Miecze

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 35 total)
  • Author
    Participant

Zauważyłem ostatnio, że coraz częściej w PBF'ach występują miecze itp. Nie żebym miał coś przeciwko, ja sam mam zamiar je stosować, ale bądz co bądz to opowiadania "kosmiczne". Ale nic, nie o tym chciałem mówić. Chodzi mi o to jakie miecze, lub inną białą broń lubicie, albo was interesują. Mnie osobiście podobają się się miecze elfów. Pokazane między innymi we "Władcy Pierścienia". Słyszałem że zostały stworzone na podstawie opisów Tolkiena. Nie wiem czy to prawda, ale mimo wszystko to interesujące.A wy?

Krusty
    Participant

Pewnie za to oberwe ale już tak jest i nic tego nie zmieni bo mój ulubiony miecz to: (fanfary) miecz świetlny a zaraz po nim miecz świetlny Którym posługuje się Cichy Bob a potem to katana.

fluor
    Keymaster

Miecz świetlny??Toż to herezja i odstępstwo od prawomyślnego i pseudonaukowego trekkeryzmu ;)btw. Klingoni mają wiele wad i rzadko się myją 😛 i co jak co, ale ich miecze, włócznie i inne ostre przedmioty rządzą 🙂

Zeal
    Participant

Nic nie przebije katany. To prawdziwa księżniczka wśród białej broni. I trzeba umieć nią ciąć. Tu trzeba precyzji, nie siły.

Reyden
    Participant

zgadzam się z Zeal , Katana jest THE BEST !!!

Wogłole broń biała japońców jest spoko ,.

btw. W walce Klingon vs. Samuraj/Ninja to klingon nie ma nawet cienia szans 😛

Corvus
    Participant

Nie krytykować mi mieczy świetlnych. Sam swego czasy byłem jego fanem. Dopóki nie zobaczyłem w kilku filmach mieczy podobnych do siebie, a występujących we "Władcy Pierścienia" jako miecze elfów.Ktokolwiek je stworzył musiał się postarać. Wyglądają na delikatne, a jednocześnie niezwykle ostre i wytrzymałe. Katana odpada!!!A propo katan. Czy wiecie że technikę kucia mieczy takich jak katana, odkryli najpierw Celtowie w europie kilkaset lat przed japończykami. Okazało się to po wykopaliskach, chuba w północnej francji.Japończycy "odkryli" tę technikę po celtach i muszę przyznać nieżle udoskonalili.

Tom
    Participant

Katany? Miecze elfow? Miecze swietlne?! Osobiscie preferuje zwykla szable 😉 i rapier z lewakiem. Szabla - szybka, wygodna i widowiskowa. Rapier z lewakiem - bardzo wymagajaca bron, szybsza od szabli bo sie klujemy, a nie tniemy; tez jest bardzo widowiskowy ;).

rdo
    Participant

średniowieczny miecz dwuręczny......

miecze świetlne z gwiezdnych wojen tez sa cool

Toż to herezja i odstępstwo od prawomyślnego i pseudonaukowego trekkeryzmu 

a i owszem... ale po za Star Trekiem są jak najbardziej mile widziane:) szczególnie w gierkach pokroju Jedi Knighta

Coen
    Participant

Ja najbardziej preferuje szeroki, obusieczny miecz półtora-dwóreczny silnym ciosie.

Kronos
    Participant

E tam panowie i tak najlepszą białą bronią jest betleH 😉 W końcu to też miecz ..... ba ale za to jaki 😀 te kształty, ostrość i tyle możliwości wykorzystania w walce.... po prostu miodzio....No to co panowie stajemy w szranki 😈

Reyden
    Participant

Dobra , ja mogę pierwszy - co powiesz na mnicha z klasztoru Szaolin w roli pierwszego przeciwnika ; potem wojownika Ninja ( ala ci z Amerikan Ninja ) Kolejny moze byc przedstawiciel kasty wojowników Minbari z B5 ;

Zeal
    Participant

Pojedynek bez powodu? Aż tak się nudno w KSO zrobiło? Ale bez obaw, chętnie do tego nie podchodzę, ale jeśli będzie trzeba... Zawsze.

Coen
    Participant

Ok Reyden a więc po kolei

Walka

Wariant I

Mnich z Shaolin - skacze, macha łapami i girami oraz krzyczy

Klingon - wyciąga dezruptor i strzela

Ninja - wywija katana jak cepem (ala ci z amerykańskiego ninji)

Mimbari - rozsuwa pikę, i ujmując ją oburącz rzuca się do ataku

Wariant II

Mnich uchyla się przed pierwszym cieciem przed drugim, przy trzecim łapie oburącz klingona za nadgarstek ręki w której ten trzyma betleH aby wykonać jakiś tam fikuśny rzut, klingon wtedy ma dwie możliwości

- drugą ręka wyjmuje D'K'Thar i dźga mnicha

- szarpnięciem podrywa mnicha w górę i kiedy ten niema się jak uchylić ciosem pięści przetrąca mu kark

Ninja atakuje kataną, klingon bez trudu blokuje cios miedzy dwoma ostrzami betleH, a następnie przekręca lekko łamiąc bez trudu szklany miecz czyli katanę, a następnie prostym ruchem rozchlastuje brzuch stojącego nieruchomo nijna który nie może pojąc ze jego doskonały miecz za jaki miał katanę tak szybko się złamał

Wojownik minbari uderza z boku na żebra lub głowę i klingon blokuje cios betleH, sam na razie nie wyprowadzając uderzenia, w końcu wojownik mimnbari uderza z góry i wtedy klingon blokuje cios otwartą dłonią (nie musi się obawiać czegoś gorszego od lekkiego stłuczenia gdyż specjalna kość miedzy dwiema zwykłymi kośćmi przedramienia łagodzi wstrząsy odczuwane przez kości) i blokuje mimbarska pikę w silnym uścisku, druga ręką, trzymająca betleH dźga nim mimbarczyka w brzuch dopóki nie zawinie się on we własne jelita.

fluor
    Keymaster

Ninja atakuje kataną, klingon bez trudu blokuje cios miedzy dwoma ostrzami betleH, a następnie przekręca lekko łamiąc bez trudu szklany miecz czyli katanę, a następnie prostym ruchem rozchlastuje brzuch stojącego nieruchomo nijna który nie może pojąc ze jego doskonały miecz za jaki miał katanę tak szybko się złamał

Niekoniecznie Klingon zdążyłby zablokować katanę... zważ że jest to broń nieco dłuższa...

Coen
    Participant

A betleH dużo szerszy i łatwiejszy do blokowania, poza tym Reyden dał wojowników z filmu "Amerykański Ninja" a z tymi to ja w realu bym sobie poradził. Jak te lole miały niebieski pas patrząc hierarchia z karate kiokushinkai to było już dobrze

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 35 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram