Forum Trek.pl Newsy Star Trek Leonard Nimoy w szpitalu

Leonard Nimoy w szpitalu

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Participant

Znany i kochany przez wszystkich aktor został zabrany do szpitala z powodu silnego bólu w klatce piersiowej. Wezwani sanitariusze uspokoili przerażoną rodzinę, że życiu Leonarda Nimoya nic nie zagraża, ale powinien on zostać dokładnie przebadany przez lekarzy.

Oryginalny Spock - Spock Prime, jak określają go zachodnie media - od dawna cierpi na POChP, czyli przewlekłą obturacyjna chorobę płuc. Jest to schorzenie dotykające głównie nałogowych palaczy. Nieobeznanym z medycyną wyjaśniam, czym różni się ono od astmy: w astmie po podaniu środka rozkurczowego duszności ustępują, gdyż światło oskrzeli pod wpływem leku ulega rozszerzeniu, można też ją stosunkowo łatwo kontrolować, natomiast przy POChP leczenie praktycznie nie poprawia komfortu życia - zwężenie oskrzeli jest permanentne. W zeszłym roku, gdy do internetu wyciekły zdjęcia przedstawiające Nimoya wiezionego z lotniska na wózku, aktor zwrócił się za pośrednictwem Twittera do swych fanów:

- Przestałem palić 30 lat temu. Nie wystarczająco szybko. Mam POChP. Posłuchajcie dziadka i rzućcie już teraz!

Wszyscy życzymy Leonardowi szybkiego powrotu do czynnego życia.

Dołączona grafika

Źródło: Dailymail.co

Cross
    Keymaster

Teraz to sobie może gadać. Palę jak rypnięty to wiem 🙂

Eviva
    Participant

Do zobaczenia na intensywnej terapii...

Se'tek
    Participant

Szkoda, lubię tego gościa. Oby dopisalo mu zdrowie. A co do chormób, to można na niego zachorować nawet w wieku 30 lat. Każdemu jest pisane co innego.

Cross
    Keymaster

Tak to już jest z papierosami i żadne aktualne uwagi chorych nic nie zmienią, bo gdyby ostrzeżenia coś dawały, to wystarczyłyby te na pudełkach.

Lo'Rel
    Participant

Paliłem 10 lat, przestałem prawie trzy lata temu. Zmarnowałem 10 lat. Natomiast Leonardowi życzę jak najwięcej zdrowia! 🙂

Eviva
    Participant

A ja nigdy nie paliłam. W mordę, nawet jednego papierosa nie miałam w ustach! I cierpię na astmę jak najjaśniejsza cholera. No i sami widzicie, Mój dziadek kopcił jak komin i dożył 93 lat. Umarł z powodu pęknięcia ściany żołądka - miał raka, ale uwaga: niezwiązanego z paleniem.

Elvenking
    Participant

Niestety dziś pożegnaliśmy Leonarda Nimoya 🙁

Jamjumetley
    Participant

Gazeta Wyborcza szybko odnotowała ten fakt.

http://youtu.be/vtQUePN5y40

Eviva
    Participant

Już wiem...

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram