Nowy okręt w STO - Oslo Class

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
  • Author
    Participant

Na stronie gry Star Trek Online pojawił się opis nowego okrętu Federacji, tym razem jest to ciężki eskortowiec klasy Oslo, wprowadzony do służby w roku 2393. Poniżej prezentujemy specyfikację techniczną.

[more]Dołączona grafika

Ciężki Okręt Eskortowy, Klasa Oslo, Wejście do służby: 2393

Poczynając od wczesnych lat 90-tych XXIV wieku Korpus Inżynierów GF zaczął realizować plan, który zakładał modułową budowę okrętów, zaś same moduły miały być łatwo wymienialne. Projekt ten kusił GF od dekad, ale dopiero wojna z Dominium przyspieszyła jego realizację.

Ciężkie straty w oddalonych sektorach wyklarowały GF, że tradycyjne procedury, czyli powrót do stoczni lub bazy gwiezdnej na naprawy albo upgrade jest co najmniej niepraktyczny podczas wojny dla statków na misjach w dalekiej przestrzeni. Budowa modularna okrętów daje załogom szansę napraw polowych, zaś elementy zniszczonych statków mogą być użyte ponownie w tych, którym udało się przetrwać. Poza tym, statek może zostać łatwo zmodyfikowany do wymogów nowej misji, lub by sprostać wymaganiom załogi.

Jednym z pierwszych projektów tego typu była właśnie klasa Oslo. Okręt został zaprojektowany w oparciu o klasę Norway z 2370 roku, z tym, że Oslo może wymieniać komponenty ze swoimi okrętami siostrzanymi, Akirą i Zephirem. Ponieważ Oslo to ciężki eskortowiec, a co za tym idzie, często będzie na liniach frontu, łatwość napraw daje możliwość inżynierom, by użyli oni tylko tego, co mają pod ręką, by postawić okręt w gotowość bojową. To znacząco zmniejsza opóźnienia wynikłe z potrzeby powrotu do przyjaznego doku.

Usprawnienia wprowadzone na Oslo dotyczą także transferu energii, który jest chroniony od przepięć i przeładowań, a nawet uszkodzeń w kanałach plazmowych. Bio-neuronowe przekaźniki zwiększają wydajność komputera, a najnowsze osiągnięcia pozwalają chronić je od infekcji.

Podczas, gdy GF używa dyplomacji przed podjęciem działań wojennych, statki takie jak Oslo są zaprojektowane do posiadania silnej obrony. Oslo wyposażony jest w pancerz z rodinium i usprawnione generatory osłon, które dodatkowo potrafią wytrzymać ogień fazerów, torped, dyzruptorów a nawet broni plazmowej. Podobnie jak na Norway, fazery pozostawiono na dziobie, dodano także pięć kolejnych pasów typu XII oraz dwie wyrzutnie torped. Oslo może także być uzbrojony w broń plazmową, ale nie jest to standardowe uzbrojenie GF.

Oslo jest doceniany zwłaszcza przez kapitanów, którzy cenią sobie prędkość, zwrotność i to, by szybko skończyć walkę. Nie posiada pancerza i osłon, które pozwoliłyby mu znieść nieprzerwany ogień wielu przeciwników, lecz ze swoją siłą ognia może szybko obezwładnić mniejszych spośród nich.

Niewielka ilość miejsca dla placówek medycznych i naukowych sprawia, że Oslo powinien operować w większych grupach, z okrętami, które powyższe posiadają. Dodatkowo, operowanie z okrętem inżynieryjnym sprawi, iż Oslo będzie ciężkim przeciwnikiem nawet dla wielu wrogów.

Wymiary:

Długość: 371 metrów

Wysokość: 54 metrów

Szerokość: 228 metrów

Masa: 625,000 ton metrycznych

Systemy Obronne:

Zaawansowany System Osłon

Pancerz z Rodinium

Prędkość:

Przelotowa: Warp 7

Maksymalna: Warp 9.75

Systemy ofensywne:

Sześć fazerów typu XII

Przednie i tylne wyrzutnie torped[/more]

Barusz
    Participant

Bierzemy Akirę i kombinujemy ile z Defianta uda się w nią wepchać 😉 Przynajmnej ja, laik, mam takie odczucia.Aha, i czy ten news nie powinnien być przeniesiony do subforum tyczącego Star Treka?

Piotr
    Keymaster

Powinien. ;>

Tom
    Participant

Takie 'żelazko class'.

Barusz
    Participant

Deska do krojenia.

Slawek
    Moderator

Może i wzrok mi już siada, ale okręt na zdjęciu sprawia wrażenie jakby był lekko "wygięty" na bok.Ale mówcie co chcecie, mnie się design nawet podoba.

Dzikowy
    Participant

Modułowy... to dotychczas takie nie były? Wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby kładki stępkę i nakładali na to kolejne "warstwy" statku. Toż to nawet w projektach widać: Galaxy-Nebula czy Constitution-Miranda.

Lo'Rel
    Participant

Nie jest zły, nawet przyjemny, taki federacyjny Raptor. Powpychali ile się da w jeden projekt.

zdarom
    Participant

Fajny stateczek, mnie się podoba.

Coen
    Participant

Jedno zdanie mnie trochę zjeża

Dodatkowo, operowanie z okrętem inżynieryjnym sprawi, iż Oslo będzie ciężkim przeciwnikiem nawet dla wielu wrogów.

Nie wiem czemu, ale przed oczami stanęła mi scenka z WoW'a gdzie wojownicy walczą a kapłani za nimi odpalają czary leczące, regenerujące im pasek życia...

Silver Phoenix
    Participant

Hehe... Też się zastanawiałem, jak to ma wyglądać... Pewno tak: Oslo wchodzi do walki, a okręt wsparcia zaczyna strzelać z wyrzutni inżynierami 😛 Patent w sam raz na forumowe "bitwy" 🙂

Dzikowy
    Participant

Oslo oberwał - zjeżdża do bosku, opony, tankowanie, przecieranie szybek i z powrotem na tor 😛

Coen
    Participant

Jeśli się będą bawić w takie tłumaczenia a nie w zwykłe czary które może wyjaśnią promieniowaniem dfkgdfohgodghdowym...

fluor
    Keymaster

To jest gra, tu się wymyśla różne głupoty. Jakby tak zacząć analizować jednostki z Armady to też by się okazało, że są jakieś dziwne.

Flashbones
    Participant

Fajny okręt, całkiem nieźle wygląda.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram