Właściciele marki Star Trek od lat przychylnie patrzyli na poczynania fanów. A nawet jeśli nie przychylnie, to zwykle im nie przeszkadzali. Widzieliśmy mnóstwo fanowskich projektów, w tym niesamowite fanfilmy, które na wiele sposobów wzbogaciły uniwersum Roddenberry'ego. Najwyraźniej jednak dobre czasy się kończą.
[more]Paramount i CBS wytoczyły proces ekipie Axanar, najgłośniejszej i zdecydowanie najwyżej cenionej produkcji tworzonej przez fanów. Choć do niedawna CBS nie miał większych zastrzeżeń do fanfilmu fundowanego ze składek wielbicieli, to teraz obie firmy domagają się odszkodowania za złamanie praw autorskich i wykorzystywanie ich własności. Zapewne ma to coś wspólnego z faktem, że Axanar zgromadził więcej niż milion dolarów.
Axanar zyskał sławę głównie dzięki Prelude to Axanar, krótkometrażowej produkcji wprowadzającej w realia właściwego filmu. Od czasu jej premiery projekt bardzo się rozrósł. Do produkcji dołączyli nawet specjaliści dawniej biorący udział w tworzeniu oficjalnej serii Star Trek. Czyżby jednak rozrósł się za bardzo?
Produkcja filmu nie była nastawiona na zysk - Axanar nie był, i z powodów licencyjnych nie mógł być projektem komercyjnym. Nie wiadomo jeszcze, co sprawiło, że Paramount i CBS wysłały prawników, ale efekty tego posunięcia nietrudno przewidzieć. Jeśli sprawy nie da się rozwiązać polubownie, to prawdopodobnie będzie to koniec Axanar. A fani, którzy cenią podobne produkcje dużo bardziej niż ostatnie filmy kinowe, będą zdruzgotani. O tym, jak będą wściekli, mówić nie trzeba, zresztą reakcje już wdać, choćby na Twitterze - #IStandWithAxanar.
Miejmy nadzieję, że poniższy fragment Axanar, który twórcy jakiś czas temu zaprezentowali na jednym z konwentów, nie będzie ostatnim.
Źródło: The Hollywood Reporter[/more]
Wypowiedź jednego z producentów Axanar:
“Axanar is the first fully-professional, independent Star Trek film. While some may call it a ‘fan film’ as we are not licensed by CBS, Axanar has professionals working in front and behind the camera, with a fully-professional crew--many of whom have worked on Star Trek itself--who ensure Axanar will be the quality of Star Trek that all fans want to see.”
Plus fakt iż w celu nakręcenia filmu została założona nowa firma/studio jasno pokazuje że całe przedsięwzięcie ma obecnie na celu zysk finansowy.
Wypowiedź jednego z producentów Axanar:
“Axanar is the first fully-professional, independent Star Trek film. While some may call it a ‘fan film’ as we are not licensed by CBS, Axanar has professionals working in front and behind the camera, with a fully-professional crew--many of whom have worked on Star Trek itself--who ensure Axanar will be the quality of Star Trek that all fans want to see.”
Plus fakt iż w celu nakręcenia filmu została założona nowa firma/studio jasno pokazuje że całe przedsięwzięcie ma obecnie na celu zysk finansowy.
No cóż jeśli by się CBS na w spółkę z Paramount się dogadali z tymi twórcami to by z tego dopiero mieli kokosy przy prawie zerowym wkładzie własnym, no ale cóż tutaj trzeba mieć chęć.
A to że założono firmę nie musi być od razu oznaką że chce z tego czerpać "korzyści finansowe" bo przyznajmy się na firmę można wiele rzeczy taniej dostać niż na osobę fizyczną i może dlatego tak kombinują. A CBS i Paramount są głupi bo nie chcą tego wykorzystać na swoją korzyść.
Zapowiadał się świetnie. A tu całkiem możliwe, że zobaczymy tylko tę kinową, "jedynie słuszną" padakę.
#IStandWithAxanar
Paramount i CBS mogliby się wzbogacić sprzedając ekipie Axanar prawa autorskie, wpuścić film do kin i zarządać np. 40% zysków. Film w kinach mógłby zarobić więcej niż te "dobre" nowe Star Treki. Ale nie, zamiast skorzystać to chcą zrujnować jedną z ostatnich ostoi klasycznego Treka którą tak wiele ludzi ceni sobie bardziej niż te nowe.
To moje zdanie, nie wiem na ile mam racje a na ile nie. Dziękuję za prawo do wypowiedzi.
Czytałem oficjalną wypowiedź Axanar Studios z której wynika iż na jednym z dużych konwentów odbyła się rozmowa zainicjowana przez CBS odnośnie granice produkcji bez licencji (w tym również o sprzedaży gadżetów). Po tym spotkaniu studio usuneło ze swojej strony wszelkie oznaczenia ST wciąż jednak korzystając ze wszelkich nazw ras, postaci i miejsc charakterystycznych dla danego uniwersum. Tak więc wygląda na to że kwestia licencji była poruszana, ale została przez twórców nie przyjęta.
Jak stanowi prawo w USA za takie coś można "sentenced to jail for up to five years" (wylądować za kratkami nawet na 5 lat). I nie zdziwiłbym się, gdyby CBS i Paramount dążyło by pan Peters poszedł siedzieć.
Szkoda mi aktorów którzy biorą udział w produkcji ponieważ im także mogą zostać przedstawione zarzuty.
Więc napiszę tyko "Fuck U Moadafucka" CBS/Paramount.
#IStandWithAxanar
Dopisałem swoje trzy grosze do #IStandWithAxanar . Wszyscy to zróbmy. Mam tylko nadzieję, że Pan Peters nie jest osobiście odpowiedzialny za tę nagłą zmianę stanowiska obu producentów.
Dobre podsumowanie przyczyn pozwu (wygląda na to, że Axanar był dużym zagrożeniem dla oglądalności Beyond):
http://www.inquisitr.com/2675446/star-trek-axanar-and-star-trek-beyond-can-they-coexist/
I nowa Wiki poświęcona sprawie Axanaru (pomysłodawcą jest Carlos Pedraza, scenarzysta m.in. HF i NV):
CBS i Paramount zachowują się bardzo chamsko ponieważ wynajęli kanał The Know należący do Rooster Teeth, aby ci ośmieszyli Axanar.
Posłuchajcie co pani Ashley Jenkins mówi na temat Axanar. Brzmi to jak straszna propaganda dwóch wyżej wymienionych korporacji.
Możecie się spytać "Skąd możesz to wiedzieć?". Otóż odpowiedzią na moje pytanie "Czy twierdzenie, że fan filmy nie mają prawa bytu, które padło w filmiku, zostało wykupione za pieniądze dwóch korporacji, które wytoczyły pozew?", było usunięcie mojego komentarza, a także zbanowanie, dzięki czemu nie mogę wstawić komentarzy.
Odpowiedź jest prosta, nie możesz zrobić to samemu, użyj innych.
Ja zaś radzę posłuchać co wyżej wymieniony "babs" opowiada na temat geometrii. 😛 Na szczęście opinia przygodnego idioty pozostaje bez znaczenia. Oby sędzia okazał się rozumniejszy.
W oryginalnym pozwie sądowym Paramount oraz CBS zarzuciły producentom Star Trek: Axanar wielokrotne złamanie praw autorskich. Nie wskazały jednak konkretnych przykładów takiego działania. W związku z tym Alec Peters i spółka złożyli sądowny wniosek o doprecyzowanie wspomnianych zarzutów. W odpowiedzi Paramount i CBS uzupełniły treść swojego pierwotnego pozwu o konkretne przykłady... mnóstwo przykładów ilustrujących ich zdaniem naruszanie należących do nich praw autorskich. Sęk w tym, że wiele z tych przykładów ociera się o paranoję i skrajną głupotę. Moje ulubione to: "uniform with gold shirt", "cowl neck" (rodzaj wysokiego kołnierza w damskim mundurze) i "triangular medals". Aż dziw bierze, że nie wymieniono takich pozycji jak: "glowing orb of hydrogen and helium known as star" lub "aggregation of stars, spiral in shape known as Milky Way". Ja chyba inaczej rozumiem ducha prawa autorskiego. 😛
CBS i Paramount zachowują się bardzo chamsko ponieważ wynajęli kanał The Know należący do Rooster Teeth, aby ci ośmieszyli Axanar.
Cóż... Wydaje mi się, że straszliwy - a ewidentnie tolerowany przez moderację - trolling pod adresem Axanaru i Petersa na TrekBBS, też wziął się nie tyle z tego, że A.P. był tam podobno dość kłopotliwym userem swego czasu, a z faktu, że TrekBBS ma związki z CBS'em.
Podobnie nie jestem do końca przekonany o czystości motywów Michaela Hinmana, współpracownika Roda Roddenberry'ego, który jął regularnie - acz w dość poprawnym merytorycznie i nie przekraczającym pewnych granic (bo jest brutalny i złośliwy, ale nie chamski, nie pozwala też sobie na ataki personalne) stylu - jeździć po Axanarze +/- w tym samym czasie, gdy Roba zatrudniano na współproducenta nowej serii (współproducenta, który niewiele ma do gadania zresztą...).
Wytwórnie chyba b. się boją, że fandom się od nich odwróci... I uderzenie w Axanar ma spowodować brak alternatywy dla tego, co zechcą nam wcisnąć.
ps. Nawiasem mówiąc: Peters ma wykształcenie prawnicze i doświadczenie biznesowe (z tego co widzę określany jest często mianem - łagodnie mówiąc - lepszego cwaniaka, acz nie wiem ile w tym prawdy, ile zazdrości i celowego hejtu), pracował też jako property master ST. Nie wiem więc - jak już w sumie pisałem na StarTrek.pl - czy nie jest tak odważny wobec wytwórni, bo - na podstawie posiadanej wiedzy - uznał, że prawa własności do Treka są tak skomplikowane, iż nie da się udowodnić do czego prawa ma CBS, do czego zaś Paramount i da się wstrzelić w tę lukę. Bo jeśli nie wiadomo czyje prawa, trudno je złamać. Im gwałtowniej zaś jest medialnie atakowany, tym bardziej skłonny jestem przypuszczać, że ma szansę wygrać tę sprawę. (Co by prowadziło do zaskakującej konkluzji, że Trek de facto jest niczyj i każdy może go kręcić...)
Producenci Axanar złożyli właśnie wniosek o oddalenie skargi wystosowanej przez Paramount/CBS. W swoim wniosku wskazują min. elementy zapożyczone z uniwersum Star Trek, które nie podlegają ochronie prawnej z punktu widzenia prawa autorskiego:
1. The Costumes Identified By Plaintiffs Are Not Protected (Kostiumy nie podlegają ochronie prawnej) - zatem ochronie prawnej nie mogą podlegać w szczególności: złote mundury czy tradycyjne szaty wolkańskie,
2. Geometric Shapes Are Not Protected By Copyright (Geometryczne kształty nie podlegają ochronie prawnej) - zatem ochronie prawnej nie mogą podlegać w szczególności: trójkątne medale Gwiezdnej Floty czy też logo Federacji/Imperium Klingońskiego,
3. Words and Short Phrases Are Not Protected (Słowa i krótkie zwroty/wyrażenia nie podlegają ochronie prawnej) - zatem ochronie prawnej nie mogą podlegać w szczególności imiona/nazwy własne: Garth of Izar, Soval, Andorians, Vulcans, Klingons itp...,
4. Elements of Works Derived From Nature, the Public Domain, or Third-Party Works Are Not Protected (Elementy wywodzące się z natury, domeny publicznej, dzieł podmiotów trzecich nie podlegają ochronie prawnej) - zatem ochronie prawnej nie mogą podlegać w szczególności (to jeden z moich ulubionych argumentów :D):
Vulcans’ appearance (FAC at 15): a species with “pointy ears” is not original to Star Trek, and has appeared in many fictional fantasy works depicting imaginary humanoid species predating Star Trek, including, but not limited to vampires, elves, fairies, and werewolves, as well as in many animals in nature.
Vulcan (FAC at 14): in Roman mythology, Vulcan is the god of fire and metalworking. The first known use of “Vulcan” was in 1513.
Phasers (FAC at 33): are also known as Heat-Ray weapons, which have existed in science fiction since H.G. Wells’ “War of the Worlds” in 1898.
I na koniec wisienka na torcie. 😛
Copyright Does Not Protect the Klingon Language
The Klingon language (FAC 46, at 31) itself is an idea or a system, and is not copyrightable. As the Supreme Court held in the context of a system of bookkeeping, although copyright protects the author’s expression of the system, it does not prevent others from using the system. Baker v. Selden, 101 U.S. 99, 101 (1879). The mere allegation that Defendants used the Klingon language, without any allegation that Defendants copied Plaintiffs’ particular expression of that language, is therefore insufficient to state a claim for copyright infringement as to any protected element.
Wątek języka klingońskiego bardzo mnie interesuje, obecnie jedynymi oficjalnie licencjonowanymi do pisania po klingońsku (czy używania języka) są członkowie Instytutu Języka Klingońskiego (KLI), natomiast nikt do tej pory sądowo nie przetestował teorii o tym, że język klingoński jest własnością studia.