Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Artykuły › Kantor
Tagged: poradniki
Witajcie, jestem Bek, I... Co!? Że jak? Ja pracuję dla Klingonów? A skąd to wymyśliliście? Aaaa, stopień w KSO... Nie, jestem licencjonowanym bankierem Izby Handlowej Ferengi. Pracuje jako doradca finansowy, ceny konkurencyjne... 15 sztabek złotego latinum za rozmowę. Nie macie? To mi wyp... Co? Viceadmirał? Kolega admirała Quinna? No dobrze, 50 000 kredytów energetycznych. Płatne z góry. A teraz siadajcie i słuchajcie na temat wymiany walut w kwadrantach alfa i beta.
Do napisania tego artykułu zainspirowały mnie jeki niektórych graczy, narzekających na brak dilitu czy kredytów energetycznych. A zmusiły prośby o darowizny. Oczywiście nie napiszę nic nowego, gracze ze stażem wiedzą wszystko co napiszę poniżej. Porady są dla nowych graczy, bo sam nigdzie nie znalazłem podobnych przeliczników
W STO mamy trzy główne waluty: kredyty energetyczne (EC), dilithium (dil) i ZEN. Są oczywiście inne, ale głównie napisze o tych trzech. Wydaje się, żeby mieć fajny statek, albo rzadki ekwipunek typu BtC (Bound to Character - od razu przywiązany do postaci) trzeba wydać realną kasę. A jak się ma na koncie kilkanaście milionów kredytów to do niczego nie są nam potrzebne. Nic bardziej mylnego.Zależności walutowe będę opisywać w parach. Ceny są z początku sierpnia 2013 i na pewno w przyszłości zmienią się zależności. Już teraz widać, że ZENy wciąz tanieją.
1. ZEN - dil
Bardzo prosta para, praktycznie bezproblemowa wymiana. Bierzemy w ekwipunku Assets i na rynku wymieniamy dil na ZENy i odwrotnie. 1 ZEN = 105 dil
110 dil = 1 ZEN
2a. EC - dil
Proste. Kupujemy na Exchange Contraband. Cena: 50 000 - 60 000 EC. Potem z pięcioma sztukami idziemy do Security Officera (jak ten w centrum Earth Spacedock) i bierzemy misje Doff Turn Over Confiscated Contraband. Z wyznaczonym Security Officer z Twojej załogi masz 100% szans na pomyślne jej wykonanie i dostajemy 2 000 dil. Czyli 1 Contraband jest warty 400 dil.
125 EC = 1 dil (jak kupujemy Contraband po 50k EC)
3a. ZEN - EC
Trzeba kupić przedmioty z C-Store i wystawić je na Exchange. Przykłady: 1 Master Key = 112,5 ZEN (nikt nie kupuje pojedynczych MK tylko po 10 sztuk) = od 1 450 000 do 1 500 000. Inne to Fleet module czy Fleet Duty Officer
1 ZEN = 13 333 EC ( jak sprzedajemy klucz za 1 500 000 EC)
3b. EC - ZEN
Przechodzimy przez punkt 2a (Contraband)
13 750 EC = 110 dil = 1 ZEN
2b. dil - EC
Tutaj też trzeba się pomęczyć, bo dilitu nie da się tak łatwo przerobić (nie zrobisz z niego Contraband). Dlatego też kupujemy ZENy i je dopiero zamieniamy na EC (patrz punkt 1).
110 dil = 1 ZEN = 13 333 EC, w przybliżeniu 1 dil = 121 EC
Proste, prawda? Trzeba mieć tylko uszy do interesu. Tu kupisz tanio, tam sprzedasz drożej i same pieniążki wpadną Ci do kieszeni, admirale. Tak samo jak mi. Nic nowego nie powiedziałem, a konto wzrosło mi o 50 tysiaczków. A teraz sio. Za drzwiami już czekają nowi klienci. Ten uszaty nie wygląda na kumatego, ale bardzo dzianego.
