Forum Fantastyka Star Trek Najlepszy odcinek lub film Star Trek

Najlepszy odcinek lub film Star Trek

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 234 total)
  • Author
    Participant

Jaki jest według was najlepszy odcinek Star Trek (obojętnie, który serial) i dlaczego? Czy w ogóle da się powiedzieć, że dany odcinek jest najlepszy?Ja mam takich kilka, np. In Pale of Moonlight (DS9), Scorpion (VOY), Encounter at Farpoint (TNG), i pewnie kilka innych by się znalazło.Na mojej liście znajdują się też dwa filmy Star Trek: Star Trek VI (Undiscovered Country) i Star Trek IX (Insurrection).A jakie są wasze typy?

Coen
    Participant

Hmm... trudno będzie wybrać ale spróbuje:)

Film - Tak samo jak Ty, ST VI. Jest moim zdaniem najmroczniejszy i w zasadzie najuczciwszy względem wszystkich. Nikt nie jest tam idealny, nikt nie jest wyłącznie zły. Po mojemu - rewelacja

TOS - Równowaga Strachu: Pierwsze pojawienie się romulan, idealne pokazanie taktyki, psychiki oraz odczuć dowódców obu stron poddanych stresom ciągłych podchodów i walki, oraz wiedzy ze jeden błąd może oznaczać śmierć.

TNG - Tu długo musiał się zastanawiać nad wybraniem tego naj ale w końcu mój wybór pada na ... na ... cholera to naprawdę trudno zdecydować:) Ale chyba w końcu będzie Rightful Heir. Powrót qeylIS'a, jego przypowieści, zachowanie i pierwszy krok w stronę odrodzenia Imperium - jak dla mnie doskonałe 😀

DS9 - Tu też długo musiałem się decydować ale w końcu wybór padł na Sons and Dauthers. Tu trzeba samemu obejrzeć, odcinek po prostu niemal doskonały 😀

Voy - no tu wybór nie był za duzy i spoczął na odcinku Flashback. Głownie za powrót do tych starych dobrych czasów 🙂

Entek - tu wybiorę dopiero kiedy serial się zakończy

mattik
    Participant

No to spróbujmy :-P.TNG: Mi bardzo przypadł do gustu odcinek "The Next Phase", a także "Time's Arrow" i "The Best of Both Worlds" TOS: widziałe dwa odcinki nie będe oceniaćVOY: Equinoxy, Message in A Bottle.DS9: widzialem tylko kilka odcinkówENT: z 3 sezonu: Twillight i Azati Prime. Filmy: VIII, IX i IV :P.

Tom
    Participant

Hmm...TOS: Dawno temu ogladalem, ale chyba najbardziej podobal mi sie 'Ballance of Terror' TNG: Wiele naprawde wspaniałych odcinkow, ale chyba najlepszym był 'The Best of Both Worlds pt.1' DS9: Wybor rownie trudny jak przy TNG... 'In the Pale Moonlight'Wojadźer (niech zyje Kaska-pijaczka ;)): ....calego nie widzialem, ale niech bedzie ''Future's End'Filmy: VI, VIII, IX.

Gosiek
    Participant

O ile z ulubionymi filmami mie mam większych problemów - na pierwszym miescu są razem Undiscovered Country i First Contact, a tuż za nimi The Voyage Home, to z odcinkami seriali może byc problem. Za duży wybór, i trudno znaleźć ten jeden czy nawet 2-3 najlepsze w każdej serii.Po długim namyśle lista wygląda tak:TOS: The corbomite maneuver, Ballance of treffor i Amok time. Pierwsze 2 ze względu na trzymające w napięciu do ostatniej chwili pokazanie spotkania i walki z groźnym przeciwnikiem (choć jakże różnie zakończonej), natomiast Amok time ze względu na Wolkan i pokazanie innego niż zwykle Spocka.TNG - dużo świetnych odcinków, z których wybrałam: A matter of honor, Sins of the father (wiadomo - Klingoni), The best of both worlds, Darmok, Unification (ze względu na Wolkan i Spocka) i The inner light - odcinek po prostu genialny.DS9 - tu dopiero jest z czego wybierać. Po namyśle zostały mi: Captive pursuit (imo najlepszy z 1 sezonu), The way of the warrior i The sword of Kahless (znów Klingoni), In purgatory's shadow, In the pale moonlight i zakończenie - What you leave behind.VOY - całego nie widziałam a z tego co obejrzałam to: Faces, Scorpion, Dark frontier i Barge of the dead.TAS - żaden odcinek mnie nie powalił na kolana ale najlepiej pamietam Yesteryear - pewnie dlatego, że mówi dużo o Wolkanach.ENT - podobnie jak z TASem, nic genialnego a z tego co zapada w pamięć można wymienić The Andorian Incident, Anomaly, Twilight, Proving Ground.

Anonymous
    Guest

Witam! Nowy jestem chodź Star Treka pamiętam jeszcze z dawnych dobrych czasów kiedy TNG leciał na TVP1 do połowy drugiego sezonu, a później troszkę DS9.

Movie: chyba IV - taki swojski klimacik

TOS: nie widziałem ani jednego 🙂

TNG: ciężko wybrać, ale chyba The Best Of Both Worlds

DS9: i tak nie pamiętam tytułów.... 🙂

VOY: zdecydowanie Timeless, ale również The Killing Game

ENT: nie widziałem.

Moją ulubioną serią jest Voyager mimo wszystko, ale zaraz po nim zabieram się za TNG.

Pozdrawiam!

AHM
    Participant

Film: Myślę że VIII Pierwszy Kontakt

TNG: dla mnie "The Best Of Both Worlds" zdecydowanie

VOY: wszystkie super zwłaszcza VI-VII sezon, ale najciekawszy

choć może nienajlepszy "Tinker, Tenor, Doctor, Spy"

DS9: tak, chyba ostatni "What You Leave Behind"

ENT: "Zero Hour" porywający jak na Entka nieprzewidywalny, no i

umiera ktoś, kto nie był anonimowy

Acer
    Participant

FILM: to napewno First Contact

TOS: The Cage, Mirror Mirror

TNG: Relics, Face of the Enemy

DS9: The Way of the Warrior, Trials and Tribble-ations, Soldiers of the Empire, Waltz, In the Pale Moonlight, Once More Unto the Breach, What You Leave Behind

VOY: Scorpion, Unimatrix Zero, Timeless, Someone To Watch Over Me, In the Flesh, Message in a Bottle, Eye of the Needle

ENT: The Andorian Incident, Regeneration, Zero Hour

GWYNBLEIDD
    Participant

postanowilem ze odswieze ten topic 😀 napisze tylko o voyu bo go wlasnie ogladam i znam najlepiej. moze wyda sie wam dziwne ale ja najbardziej lubie Tatuaz "Tatoo" z drugiego sezonu. no i do tego oczywiscie scorpion. niestety wiele wiecej niz raven w czwartym sezonie nie widzialem (jeszcze 🙄 ) ale takie sa moje typy na terazniejszosc

Unicorn
    Participant

Jeżeli chodzi o odcinki serialu TNG to z pewnością ten, w którym riker jest na statku klingonów (nie pamiętam tytułu)... no i jeszcze ten, w którym Data poznaje Sherlocka Holmesa :)A film to:"ST: Incurection" i "ST:FC"Ale też bardzo podobało mi się "Nemesis"

Sai
    Participant

Moimi ulubionymi filmami, odcinkami ST są :Filmy:Star Trek VIStar Trek First ContactStar Trek NemesisSeriale:TOS – cóż nie pamiętam tytułów, zresztą całego serialu nie widziałem;TNG – tutaj to podobało mi się prawie wszystko np. odcinki 6x22, 6x23, Parallels, Tapestry i cała reszta; 😉 VOY – ogólnie wszystkie odcinki z gatunkiem 8472;DS9 – wszystko od początku wątku z Dominium i do końca;ENT – nie wiem, bo wszystkiego jeszcze nie widziałem. 😆 Podsumowując naprawdę niewiele było odcinków, które były dla mnie złe. Większość mi się podobała. Jak zresztą widać powyżej trudno mi się zdecydować na coś konkretnego. 😀

Zarathos
    Participant

Ulubione...TOS: Mirror Mirror, The Doomsday MachineTNG: The Best of Both Worlds, Q'Who, I,Borg DS9: A Die is Cast, The Way of the Warrior (dużo wybuchających klingonskich okretów :P). VOY: ... Omega, EquinoxFilmy: ST:I i ST:V

fluor
    Keymaster

Ulubione, czy może te które wyjątkowo utwiły mi w pamięci:VOY: Scientific MethodVOY: Message in a BottleGeneralnie lubię wszystkie odcinki, w których statki są niszczone, ciężko uszkadzane bądź przejmowane :>

tomjag
    Participant

Ulubione odcinki?Voyager podobał mi się odcinek(i) Skorpion -( wg mnie to dopiero od tych odcinków zaczyna sie prawdziwa akcja w całym serialu).STNG przypadły mi do gustu odcinki z panem Q (duzo humoru -nawet komedii a z drugiej strony pokazanie niedoskonałości ludzkiej natury)DS9 wszychściuchne odcinki w których "pierwsze skrzypce" gra pan Odo.Jezeli chodzi TOS, to widziałem parę odcinków i ciężko mi jest powiedzieć coś na ten temat.Z Enterprise mam ten sam problem, ale utkwił mi w pamięci pierwszy odcinek (może dlatego, że był dłuższy). :blush:

Prezes
    Participant

Hmmz filmów to podobał mi sie First ContactVOY - Dark Frontier, Scorpion, Unimatrix ZeroDS9 - What You Leave behind, Sacrifice of Angels , In the pale moonlightEntek - koncówka 3 sezonu od odcinka Demage

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 234 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram