Forum Fandom Star Trek CCG O CCG - pytania i opinie

O CCG - pytania i opinie

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 126 total)
  • Author
    Posts
  • Beyo
    Participant
    #2299

    Jak w topicu. Służę radą i pomocą. 😀

    Piotr
    Keymaster
    #23196

    Na dobry poczatek zostala zalozona ankieta - moze Was troche zacheci do podzielenia sie opiniami o CCG.

    I. Thorne
    Participant
    #23286

    Ja mam pytanie: czy Borg moze używac ekwipunku typu Cloaking Device czy Ablative Armor?

    Beyo
    Participant
    #23298

    Ja mam pytanie: czy Borg moze używac ekwipunku typu Cloaking Device czy Ablative Armor?

    [post="21231"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

    Borg ma swoj ekwipunek na kartach oznaczonych jako "borg only".

    W zasadach jest napisane,że grając Borgiem nie można mieć nie-borgowych kart w decku.Niestety nie pamiętam czy karty o ktorych piszesz mają w tym wypadku zastosowanie.

    Cloaking Device dostają wszystkie twoje sześciany jeśli do gry wejdzie Tomalak Of Borg.

    Co do zbroi Borg ma duże zdolności manipulowania parametrami statku np poprzez Divert Power lub odpowiednie dronki na pewno jest w stanie zdobywać artefakty choć niestety Kurlan Naiskos nie pomoże ze względu na brak klasyfikacji u dronek.

    Podsumowując - nie spotkałem się by ktoś grając Borgiem używal takich ekwipunków a jedyna znana mi metoda zdobycia cloaking device to właśnie Tomalak.

    I. Thorne
    Participant
    #23311

    A karta One of Eleven? Pozwala na uzywanie skradzionego ekwipunku innych ras. Tylko co panowie z Deciphera rozumieją pod pojęciem "skradziony"?

    Beyo
    Participant
    #23327

    A karta One of Eleven? Pozwala na uzywanie skradzionego ekwipunku innych ras. Tylko co panowie z Deciphera rozumieją pod

    pojęciem "skradziony"?

    [post="21276"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

    Sprawdzilem - w decku borgowym nie powinno sie uzywac nie borgowskich statkow i personelu to na pewno i ekwipunkow ktore maja zastrzezonych "wlascicieli". Wiekszosc sprzetu uzywana przez inne nacje i tak jest dla Borga nie do wykorzystania wlasnie ze wzgledu na te gametexty ALE...faktycznie mozesz uzyc tego dronka jesli ukradniesz sprzet. Ukradniesz to oznacza ze bedziesz na jednej lokacji z przeciwnikiem i w wyniku ataku, bitwy, lub asymilacji mozesz sobie "zaanektowac" jego karte z ekwipunkiem - nie mozesz miec wlasnej na poczatku gry.

    Admirał Małecki
    Participant
    #23772

    Przeczytałem o CCG w Pathfinderze. No tak po paru chwilach pomyślałem nad tym i postanowiłem się postarać o włączenie w to.Co powinienem wiedzieć na początku o tym ( oprócz tego że to gra karciana )?

    I. Thorne
    Participant
    #23783

    Lepiej poważnie namyśl się nad tą decyzją. Kart jest ponad 2400, więc musisz dysponować dużym budżetem na zakupy. Tak na oko 5000 PLN, żeby zgromadzić większość.

    Piotr
    Keymaster
    #23784

    Thorne, ale nie zniechecaj tak na starcie. 😉 Moze sie myle, bo sie nie znam, ale chyba nie trzeba kilku(nastu) setek kart, zeby grac, a przynajmniej zaczac?

    I. Thorne
    Participant
    #23790

    Nie trzeba żeby zacząć, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak Admirał zobaczy listę kart to od razu bedzie chciał je mieć wszystkie ( tak przynajmniej było u mnie).

    Gosiek
    Participant
    #23791

    Żeby zacząć wystarczy zwykle około 60-100 kart. Podstawowe starter decki do pierwszej edycji (zwłaszcza te z Premiere) można kupić za kilkadziesiąt złotych, podobnie jak startery do Voyagera czy The trouble with tribbles. Jasne, że jeżeli człowiek się wciągnie w kolekcjonowanie czy granie, to z czasem koszty rosną, zresztą jak przy każdym innym hobby. ;> Ale na początek wcale nie trzeba wydawać tysięcy, żeby się dobrze bawić.

    Admirał - na początek warto zajrzeć na stronę USS Posnania i przeczytać FAQ umieszczone w dziale ST: CCG oraz przeczytać info dla początkujących, które zamieścił na forum Beyo. A później spróbować kupić jakis deck startowy lub poszukać w swojej okolicy trekerów i/lub graczy. Być może będą chętni do oddania/odsprzedania pewnej ilości kart i pomogą w rozpoczęciu zabawy.

    /me idzie teraz rozpakowywać nowe boosterki z Holodeck Adventures 😉

    CoBrah
    Participant
    #23809

    Ja mam pytanka dwa::1)Czy Vidiian phage ma jakis wplyw na gre ta rasa?Jakies skutki,ograniczenia podobne do Jem`Hadar bez ketracelu,or something?2) Tarellian Plague Ship dilemma mowi,ze nalezy przeslac wszystkich MEDICAL volunteers to Tarellians-discard po prostu.Czy oprocz personelu z taka klasyfikacja dotyczy to tez ludzi z takim skillem?A co z wplywem equipmentu,np.medical kit? Please respondCo`Brah out

    Beyo
    Participant
    #23998

    O jak fajnie, nie bylo mnie troche a tu sie dyskusja rozkreca 🙂

    Gosiek skad ty masz HA? 😛

    Rzeczywiscie do gry nie potrzeba duzo kart, zwlaszcza teraz kiedy 1 edycja kosztuje naprawde malo. Wkrotce w pathfinderze artykul o Klingonach zapraszam do lektury.

    Niedlugo tez umieszcze na forum dalsza czesc poradnika i postaram sie umiescic jakies zdjatka poglądowe.

    Ja mam pytanka dwa::

    1)Czy Vidiian phage ma jakis wplyw na gre ta rasa?Jakies skutki,ograniczenia podobne do Jem`Hadar bez ketracelu,or something?

    Niestety ma. Przeciwnik dysponujac takimi kartami moze zabijac ci co kolejkę jednego vidiana, wzglednie ty mozesz poswiecic jednego. Jest to dosyc brutalne ale czasami koniecznie w strategiach vidiańskich.

    Jesli masz w decku kogos z ekipy Think Tank to bodajze wtedy Vidianie sa odporni na wirusa.

    Poza tym ich wrazliwosc na wirusa sprawia ze trzeba krasc organy a to dla przeciwnika nie jest mile.

    2) Tarellian Plague Ship dilemma mowi,ze nalezy przeslac wszystkich MEDICAL volunteers to Tarellians-discard po prostu.Czy oprocz personelu z taka klasyfikacja dotyczy to tez ludzi z takim skillem?A co z wplywem equipmentu,np.medical kit?

    no masz tu napisane ze "volunteers" a wiec tych ktorych chcesz poswiecic (tak mi sie przynajmniej wydaje). Jesli nie ma napisanego rozgraniczenia na classification i skill to rzecz tyczy wszystkich takze tych lekarzy dostajacych zdolnosc dzieki kitom.

    Najlepiej przejsc misje Plague Planet wtedy sie jest odpornym na te dilemy.

    I. Thorne
    Participant
    #24715

    Ja tam z powrotem o Borgu.Otóz z instrukcji 1.6 wyraźnie wynika, że Borg może używać przedmiotów jeśli nie jest napisane o ograniczeniach rasowych.A może w nowszej instrukcji to jest zabronione?W każdym razie Echo Papa 607 Killer Dronę na stałe wchodzi mi do decku...

    Beyo
    Participant
    #24732

    Ja tam z powrotem o Borgu.

    Otóz z instrukcji 1.6 wyraźnie wynika, że Borg może używać przedmiotów jeśli nie jest napisane o ograniczeniach rasowych.

    A może w nowszej instrukcji to jest zabronione?

    W każdym razie Echo Papa 607 Killer Dronę na stałe wchodzi mi do decku...

    [post="23571"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

    No obecnie obowiązujaca jest Glossary 1.8 dla 1 edycji i dla 2edycji sa zapewne jakies comprehensive rules po ukazaniu sie Nessesary Evil.

    Nie wiem jakie reguly ma Borg w 2edycji no ale w 1 edycji zawsze bylo ze nie mozna miec w decku borgowym nieborgowych kart statkow ludzi i sprzetu. masz przeciez takie ekwipunki bez ograniczen rasowych jak Medical Kit z ktorego Borg nie skorzysta bo jego personel nie ma classifications.

    Grasz w ogole Borgiem? ciekawe ciekawe....

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 126 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram