadzie byłby mną (tak jak w odcinku z wypadkiem Rikera)?

mattik
    Participant

Nie martw się Tecza do teleportacji człowieka jeszcze daleka droga :-P. Sam się zastanawiałem nad tym jak to jest z tym stanem kwantowym. Proszę kogoś mądrzejszego o wyjaśnienie :P.

Thengel
    Participant

Hehe.. Ja nie wierzę GW więc czekam na potwierdzenie przez jakiś fizyczny autorytet 🙂

Domko
    Participant

Widzę, że zdjęcie dali z Nemesis, ale zaraz po teleportacji, więc pasuje do tematu.Kiedyś też już słyszałem o teleportacji atomów, więc ta wiadomość jest wysoce prawdopodobna (uwaga do Thengela), gdyż nie była tylko w GW.

Hivision
    Participant

I tak wydaje mi się to na tyle skomplikowane że zanim cokolwiek się potwierdzi będziemy jeszcze długo czekać. Na razie można zapomnieć o przenoszeniu czegoś bardziej złożonego. Atomy jednak są dobrym początkiem.

mattik
    Participant

Hmmh. Ja słyszałem już dużo wcześniej o teleportacji elementarnych cząstek, jakiś kwarków czy właśnie fotonów. Teleportacja atomu to już krok naprzód. Thengel, niby czemu nie wierzysz GW (krakowski dodatek GW ssie, ale krajową lubię)?

Krusty
    Participant

W najnowszym numerze Newsweek-a poruszany jest ten sam temat i jest o wiele więcej odnisień do treka niestety tekst jest pisany przez polaka więc jest też troche buraków ;).

mattik
    Participant

Powiedzałbym, że jest ich więcej niż trochę. W zasadzie nie wiem czy którekolwiek zdanie na temat Treka trzyma się kupy..."Wypromnieniuj mnie Scotty" jest według mnie nazbyt dosłownym tłumaczeniem "Beam me up, Scotty" :mrgreen: 😈 😛

Gosiek
    Participant

Jeżeli ktoś się nie zaopatrzył w drukowaną wersję "Newsweeka" (tak jak np. ja :mrgreen:) i jeszcze wspomnianego artykułu nie przeczytał, może to nadrobić - cały tekst jest już dostępny w sieci - link. Polecam choćby ze względu na komiczne elementy trekowe. 😛

Q
    Participant

W tych gazetach to tylko bajki pisza-krasomowcy 😀 , ale zeby choc jeden znal sie na tym co pisze albo przynajmniej wiedzial o czym sa jego wypociny...I jak tu prase czytac, to jest pozalowania godne, a nie smiechu.W nowej ´´wiedzy i zyciu´´ cos jest o tym wspomniane pewnie ´´swiat nauki´´ sie o tym rozpisze jak jeszcze tego nie zrobil.

Wuc
    Participant

Odnośnie TEGO artukułu :

Tu nie chodzi wcale o komiczne elementy trekowe , tylko o żenujący brak wiedzy na temat opisywanego zjawiska . Po pierwsze cała ta rewelacja jest mniej więcej tak świerza , jak informacja o tym , że"nasi wylądowali na księżycu" . Po drugie gość zupełnie nie wie o czym pisze . Po trzecie efektu tego nie da się praktycznie wykorzystać .

Po czwarte i najśmieszniejsze : "Ponieważ każda z takich "sparowanych" cząstek w niezrozumiały dla nas sposób "wie", co się dzieje z drugą, i reaguje natychmiast, można było, zmieniając konkretną cechę fotonu w laboratorium, wpłynąć momentalnie na drugi foton z tej pary, znajdujący się w dużej odległości. Tym samym dokonano więc teleportacji fotonu."

LOL. Gdzie tu sens , gdzie logika ?

A po piąte... Uhm , gdzie moje maniery 😉 Jestem nowy na forum , więc pozdrawiam wszystkich !

Prezes
    Participant

Eh a mnie sie wydaje że cała sprawa to raczej ciekawostka i nic poważnego z tego nie wyniknie no bo np. zakładając nawet że uda sie teleportowac wszystkie cząstki ciała człowieka złożyc je z powrotem w całość i nie wywinąć przy okazji na lewą stronę, to co z umysłem. Przeciez mózg to nie tylko cząstki ale przede wszystkim impulsy elektryczne cos mi sie wydaje że mapy impulsów elktrycznych mózgu to nawet dokładnie nie uda sie poznać a co dopiero robic takie numery jak translokacja telekinetyczna (fajna nazwa nie). Wydaje mi się że transporter ze wszystkich trekowych wynalazków jest najmniej prawdopodobny... ale może sie mylę w kńcu pomysłowośc ludzka nie zna granic.

The D
    Participant

zakładając nawet że uda sie teleportowac wszystkie cząstki ciała człowieka złożyc  je spowrotem w całość i nie wywinąć przy okazji na lewą stronę, to co z umysłem. Przeciez mózg to nie tylko cząstki ale przede wszystkim impulsy elektryczne cos mi sie wydaje że mapy impulsów elktrycznych mózgu to nawet dokładnie nie uda sie poznać

Chyba mylisz pojęcia cząstki i cząsteczki. No bo impulsy elektryczne, to przecież elektrony, a fale elektromagnetyczne to fotony, a więc jak najbardziej cząstki, więc żadnej straty nie ma. Co nie zmienia faktu, że też nie bardzo wierzę w możliwość teleportacji ludzi, a już na pewno nie w taki sposób jak to ma miejsce w serialu.

BTW Zrobiły nam się dwa tematy o teleportacji. http://www.trek.pl/forum/index.php?showtopic=997&st=15

Od Moderatora: sluszna uwaga. Dyskusje o transporterze kontynuujemy tutaj, w watku "Swiat Treka a przyszlosc" bedziemy poruszac inne tematy.

Wuc
    Participant

Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na przytoczony przeze mnie cytat. Przecież z tego wyraźnie widać , że w tym przypadku nie może być mowy o teleportacji.Zresztą zadziwia mnie tok rozumowania autora tego artykułu. W jaki sposób połączył on ustalenie stanu kwantowego cząstki ( spinu ) z teleportacją??Hmm może żle rozumiem słowo "teleportacja" - czy nie jest to natychmiastowy transport materii?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 30 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram