Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Muzyka
Pomyślałem, że można by podyskutować na ten temat - jakiej muzyki słuchacie? Jakich zespołów itp?Osobiście preferuje Metal i Rock i ogólnie "gitarowe". Najbardziej takie zespoły jak Iron Maiden, Metallica, Blind Guardian, KoRn, Iced Earth, Nirvana, Guns'n'Roses, System of a Down, Pink Floyd itp.Nie gardze też innymi typami. Bardzo lubie słuchać różnych utworów spokojnych, soundtracków (Final Fantasy!!). Świetne są też utwory J-Pop i J-Rock (ciekawe czy ktokolwiek słyszał takowe 😛 ) w szczególności z różnych anime (Gundam Seed).Z tego co nienawidze to przede wszystkim Hip-Hop oraz Techno (miałem nie wymieniać bo to nie jest muzyka...). Oba typy po prostu są na tyle prymitywne, że szkoda gadać. W pierwszym sobie układają wierszyki do marnego podkładu a drugie... "umpa umpa umpa umpa bzionk jazda umpa umpa..."Jednak na pierwszym miejscu pozostaje u mnie Metal z boskimi Ironami na czele ;).Jak to u was wygląda?
No T'Reker bracie a myślałem że jestem sam w mojej nienawiści do tych podgatunków muzycznych. Ja od siebie dodam że lubie muzykę filmową, szeroko pojęty rock z wyjątkiem kliku zespołów a ostani w szczególności podoba mi muzyka brytyjskiej kapeli The Darkness która przypomina mi Queen. Do tego dodam jeszcze Enye którą ubóstwiam i niektóre kawałki Ery i Gregorians i ambitniejszy pop w stylu Robbiego Williamsa czy Reamon który słucham od czasu do czasu, niektóre utwory klasyczne. Z polskich to bedzie Big Cyc, T. Love, Kazik i z powodów sentymentalnych Myslovitz. A na koniec musze się przyznać że uważam iż prawdziwa muzyka skończyła się z małymi wyjątkami na początku lat 90-tych. A mój numer jeden to U2.A tak zapomniałem że uwielbiam też... uwaga... opere a szczegóności "Carmen". Kto nie widział i nie słyszał niech żałuje. No i jeszcze Elvis.Jezu... troche dziwna ta lista ale przynajmniej jestem szczery.
Ja tez nie lubię Techno i hiphopu ( HH to wręcz nienawidzę ) ; chociaż kilka nagrań techno jest fajnych ( np. Sash - Adelante ) ;Za to lubię Rock i Pop lat 80 , oraz muzyke początku lat 90 ( 2 Unlimited , Haddaway itp ) Muzykę filmową też lubię ( motyw z MK czy Desperado ,o muzyce do Bondów nie wspomnę [ tutaj bardzo mi sie podoba Goldeneye Tiny Turner] ) Kiedyś tez lubiłem Disco Polo ( te wczesne - kto pamięta Galę piosenki chodnikowej ten wie , oraz pocz. Disco Relax )
Słucham wszystkiego oprócz współczesnej muzyki poważnej, jazzu (po '60), techno i innych dziwnych wynalazków.A najbardziej lubię metal, hard rock, blues rock i pop rock.Moje ulubione kapele to: Metallica, Bon Jovi, Iron Maiden, AC/DC, Damn Yankees, Dream Theater, Van Halen, Deep Purple, Def Leppard, Alice Cooper, Gary Moore, Jeff Healey Band, Linkin Park, Europe (ktoś ich jeszcze pamięta?), itd.
Nightwish, Metallica, stare Guns'N'Roses, Godsmack...A poza tym ścieżki dźwiękowe - głównie do filmów, choć i z gier są niezłe (taki motyw Viconii z BG II na przykład...).
Może o moim muzycznym guście napiszę przy innej okazji, ale pojawił się ostatnio godny uwagi i zobaczenia (najlepiej tylko raz 😀 ) kawałek.Polecam O-Zone "Dragostea din tei" - szczyt kiczu to chyba odpowiednie słowo 🙂
Coz, moimi ulubionymi gatunkami muzycznymi sa:Muzyka klasyczna :- wielu kompozytorow, ale z tych ulubionych to Mozart, Chopin, Czajkowski, Liszt, Saint-Saens, Wagner, Carl Orff. ;)- Muzyka na organy piszczałkowe - Bach, Boellmann...Z metalu i rocka:- black metal - Limbonic Art, Emperor, pare kawalkow Burzum, Vader, Dimmu Borgir...- gothic, doom, death, melodic, operatic, heavy wiolaczela 😉 itp. - Die Apokalyptischen Reiter, The Sins of Thy Beloved, Within Temptation, Nightwish, Apocalyptica.- death, gothic rock; rock - Deathcamp Project, Eva, Autumn, Sisters of Mercy. Darkwave - Diary of Deams, Deine LakaienInne: Dead Can Dance, Frank Sinatra, Enya, Dido ;PTo chyba wszystko 😉
Ciekawe, że każda osoba jaką znam lubiąca klimaty S-F ma dość ?specyficzne? podejście do Hip-Hopu :D, jakby ta muzyka blokowała szare komórki czy co (od razu chciałbym przeprosić jakby ktoś na forum słuchał jednak tego czegoś). Moja lista to głównie Rock i Metal w wielu odmianach. Tak więc: Offspring, Nickleback, Iron Maiden, Metalica, Linkin Park, Children of Bodom, Queen, Scorpions, Ramstein i Evanescence. Z klasyki lubię Bacha i Straussa (miło mi się przy nich uczy). Z naszych rodzimych to Kult, Lady Punk, Budka Suflera, Myslovitz i Big Cyc. Poza tym muzyka filmowa, oraz muzyka naszych braci ze wschodu tzn. Leningrad Cowboys, oraz Chóru armii czerwonej :D.
Linkin Park, Metallica, Offspring, Evanscence, różne takie folkowate :-P: Deep Forest, Kroke Band. Czasami lubię posłuchać muzykę klasyczną. A co do hip-hopu i Techno. Techno bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem, nienawidze tego łup, łup. A hip-hop... hmh. Według mniej z tej muzyki coś może być. Ale oczywiście większośc rodzimej produkcji hip-hopowej nadaje się do kosza. Albo do sądu..
Trzeba przyznać, że bardzo ciekawy temat.
Ja generalnie słucham wszystkiego czego sie słuchać da. Nie ukrywam jednak, że króluje u mnie muzyka z gier i filmów. Zwykle jak coś robię, to właśnie przy niej najłatwiej mi się skupić.
Jeśli miałabym mówić o jakichś zespołach to od jakiegoś czasy na pierwszym miejscu u mnie jest Evanescence, ale jak juz wspomniałam słucham wszystkiego czego sie słuchac da. Zresztą co poniektórzy podsyłający mi mp3 wiedza o tym 😀
Moim zdaniem Hip-Hop i Techno to muzyka na której wychowuje się aktualne pokolenie młodzieży... niestety... Tak więc dla tego właśnie większość trekkerów HH nie lubi - bo trekkerzy to mądrzy ludzie :P. U mnie w klasie 90% słucha właśnie tego typu... "muzyki" a ja u kilku osób z góry mam wyrobioną o sobie opinię tylko dlatego, że HH i techno nie słucham. No cóż... nic na to się nie poradzi. Pozostaje mieć nadzieje, że to się szybko zmieni.
A co do HH jeszcze, mattik powiedział, że z tej muzyki może coś być - owszem, o ile będzie to godne do nazwania "muzyką". Leci marny podkład zrobiony w "Hip-Hop Maker 2003" i ktoś sobie do tego mówi marny wierszyk wymachując koślawo łapami na tle jakiejś brudnej ulicy, drogich samochodów i lasek w nich siedzących... Ale są owszem zespoły HH-owe które naprawdę da się słuchać. Jednak nazw nie podam bo nie znam się... (raczej nie mówie tutaj o HH polskim 😉 )
Mówcie sobie, co chcecie, ale najlepszą muzyką są "SZANTY"....... wszelkiej maści (jak dla mnie 😀 ) Szanty to najlepsza muzyka dla żeglarza, pośród gwiazd.......No nie pogardzę też muzyką Anastasii..... 😀 😀
Hmmm.. Widzę żeś T'Reker bratnia dusza 🙂 Poza Kornem i Pink Floyd wszystko się zgadza 🙂
Sporo tego będę pisał tylko najważniejszych dla mnie wykonawcówRock progresywny lat 60/70/80: Genesis i Peter Gabriel, The Who, The PoliceRock i Pop (szczególnie z domieszką jazzu i bluesa) Sting , U2, Eric Clapton, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Tina Turner, Annie Lennox, Anna Maria Jopek;Muzyka filmowa, ulubione płyty Vangelis- Blade Runner; John Williams- Star Wars, Indian Jones, Szczęki; Yoko Kanno- Cowboy Bebop (i kupę innych rzeczy), Daft Punk "Discovery"; Howard Shore 3 części Lotr Muzyka etniczna (itp.) - Enya, Clannad, ogólnie szkockie i irlandzkie rytmyCo do metalu, to lubię kilka ballad Blind GuardianaNie lubię (nu)metalu (ble 😡 Linkin Parki i inne Limp bliztkity; p.s. a kto wie, że piosenka "Behind Blue Eyes" to przeróbka hitu The Who z "Who's Next" najlepszej płyty zespołu), hip hopu (choć toleruje, w przeciwieństwie do poprzedniego gatunku- Outcast jest nawet fajny), techno i dysko z pola.
Nie lubię (nu)metalu (ble 😡 Linkin Parki i inne Limp bliztkity
Jak dla mnie coś takiego jak Nu Metal w ogóle nie istnieje - Linkin Park nie jest zły (kiedyś słuchałem) ale prosty, prymitywny a piosenki się od siebie nie różnią (takie jest moje zdanie) a Limp Bizkit to dla mnie kolejny Hiphop bo do metalu na pewno tego nie zakwalifikuje.
A jeszcze co do tych wszystkich rodzajów muzyki - jakieś "Nu Metale" "Death Metale" "Gothic, Power, Black i tak dalej..." czy inne "punk rocki" - nie wiem po co takie określenia... muzyka to muzyka - ważne aby była dobra 😛