Forum Trek.pl Newsy Wydarzenia Ósmy Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie

Ósmy Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • Author
    Keymaster

Dołączona grafika

Zbliża się wielkie wydarzenie. W dniach 27 - 31 maja w Krakowie odbędzie się ósmy Festiwal Muzyki Filmowej. Przez pięć dni będą rozbrzmiewać słynne motywy z filmów, seriali, a także gier.

Wśród wielu sław na FMF pojawią się: Michael Giacchino z muzyką ze Star Treka, Ramin Djawadi - będzie łączył wszystkie sezony "Gry o tron" - a także grupa Critical Hit, prezentująca muzykę z gier, m.in. Diablo III, The Elder Scrolls V: Skyrim, World of Warcraft, Final Fantasy, Legend of Zelda i Metal Gear Solid.

Szczegóły poznacie na oficjalnej stronie.

Tom6ek
    Participant

W ramach Fmf będzie koncert "Star Trek Live in Concert"

czyli wyświetlany film razem z muzyką na żywo 

Michael Giacchino, komponując muzykę do filmu, nie miał łatwego zadania. Musiał się zmierzyć z wielkimi poprzednikami i ich muzycznymi ilustracjami kinowymi (Jerry Goldsmith, James Horner czy Cliff Eidelman). Specjalnie na potrzeby projekcji symultanicznej Giacchino dokomponował też sporo nowej muzyki, której nie usłyszymy w oryginalnej wersji filmu. Ten słynący z rozbudowanych sekcji dętych kompozytor w pełni rozwija potencjał blisko 200-osobowego składu artystów orkiestrowych i chóru. W krakowskiej arenie w blisko dwugodzinną podróż w przestrzeń kosmiczną zabierze publiczność Ludwig Wicki wraz z orkiestrą Sinfonietta Cracovia i chórem Pro Musica Mundi.

A to wszystko w Tauron Kraków Arena. ( oh no dobra niech będzie 🙂 )

więcej szczegółow tu http://www.fmf.fm/pl/3/659/669/star-trek-live-in-concert--film-z-muzyka-na-zywo

snowman
    Participant

Przepraszam za wpis, który nie dotyczy bezpośrednio tematu, naprawdę szczerze i z całego serca. Nie potrafiłem się jednak powstrzymać. Bardzo sobie cenię trekową muzykę, więc zajrzałem pod wskazany przez Piotra adres. Czytając treść ogłoszenia natknąłem się zaś na zdanie o treści:

[color=#ff0000;]W Tauron Kraków Arena[/color] w dwugodzinną podróż w przestrzeń kosmiczną zabierze publiczność Ludwig Wicki wraz z orkiestrą Sinfonietta Cracovia i chórem Pro Musica Mundi. 

Proszę również bardzo uważnie przeczytać cytat zamieszczony w pierwszym komentarzu napisanym przez użytkownika Tom6ek. Okropne te wyrażenia przyimkowe. 😛

Wszystkich zainteresowanych tematem niesfornych wyrażeń przyimkowych odsyłam do odpowiedniego fragmentu innego wątku. Jak widać rzeczywistość językowa bywa mniej oczywista niż mogłoby się wydawać. 🙂

Piotr
    Keymaster

Dałbym Ci po marchewce za ten offtop,, gdyby to nie było zabawne. ;>

kotek
    Participant

Kto się wybiera na koncert?

snowman
    Participant

Dla mnie to jednak za daleko. Całą Polskę musiałbym przejechać, więc pewnie sobie odpuszczę. Strasznie jestem ciekaw mimo wszystko wrażeń związanych z żywą, trekową muzyką oderwaną od filmowego obrazu.

BTW, to nie marchewka tylko plasma torch. 🙂

Tom6ek
    Participant

Ja się wybiorę mam blisko więc szkoda byłoby zmarnować taką okazje  

Jamjumetley
    Participant

Strasznie jestem ciekaw mimo wszystko wrażeń związanych z żywą, trekową muzyką oderwaną od filmowego obrazu.

Ale jak oderwaną? Będą ją grali właśnie do filmu. O tak:

https://www.youtube.com/watch?v=QrpBMM47ARs

https://www.youtube.com/watch?v=D7TOOYKMASY

snowman
    Participant

Inaczej zrozumiałem treść zapowiedzi. Dialogi będą odwracać/odwracałyby uwagę od muzyki. Wolałbym posłuchać czystej ścieżki dźwiękowej.

fluor
    Keymaster

Ja się wybieram 🙂

Vashar
    Participant

Ja chyba też się wybiorę. 🙂

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram