Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Marks a Star Trek - czyli ustrój Federacji (TrekSocjalizm)
I to wina PRLu.
To, że nie mają na chleb, tak. Ale to, że się ich wyrzuca z mieszkań, to już niekoniecznie. Jasne, prawo własności powinno być święte, ale z drugiej strony, jakby każdy była skurwysynem, to daleko byśmy jako naród nie zaszli.
Ale to, że się ich wyrzuca z mieszkań, to już niekoniecznie [...]
Jakby jakiś cwaniak nie płacił by ci za mieszkanie to co byś zrobił? A jakby nawet to nie był cwaniak? To dałbyś takiej osobie nie płacąc za czynsz mieszkać przez 10 lat? 20 lat? Bo coś takiego proponujesz rozumiem. To w takim razie chwała tobie, aczkolwiek wiele osób nie stać, żeby za darmo kogoś w mieszkaniu utrzymywać, a do tego kogoś obcego.
Popadasz w skrajności. Nikt nie każe utrzymywać takiego przez lat 10 czy 20, ale danie komuś szansy na wyjście z dołka jest jak rozumiem dla Ciebie nie do przyjęcia? Lepiej takiego wyrzucić na bruk i potem finansować z podatków? Gratuluje logicznego podejścia.
Było to już poruszane - między wywalaniem w imię "świętego prawa własności" a utrzymywaniem kogoś jest jeszcze cała paleta wariantów pośrednich, m.in. czekanie, aż gmina załatwi mieszkanie, wywalanie tylko w ciągu określonych (ciepłych) miesięcy itd.EDIT: Pisaliśmy razem z Zarathosem i w sumie w podobnym tonie - coś nowego 😉 ;>
Jakbyś przejrzał wcześniejsze posty uważnie to byś zauważył, że napisałem że w takim wypadku dałbym trochę czasu. Trzeba trochę otwartego umysłu
Ja używam tylko czegoś co Prawo Międzynarodowe ładnie nazywa "odwetem" 🙂 . Nie zamierzam się jednak włączać w obrzucanie się obelgami.
Obelg nie używasz, woliz próbę ośmieszenia oponenta - zamienił stryjek. Zwłaszcza, że to siebie raczej ośmieszasz.
A co do tego, jaki był zwykły obywatel w latach realnego socjalizmu, który potem przekształcono w nierealny kapitalizm - popytaj starszych od siebie, i to starszych nie o miesiąc czy pół roku, ale o 20 lat. I od czasu do czasu dopuść do swej głowy nieprawdopodobna myśl, że jednak nie zawsze masz rację
Moderatorzy
A teraz możecie mnie zbanować, ale co sobie ulżyłem to moje. W każdym razie nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam takie głupoty jak wypisuje Hemrod. I to wypisuje nie mając pojęcia o czym pisze. :>
W sumie nie ma sensu mówić za wiele. Miałeś już trzy ostrzeżenia za obrażanie userów, ostatnie kilka dni temu i je zignorowałeś. Ja nie rozumiem, prawisz Hemrodowi morały o kulturze i wychowaniu, a sam nie dość, że go obrażasz, to jeszcze życzysz krzywdy, choroby i biedy. Rozumiem, że to jest przejaw tej troski o bliźnich, o której mówiłeś?
To forum to nie miejsce, w którym można sobie ulżyć, najeżdżając na kogoś, bo ma inne poglądy niż Ty. Zgodnie z zapowiedzią przez tydzień będziesz miał czas na ochłonięcie. Jeśli potem zrobisz to znowu, pożegnamy się na stałe.
Chyba zgodzisz się z tym, że relacja z pierwszej ręki ma szanse być wierniejsza niż zasłyszana od kogoś, kto słyszał od kogoś
Niekoniecznie, relacja z pierwszej ręki może być równie mocno przekłamana jak i z drugiej jak i w ocenie historyków. Jeśli mowa o bezpośrednich opiniach świadków PRLu, to jeszcze zależy jak się komu żyło i czego od życia wymagał. Więc...
[Jeśli mowa o bezpośrednich opiniach świadków PRLu, to jeszcze zależy jak się komu żyło i czego od życia wymagał. Więc...
... więc zagadnienie jest wielce niejednoznaczne i należy być krytycznym wobec własnych wypowiedzi. Nie pamiętam za wiele z PRLu, ponieważ był to jednak okres dzieciństwa mam niejaki sentyment, ale i świadomość subiektywnej oceny. Co do historyków, to ocena reformy religijnej Amenhotepa IV nadal bywa niejednoznaczna, gdzie nam zatem do chłodnego, krytycznego podejścia do historii najnowszej?
W Star Treku widać lewicowośc gołym okiem. Cóż...Lubie Star trek nie badzac na to ze pokazuja tam lewaków... w TOS bylo ok. ale to co sie dzieje w nastepnych pokoleniach.. przeciez tam propaguja lewactwo1. Ferengi czyli skrajni kapitalisci sa pokazani jako żydzi, złodzieje itp...2. Ogólnie wciskaja lewacka-kosmopolityczna propagande o zjednoczeniu itp..Socjalizm moze tylko upaśc..
Bez przesady, tam są bardziej oświeceni jeśli tego nie widzisz sugeruję kolejny seans.TOS należy brać z przymrużeniem oka zwłaszcza parząc na czas nakręcenia.
Socjalizm moze tylko upaśc..
Typowy socjalizm to mamy w Szwecji i innych państwach skandynawskich i nic nie wskazuje na to by ustrój ten miał tam upaść 🙄 W Treku natomiast była odmiana demokratyczna odmiana komunizmu, a nie socjalizm. ( Potrzeby socjalne ludzi były tam zaspokojone na wyższym poziomie niż w obecnym socjalizmie więc było to jakby pogłębienie socjalizmu pod tym względem. ) A za czasów ZSRR to mieliśmy w RWPG siermiężny komunizm bez demokracji za to z silniejszym lub słabszym totalitaryzmem. To że był to socjalizm - to tylko partie komunistyczne tak twierdziły. To była tylko ich propaganda. W pewnym sensie bardzo skuteczna gdyż wielu do tej pory uważa, że tak właśnie wygląda socjalizm 😐
Główne postulaty komunizmu to; wspólna własność dóbr poprzez upaństwowienie, brak wolnego rynku i pełne zatrudnienie dające bezpieczeństwo socjalne, niemal równy poziom dochodów i równość obywateli ( chociaż okazało się że członkowie partii komunistycznych byli równiejsi 😉 )
Główne postulaty socjalizmu to; bezpieczeństwo socjalne i spłaszczanie różnic społecznych oraz poziomu dochodów przez progresywne podatki.
Jak widać są i podobieństwa i różnice ale to nie to samo.
Czyżby w Finlandii zrobiono pierwszy krok w stronę TrekSocjalizmu ? 😉
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/ue/finlandia-800-euro-dla-kazdego-obywatela/l4hsxb
Szczęśliwy jak Fin? Fiński zus zamierza wprowadzić bezwarunkowy dochód podstawowy. Dla każdego