Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Nauka a Religia

Nauka a Religia

Viewing 14 posts - 61 through 74 (of 74 total)
  • Author
    Participant

Jak zdefiniuję Boga? Bóg to istota demiurgiczna, opiekująca się nami . Dokładnie jak w tym opowiadaniu!

czyli jeśli dzięki np. modyfikacjom genetycznym stworzymy nowy gatunek, wypuścimy go na jakąś planetę (albo lepiej stację orbitalną, którą sami zbudowaliśmy) i zapewnimy warunki rozwoju, to będziemy Bogami ? to mniej więcej jak w tym opowiadaniu tylko bardziej prymitywne technologicznie

Thengel
    Participant

Dokładnie! Będziemy wtedy bogami dla tej "rasy"....

Tom
    Participant

Taka możliwość była pokazana w jednym z odcinków TNG, gdy uszkodzona została stacja naukowa obserwująca jakąś tam słabo rozwiniętą rasę. W wyniku wydarzeń Picard został uznany za boga, gdyż potrafił leczyć "śmiertelne" rany, znikać i pojawiać się, itp.

btw odcinek z 3 sezonu "Who Watches the Watchers" 😉

Wkradła się usterka, ale już poprawiona.

Warp_10
    Participant

Taka możliwość była pokazana w jednym z odcinków TNG, gdy uszkodzona została stacja naukowa obserwująca jakąś tam słabo rozwiniętą rasę. W wyniku wydażeń Picard został uznany za boga, gdyż potrafił leczyć "śmiertelne" rany, znikać i pojawiać się, itp.

Dominion w DS9, kilka odcinków TOSa...

ale dla mnie taki Bóg to żaden Bóg...

Q
    Participant

A wlasnie co bylo z tym bogiem z 1 sezonu tng jak Wesley zbil cos pilka i chcieli go zlozyc w ofierze jak sie ten odcinek nazywal? Ogladalem go chyba 12 lat temu...

GWYNBLEIDD
    Participant

no to i ja wtrace swoje dwa slowa - problem tarcia miedzy nauka a religia nie pojawil sie wszak ostatnio teorii naukowych (vide teoria darwina uznana przez papieza) jak rowniez nie ma naukowego wyjasnienia czy bog istnieje czy nie - dla mnie jest to wiec jalowy spor ktory nigdy nie zostanie rozwiazany. pozdrawiam

Q
    Participant

A dla mnie płaszczyzna nauki i Religi mają dużo wspólnego, kiedyś naszą wiare bedzie można wytłumaczyć w kategoriach racjonalnych.

lepton
    Participant

Nie wiem jakie Wy macie zdanie, ale ja nigdy nie mogłem pojąć jednego:

Bóg jest wszechmogący i jednocześnie czyni nas wolnymi. Zatem jeżeli mamy prawo wyboru to nasza przyszłość nie jest jeszcze ustalona i Bóg nie wie jaka ona będzie, ale przecież powinien wiedzieć, gdyż jest wszechmogący. Według tego rozumowania wychodzi, że albo Bóg jest wszechmoogący, albo my jesteśmy wolni.:?:

Nie trzeba myśleć w takich kategoriach. Może Bóg chece abyśmy tak myśleli że jesteśmy wolni. Dla nas to wolność o nieograniczonych różnych podejmowania decyzji, a dla Boga to co zrobi, to co wybierzemy, i tak on o tym wie.

chatI
    Participant

Nie wiem jakie Wy macie zdanie, ale ja nigdy nie mogłem pojąć jednego:

Bóg jest wszechmogący i jednocześnie czyni nas wolnymi. Zatem jeżeli mamy prawo wyboru to nasza przyszłość nie jest jeszcze ustalona i Bóg nie wie jaka ona będzie, ale przecież powinien wiedzieć, gdyż jest wszechmogący. Według tego rozumowania wychodzi, że albo Bóg jest wszechmoogący, albo my jesteśmy wolni.:?:

Nie trzeba myśleć w takich kategoriach. Może Bóg chece abyśmy tak myśleli że jesteśmy wolni. Dla nas to wolność o nieograniczonych różnych podejmowania decyzji, a dla Boga to co zrobi, to co wybierzemy, i tak on o tym wie.

[post="12646"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Duzo prosciej 😛 Bog jest wszechistniejacy i jest tak naprawde wszystkim i kazdym. Kazda duza jest tak naprawde iskierka wielkiego plomienia jakim jest Bog. Kazdy z nas ma wolna wole ale jako ze kazdy z nas jest czescia istoty boskiej to i Bog jest wszechmogacy ;D

c.

Mod: Proszę o wycinanie zbędnych cytatów, zwłaszcza jeśli odpowiadasz na posta poprzedzającego bezpośrednio.

fluor
    Keymaster

Z racji na dublowanie się tematów i argumentów, dalszą dyskusję dotyczącą relacji nauka a wiara (religia) proszę prowadzić w temacie o Bogu

Q__
    Participant

Trekowy fanfilm jako narzędzie argumentacji nie dość, że proreligijnej, to kreacjonistycznej:
    https://www.youtube.com/watch?v=VK0-MlNmldc

Co jest o tyle zabawne, że często mówi się o ateizującym wpływie ST - przykłady:
    https://skepacabra.wordpress.com/2009/07/03/star-trek-made-him-an-atheist/
    https://www.youtube.com/watch?v=vrBPadm-oBc

Q__
    Participant
    Q__
    Participant
    Q__
    Participant

Nauka a ta... hmm... duchowość (z odwołaniem do Einsteina i Sagana):
    https://bigthink.com/thinking/why-carl-sagan-believed-that-science-is-a-source-of-spirituality/
    Kapitan Mercer gadał podobnie 😉 .

Viewing 14 posts - 61 through 74 (of 74 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram