Wydaje mi się, że nigdy nie robiłem swojego rankingu. Ocena będzie ciężka, walka wyrównana jest. (animacje z definicji pomijam).
1. TNG - no wiadomo, ten powolny przelot kamery na okręt klasy Galaxy.
https://www.youtube.com/watch?v=COIPAjSpd6M tu widzę 4K (ale ten okręt podoba!)
2. VOY - za przelew przez obłok jak i nieco później za pierścienie przy gazowym gigancie (i cień Voyagera).
3. ENT - za nadzieję, jako dawało - oraz przeróbkę w Mirror. - swoją drogą, ciekawe ile osób pamięta, że przez 2 sezony był Enterprise, nie Star Trek Enterprise.. A w ogóle za odwagę.
4. PIC s2, nie w stylu treka prawie w ogóle, ale ma dobrą nutę i dobrze oddającą serial animację.
5. DS9 i to jeszcze 2 wersja (s04-07) potem wersja 1 (s01-03)
6. TOS - za kawał dobrej roboty jak na tamte lata.
7. SNW - dostało by miejsce 5, bo to naprawdę dobra czołówka, ładna i z polotem, ale sztuczność animacji mi nie pozwala. Po prostu przebija się przez sam statek jak i stację. Brakuje tu niestety ujęć wykonanych na modelu studyjnym.
8. PIC s01 - oddzielam czołówki s1 i s2 bo choć podobne i ze zbliżonym przekazem, to w odbiorze są diametralnie inne. Ta do mnie w ogóle nie przemawia,
9. DSC - no tu nadal utrzymuję, że to najgorsza czołówka jaką kiedykolwiek zrobili do w tym uniwersum. A zmiana w sezonie trzecim tylko pogrąża. O ile szkice okrętu by jeszcze uszły, gdyby potem z nich przeszli na normalne ujęcia w kosmosie, to może by ją uratowało, ale niestety dalej jest pogrążana przez te inne szkice. No ogólnie, ta czołówka odstrasza od serialu. Wszystkie inne tu wymienione czołówki prezentowały to o czym będą seriale, które otwierały, ta... no co ja będę mówił, jest wstawiona od czapy, aby nazwiskami rzucać. Bo w sumie tylko na nazwiska tu można zawiesić oko.
Chciałbym tylko jeszcze dodać, że ta skala, to nie jest tak, że np VOY jest dużo lepszy ENT, czy PIC s2 od SNW. Tu różnice są bardzo małe. I tak. 1 to dla mnie kandydat nie do ruszenia póki co.
2, 3 dzielą niuanse. Podobnie pozycje 4-7. Niewielkie zmiany w tych czołówka mogły by je ustawić zupełnie inaczej. 8 no to jest wyraźnie słabsza czołówka. 9 póki co jest tak zła, że nie wiem czy obecnie umiem sobie wyobrazić gorszą czołówkę dla Star Treka. Wręcz nawet brak czołówki będzie wyżej punktowany w najlepszych otwarciach od tego. 😉