Zauważcie, że największą niewiadomą jest rynek Exchange. Jest niesamowicie płynny i ceny zmieniają się często z godziny na godzinę. Po prostu trzeba być upartym i czekać aż ktoś wystawi poszukiwaną rzecz taniej niż reszta. Albo wykupić te cholery zaniżające ceny i zaraz wystawić kupione rzeczy po wyższej cenie. Robiąc takie numery nawet nie trzeba wystawiać nosa z bazy by być milionerem. Tylko czy warto grać w STO dla takich rzeczy?
brawo I. Thorne. naprawdę fajnie napisane i na pewno się przyda nowicjuszom. czekam na więcej podobnych takstów- aż milo się czytało
bardzo dobry art 🙂 jednym słowem, jeden z aspektów sukcesu w STO to "uszy do interesu" ;)A ja tak podczepię się tutaj z takim zapytaniem. Wiadomo, że jednym ze źródeł kredytów są misje-farmy z foundry. Zauważyłem, że jest swego rodzaju limit EC z foundry - zrobienie 2 tego samego dnia nie da 2x większego zysku. Zastanawiam się, i to jest to pytanie, czy na wielkość "loot" z tych misji mają również inne gdzie leci drop? Robię flotowe, jakieś eksploracje-patrole i tam też dropi nieco. Dziś na ten przykład zrobiłem "farmę" ponad 24h od poprzedniej (i w dodatku inną niż wczoraj) i wpadło mi jedynie 15 przedmiotów. Misji nie robiłem w czasie eventu officers report. Zrobiłem tylko tour the galaxy. Więc czy inne misje mogą wpłynąć na wielkość zdobyczy z "farmy"?Dzięki tym misjom + tour mogę kupić jeden klucz co 2 dni 🙂
W foundry nie ma "limitu na EC". ;P Jesli dobrze sie orientuje, to bezposrednio na drop tez go nie ma. Natomiat jest limit na ilosc zdobytego XP, a jak przeciwnik nie daje expertise, to nie moze tez wyrzucic przedmiotow. Taki limit jest tylko na misje tworzone przez graczy i nie ma wplywu na zabijanych przeciwnikow w misjach stworzonych przez Cryptica.
czyli jeśli dobrze zrozumiałem poradnik to1. Kupuję kontrabandę2. Przerabiam na dill3. Dill wymieniam na zen4. Za zen kupuję master key x 105. sprzedaję MK na EX i tak w kółkodobrze trybikuję ?Jaki zysk w EC powinien przynieść jeden taki obrót ?
czyli jeśli dobrze zrozumiałem poradnik to
1. Kupuję kontrabandę
2. Przerabiam na dill
3. Dill wymieniam na zen
4. Za zen kupuję master key x 10
5. sprzedaję MK na EX i tak w kółko
dobrze trybikuję ?
Jaki zysk w EC powinien przynieść jeden taki obrót ?
Obecne ceny:
Dilithium -> Zen: 111
Contrabanda: 58k EC
Klucz: 1,480mln EC
Czyli zakładając, że twoim jedynym sposobem pozyskiwania Contrabandy będzie Exchange, a Dilithium będziesz zdobywał tylko dzięki tej jednej misji Doff to:
Aby zdobyć 2k Dilithium musisz wydać 290k EC.
Ilość 1125 Zen to w obecnej chwili kwestia zebrania 124 875 Dilithium, więc musisz wykonać 63 misje (62,4375) [o ile wszystkie skończą się sukcesem], czyli wydać na kupno Kontrabandy 18,27mln EC, a zysk? W najlepszym wypadku 15mln, czyli "zysk" będzie wynosił ponad -3mln EC. Gratuluję dobrze straconych pieniędzy.
Natomiast jeśli Dilithium zdobywa się też innymi sposobami, a połowa potrzebnej Contrabandy będzie z misji doff... to powinieneś sporo zarobić.
Nie liczyłbym na zysk. Tak na zdrowy rozum....Skoro cenami w STO rządzi niewidzialna ręka rynku, to ceny same kształtują się tak, by zysk był zerowy, lub bliski zeru. Gdyby można było zarabiać za pomocą opisanego przez Ciebie cyklu, to tylko tym zajmowaliby się gracze.Edit: Helenth była pierwsza. 🙂 I w dodatku z wyliczeniami potwierdzającymi brak sensu w opisanych operacjach.
Widzę, że nie zrozumieliście idei artykułu.Nie chodzi o to by cyklem EC - dil - ZEN - EC zarabiać. Chodzi o to, że nie można powiedzieć "nie wspieram budowy bazy, bo nie mam dilitu", a mówiący jest nałogowym graczem i ma kilkanaście milionów EC. To sa po prostu przeliczenia pokazujace jak i za około ile można wymieniać waluty.Naprawdę to mozna zarabiać na lichwiarstwie 🙂 Sami pooglądajcie zmiany cen okreslonych produktów, a zobaczycie, że nawet gracz z poziomem około 10 może miec kilka milionów EC. Sam mogę powiedzieć o sobie, że 90% majatku zarobiłem na podkupywaniu tanich towarów i sprzedaży ich drożej (ceny zawsze rosną w nocy) i moge teraz wrzucać po 30-40 Doffów dziennie na kopalnię.Przykład?Są dni, że science czy civilian (trade) doffy sa po 15-17k. I takie sie opłaca wrzucac na rozbudowę, nie dyplomatów po 40-50k EC.
Widzę, że nie zrozumieliście idei artykułu. Nie chodzi o to by cyklem EC - dil - ZEN - EC zarabiać.
Oj, oj, oj.... Być może nie wszyscy, ale duża część zrozumiała ideę. 😉
Naprawdę to mozna zarabiać na lichwiarstwie
Tu się zgadzam. Aczkolwiek nie ma tak różowo, bo czasami zysk jest niepewny i mizerny. Jak to na giełdzie. A czasami... 🙂 Kupiłem ostatnio pewną rzecz za 30m EC i odsprzedałem za 50m EC. Trochę szkoda, że ową rzecz kupił dobry kolega z własnej floty... 😛 (On wie o co chodzi, dość aktywnie czyta forum.) 😛
obecnie cena dil- zeni wynosi 124-9A jeśli któryś z ferengi miałby jakiś programik albo kalkulatorek do obliczenia kiedy byłby odpowiedni kurs np 115 albo niżej byłbym wdzięczny bo też czasami czasu brak na pilnowanie a nie ma nigdzie żadnego kantorka z obecnym stanem.
Ech... A czy na prawdziwej giełdzie jesteś w stanie przewidzieć stan WIG-20 na przyszły tydzień?Podpowiedź: popyt, podaż.
jeśli dysponujesz odpowiednimi algorytmami i dobrymi danymi, możesz wyliczyć prawdopodobieństwo ile będzie miał WIG-20 na ten przyszły tydzień
A wszystko bierze w łeb, gdy Cryptic ogłasza jakąś promocję, wprowadza nowego boxa/statek w C-Store, ludzie kończą/zaczynają budować projekty flotowe i potrzebują więcej/mniej dilithium, a z okazji końca wakacji jest w grze mniej osób. Według mnie to nie będzie działać...Nawet, gdyby jakimś cudem - w co nie wierzę - komuś udało się przewidzieć takie zmiany na rynku to podejrzewam, że wolałby zachować je dla siebie i coś na tym zarobić, zamiast rozgłaszać to na prawo i lewo. Ruchy cen widać w weekend - wtedy więcej osób ma czas, więcej z nich gra i robi więcej transakcji w sklepie dil/Zen. Wtedy cena może skakać 1-2 dil w górę za Zena. W miarę pewne są też "promocje" na Zen, czy nowe statki lub boxy - wtedy cena też idzie odrobinę w górę. Ale poza tym... Nie do przewidzenia.
technicznie o co mi chodzi to że te algorytmy biorą pod uwagę te zmienne więc widzisz. A co do ujawniania to nie wiem czy by nie właściciel nie chciał tego rozprowadzić po sieci.Ps. wiesz czy nie robią jakiejś przerwy technicznej bo mi gra nie chce zaskoczyć.