Forum › Fandom › Opowiadania › Komentarze › Na krawędzi zagłady - komentarze
Widze zalazki jakichś opisów, jednak jest to za krutkie, a jakby zbić to hmm.. 1/4 strony? Jest też kilka błedów z najpowazniejszym tym:
Ulepszenie systemu napedowego 76%
Reyden, okrety w SG rozwijają prędkości przy jakichś transwarp to ślamazarnie powolny slimak, raczej urzywajac poprawić swoje napędy, nie odwrotnie
To może ja dorzucę swoje 3 grosze. Wszystko by było fajnie gdyby ten pierwszy rozdział był opowiadaniem... Tymczasem wg. mnie jest to jedynie szkic, w którym połowę tekstu stanowią dane taktyczne i statystyczne. Sam pomysł (nawet całkiem dobry jak ten, który prezentujesz) plus zestawienie danych to stanowczo za mało. Tekst jest krótki, nie ma w nim prawie żadnej akcji, żadnych opisów, szczątkowy dialog... Są tylko dwie scenki-migawki i duuużo (o wiele za dużo) cyferek i wyliczanek. Piszesz np. o przejęciu i zasymilowaniu przez Borg statku w formie notatki z podręcznika historii - przejęto, tylu a tylu zasymilowanych, iluś zabitych. Koniec. Można było to rozbudować, pokazać walkę, dramat przegrywających i asymilowanych ludzi... Opowiadanie powinno tchnąć życiem, wzbudzać jakieś emocje u czytelnika, a encyklopedie, podręczniki i statystyki z pewnością tego nie robią - przynajmniej w moim przypadku (ale mam dziwne wrażenie, że nie tylko ja tak myślę).Kolejny minus - tu nie ma praktycznie żadnych postaci czy bohaterów, pada ledwie jedno nazwisko. Na kim czytelnik ma koncentrować swoją uwagę?Mam nadzieję, że kolejne rodziały będą bardziej przypominać zwykłe, klasyczne opowiadania z opisami i dialogami - to z pewnością sprawi, że chętnie je przeczytam.PS. I po co ta czcionka gigantycznych rozmiarów, masa podkreśleń, pogrubień, kursywy...? Lepiej zastąpić takie zbędne ozdobniki dobrym opisem czy dialogiem.
Coen : te 76 % to tyczy się udoskonalenia napedu Ha'Taka ;
Gosiek , tymi podkreśleniami i wielkoscią trzcionki faktycznie trochę przesadziłem ,
Btw. Walka Regency z TCP bedzie ciekawa , patrząc na możlioeści obydwu okrętów ( Regency ma siłe ognia na poziomie TC , może trochę wiekszą )
I tu uwaga ( klngonii jednostek-gigantów , zbudowanych wspolnie przez Federację , Klingonów , Romulan , Kardazjan oraz Hintari i parę mniejszych ras .
Zaraz podam jego dane taktyczne
Rey, Ha'Tak osiaga predkości rzędu 40 000 000 predkości światła. Najwieksza zarejestrowana predkosc warp (nie liczac numeru 10) to 199 516. Sam wyciagnij z tego wnioski
Czytajac to miale dziwny 'flashback' biggrin.gif ale to moze moja zlosliwosc smile.gif
No no no – niezła zabawka ; kurs na przechwycenie – WARP 9.998
Ja wiem, ze korg 5 razy wiekszy od szescianu to juz kretynizm nawet poza ich skala.
Odkryty gatunek to Gaul’d – oznaczenie 18977 , duży potencjał militarny , przydatność technologii 56,78 %
Gatunek Asgardczycy – oznaczenie 18978 , potencjał bardzo duży , przydatnosac technologii 87,98 %
Gatunek Ta’uri – uwaga gatunek ten zamieszkuje system Sol , przydatność technologii 14,57 % . potencjał gatunku niewystarcajacy – zniszczyć .
Gatunek Unas – oznaczenie 18979 – przydatność jako drony taktyczne – 93,56 % .
Rozkazy:
Priorytet I : Zbudować Flotę
Priorytet II : Asymilacja gatunku 18977
Priorytet III : Asymilacja gatunku 18979
Derektywa I : Unikac kontaktów z gatunkiem 18978.
Gual'd to robale a nie ludzie + robale (z tego co pamietam z tych paru odcinkow, jakie obejrzalem). A jezeli mowisz o robalach jako takich - ich potencjal jest zerowy jezeli sa pozbawieni nosiciela. Borg jest dosc precyzyjny, wiec powinienes oznaczyc robale jako jeden gatunek, a imperium (czy jak to nazwac) robali - jakos inaczej.
No i asymilacja Robali nie ma sensu - dla Borg sa nieprzydatni. Robal nie wlezie do b - bo kazda drone kontroluje zdalnie caly kolektyw. Wykorzystanie robali jako srodka asymilacyjnego tez nie ma sensu - nanity sa skuteczniejsze.
Ta'uri - to chyba ludzie, wiec oznaczenie powinni miec stare takie jak ludzie w swiecie Treka. A o ile sie nie myle Borg zna ludzi, nawet bardzo dobrze. Poza tym rasy ktore nie sa przydatne, Borg po prostu ignoruje, dopoki ci ich nie zaczynaja zaczepiac. Tak bylo np z Kazonami. To chyba 7z9 powiedzial "Borg nie asymiluja podrzednych biologicznych organizmow"
Poza tym Robale chyba rozrozniali ludzi z roznych planet jako osobne gatunki, wiec chyba powinny miec osobne oznaczenia (i tez byc znane po asymilacji baz danych), przynajmniej dopoki ich Borg nie zasymiluja.
Unas - chyba odkryci z baz danych, a w zwiazku z tym powinienes dodac tez reszte (Noxow i innych typkow).
Asgard - potencjal Asgardu jest, jak sam okresliles, bardzo duzy. I spotkanie tych ras bedzie ciekawe. Jeszcze ciekawsze bedzie spotkanie z asymilatorami.
Poza tym bylo ciekawe. Najciekawszy jestem kontaktu Borg z Asgardem, a pozniej asymilatorami. To bedzie wielkie biggrin.gif
i oto obiecywane częsciowe wyjasnienia :Nowy system przeliczania DMG broni ( uwzględnia moc zasilającą uzbrojenie ) Broń federacji ;Fazery Bank Fazerów – impuls 4 sPas Fazerów impuls 5 s Broń klingonów :Podstawa :Broń wiązkowa :ilości energii x czas trwania wiązki = DMG broń pulsowa :ilość energii x współczynnik uszkodzeń działa pulsowe :MK 6 - MK 10 - x3MK 12 - MK 16 + MK 20 - x4 MK 18 - x5 serie 3-strzałowe Desrutory Tetrionowe Typ I - x16 Typ II - x24 Działa wiązkowe Mk 7-10 - 5 sMK 12-20 - 6 s Sieć i torpedy bez zmian , oprócz t. polaronowej 270 000 vs. osłony i pancerz , pozostałe torpedy mają takie same uszkodzenia do pancerza jak do osłon torpedy tetrionowo-polaronowe 4 000 000 vs. osłony / 4 000 000 vs. pancerz ( szansa przenikniecia osłon 65 % ) polaronowe MK II - 500 000 DMG vs. osłony / 500 000 DMG . vs pancerz ( szansa przenikniecia osłon 50 % )
Chyba kazdy to juz mowil w ten czy inny sposob - Reyden, nie dane jednostek, sila ognia itd. sa wazne. Zapomnij o tym, najpierw obmysl fabule, bitwy itp to dodatek.