Forum › Trek.pl › Pathfinder › Pathfinder 9 (2010) - opinie i komentarze
Zapraszamy do komentowania dziewiątego numeru E-zinu.
Taki mam zwyczaj, że zawsze zaczynam od artykułów do których najłatwiej mi się doczepić.LOSTArtykuł bardzo mi się podobał. Szkoda tylko, że taki krótki, nadrabia za to trafnością spostrzeżeń.Jedno tylko ale. "Wpierw" - znam pewną doktorkę, co to wykłada szacowną stylistykę języka polskiego i za użycie tego słowa już niejednokrotnie wyrzucała za drzwi. Ciągle na to słowo ciarki mnie przechodzą i niekoniecznie z powodu mojego puryzmu językowego.AVATARKiedyś będę musiała się pogodzić z tym, że ten film się podoba. Mimo to, przeczytałam wszystko dokładnie i aż wstyd się przyznać, że chyba nie oglądałam tego filmu uważnie. Przecież oni źle trzymają ten łuk! Dziękuję Vanja. Idę obejrzeć Avatara raz jeszcze! Wbrew temu co napisane w artykule.ST OnlineJak się kiedyś wzbogacę to chyba w to zagram. Jeżeli jeszcze nie chwaliłam Toreth to zrobię to teraz, przy okazji też i Lo.Seria pięknych fanartów zawsze mnie przygnębia. Bo jak kiedyś chciałam narysować Picarda to wyszedł mi lemur. To niesprawiedliwe, że niektórzy mają talenty, a niektórzy jakby to rzec - aczkolwiek niekoniecznie.
Ja muszę powiedzieć, że z całego numeru najbardziej spodobał mi się tekst o cyberpunku, tekst był niesamowicie merytoryczny, a jednocześnie gładki stylistycznie. Drugie miejsce to chyba Babilon 5 i poświęcenie autora, który zamknął się na tydzień w piwnicy by go napisać :DOgólnie rzecz biorąc, wysoki poziom, przeczytany od deski do deski (no, poza nudami o języku klingońskim, kto to czyta! 😛 ).
Jeżeli jeszcze nie chwaliłam Toreth to zrobię to teraz, przy okazji też i Lo.
Dziękować, dziękować.
Dziś wyprodukowałam zwierza z Kardasiowej Planety.
Numeru jeszcze nie przeczytałam, bo czasu nie za wiele, ale już czeka na dysku.
LOST
Artykuł bardzo mi się podobał. Szkoda tylko, że taki krótki, nadrabia za to trafnością spostrzeżeń.
Jedno tylko ale. "Wpierw" - znam pewną doktorkę, co to wykłada szacowną stylistykę języka polskiego i za użycie tego słowa już niejednokrotnie wyrzucała za drzwi. Ciągle na to słowo ciarki mnie przechodzą i niekoniecznie z powodu mojego puryzmu językowego.
Dzięki (o ile chodzi ci o mój artykuł) 🙂 Nawet nie wiedziałem, że Wpierw to niepoprawne słowo...
Ja też nie wiedziałem: Bralczyk, Słownik języka polskiego PWN, Instytut Filologii Polskiej Uniwersytetu Gdańskiego. Ogólne przesłanie jest takie, słowo można uznać za przestarzałe, potoczne, ale na pewno nie niepoprawne.
Uznam prawdę objawioną swojej doktorki, która gdy usłyszała kiedyś owe słowo to wszysycy studenci się bali, że zejdzie na zawał. W taką furię wpadła. Stąd właśnie doskonale zapamiętałam, że "wpierw" jest wyrazem zakazanym. 😀 Przynajmniej na piśmie. Bloo,Oczywiście, że o Twój artykuł mi chodziło.
A ja chciałem się niestety trochę przyczepić do artykułu o Babylon 5... Otóż sam stosunkowo niedawno zainteresowałem się całą serią i tym universum i dość sporo na ten temat poczytałem. Oczywiście widziałem również wszystkie możliwe odcinki i filmy. Pozostało do przeczytania kilka książek...W artykule autor napisał, że rozpoczął oglądanie od filmu "In The Beginning". Otóż jest to błąd!!! Tego filmu _NIE_ powinno się oglądać na początku przygody z Babylon 5! Najlepszym na to momentem jest koniec 4 serii. Tytuł jest niestety mylący, ale nie jest to pierwszy film z serii i ukazuje wiele wątków i faktów, które wyjaśniane są dopiero w 4 serii. Oglądając ten film na początku tracimy dużą część tajemniczości serii i nie ogląda się już jej tak dobrze. Jako pierwszy należy obejrzeć film "The Gathering", bo to on ukazuje początek całych wydarzeń w serii.Ponadto odcinek, o którym autor pisze jako o ostatnim (ukazanie wydarzeń z następnych 100, 1000 i 1000000 lat) w istocie nim wcale nie jest! Był to odcinek, który kończył serię (4) a nie serial. Ostatni odcinek 5 serii był zupełnie o czym innym - i rzeczywiście kończył opowieść na tamtym etapie:)Poza tym artykuł ciekawy i moim zdaniem dość trafnie opisujący universum. Przyznam, że serial wciągnął mnie bardzo i po obejrzeniu wszystkiego co było do obejrzenia naprawdę brakowało mi tych postaci i wydarzeń. Serialowy Londo to mistrzostwo świata! Aktor stworzył dla tej postaci specjalny akcent, który potem został (z lepszym lub gorszym skutkiem) zastosowany przez pozostałych aktorów wcielających się w rolę Centauri. Bajka :)Po universum Babylon 5 widać, że zostało stworzone w całości przed nagraniem serialu i filmów. Starczynski miał konkretny pomysł zaplanowany na dokładnie obliczoną ilość odcinków i filmów i przez to całość jest spójna, kompletna i trzyma się po prostu kupy 🙂 Nie ma tu miejsca na niepotrzebne zapychacze (było co najwyżej kilka odcinków, które można sobie darować) i całość ogląda się dobrze nie mając wrażenia, że scenarzyści próbują nas "naciągnąć" na kolejną serię (jak choćby w Prison Break ;)).Hołk!
Może sprostuję. Serial oglądałem wiele razy, łącznie z filmami i w odpowiedniej kolejności . Po prostu przed napisaniem artykułu zrobiłem sobie powtórkę już znając chronologię. 🙄
Są jakieś szanse na Patha nr 10? Się nieśmiało zapytam 🙂
Mieliśmy strajk autorów (no tak to wyglądało, bo nikt prawie nie pisał) i jest nadal deficyt tekstów. Do tego autorzy numeru treksferowego byli bardziej pracowici i już (dopiero) go składam. Standardowa 10-tka będzie po nim, gdy ją ogarnę, przy dobrych wiatrach zacznę w lutym. Może chcesz numer przejąć? 😉