ORP

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 95 total)
  • Author
    Keymaster

Jesliby tak bylo to po pewnym czasie w kosmosie powstalaby Unia Europejska Planet lub cos takiego i wszystko by sie zaczelo od poczatku 😉

UFP 😉 chociaż z tego co można zauważyć Rzeczpospolita ma raczej ambicje do bycia samodzielnym podmiotem polityki, ewentualnie hegemonem.

Natomiast w sprawie innych krajów to nie zostały one zlikwidowane w czasie 3 WŚ i brały aktywny udział w tworzeniu rządu światowego a potem UFP

To jest pogląd prywatny czy kanoniczny? Bo to ciekawa sprawa jak "nastąpiła" ewolucja idei państw narodowych w trekowej przyszłości. O ile nastąpiła...

Coen
    Participant

Prywatny na potrzeby cyklu ORP, ale niema

Reyden
    Participant

To jest pogląd prywatny czy kanoniczny? Bo to ciekawa sprawa jak "nastąpiła" ewolucja idei państw narodowych w trekowej przyszłości. O ile nastąpiła...

w FC po III WŚ wiekszośc rządów upadła , 600 mln ludzi zgineło - tak wieć pod wpływem Cochrane ludzkoś csię zjednoczyła ( + do tego Volkanie i napęd WARP )

fluor
    Keymaster

w FC po III WŚ wiekszośc rządów upadła , 600 mln ludzi zgineło - tak wieć pod wpływem Cochrane ludzkośc się zjednoczyła ( + do tego Volkanie i napęd WARP )

Należy też zauważyć, że obecnie, tj po powstaniu UFP wpływy państw narodowych nie są widoczne (albo ja ich nie dostrzegłem...), co może świadczyć o ich zapomnieniu; tak jak obecnie nikt nie bierze na poważnie myśli by powołać w Polsce dynastię panującą, bo taka po prostu musi być...

..::==::..

A jeżeli chodzi o samą część drugą to zrobiła na mnie lepsze wrażenie niż pierwsza. Detale, które zwróciły moją uwagę zdają się potwierdzać, że autor dobrze czuje to co pisze. Pomimo błędów ortograficznych.

Zeal
    Participant

Opowiadanie usunięte na osobistą proźbę autora...

Zeal
    Participant

Parę wyjaśnień do "Patrolu" - żeby nie było niejasności.1. Kolory wiązek energetycznych i wiązki holowniczej różnią się od widzianych na filmach z prostej przyczyny. Kadłub okrętu jest pochodzenia federacyjnego, broń i niektóre podzespoły - już nie. 2. Nazewnictwo klas. Klasyfikacja okrętów ORP różni się od federacyjnej, dlatego też to, co w Gwiezdnej Flocie było fregatą tutaj jest określane jako patrolowiec.3. Opowiadanie dodane do cyklu za wiedzą i zgodą Coena - żeby ktoś się czasem samowolki nie dopatrywał.

Coen
    Participant

Dokładnie za moja zgoda i wiedzą i opowiadanie tak jak i innych kapitanów okrętów ORP przeszło najpierw przeze mnie co by one wszystkie były w miarę spójne. Ale dzięki temu opowiadań z tego cyklu będzie znacznie więcej:]

Co się zaś tyczy samego Patrolu to obłędnie podobał mi się motyw z Garlandem, tak trzymać :]

fluor
    Keymaster

Bardzo przyjemnie się czytało... i jedna w zasadzie uwaga: nie "Rzeczą Pospolitą" tylko "Rzeczpospolitą"; pisane oddzielnie zmienia znaczenie słowa, z konkretnego kraju (rzeczpospolita = republika) na "pospolitą rzecz".

OmegaOne
    Participant

Bardzo fajne opowiadanka tak trzymac ;] Coen myslnikuj dialogi i wciskaj od czasu do czasu Enter to naprawde ulatwia czytanie 😉

fluor
    Keymaster

myslnikuj dialogi i wciskaj od czasu do czasu Enter to naprawde ulatwia czytanie 😉

Co zresztą widać w opowiadaniu Zeal'a...

Coen
    Participant

Jak napisałem ćwiczę taki styl pisania.

Zeal
    Participant

Zeal
    Participant

kryzysik
    Participant

ORP-PatrolFajny odcinek 😀 , choc zauważylem zmiane autora, jednak jednak pod wzgledem merytorycznym pozostaje na tym samym poziomie :wink:Doszukalem sie jednak bledu: Rzeczpospolita pisze sie raczej razem 🙄 😉

Zeal
    Participant

Nie raczej, a na pewno. Tyle tylko, że założyło mi się, iż jest to po prostu nowy sposób pisania nazwy - w odróżnieniu od dzisiejszej RP. Taki na miarę XXIV wieku.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 95 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram