Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Jakie będą pierwsze "kosmiczne myśliwce".

Jakie będą pierwsze "kosmiczne myśliwce".

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Author
    Participant

Witam.Bardzo interesuje mnie ta kwestia, więc chciałbym zadać tutejszym zainteresowanym 2 pytania:1. Czy pierwsze bojowe kosmiczne myśliwce będą posiadały możliwość operowania w ziemskiej atmosferze (wcale nie musi tak być)?2. Wygląd którego z fikcyjnych kosmicznych myśliwców (F-302/Viper/Starfury/Thunderbolt/Hammerhead/X-Wing/inny-jaki?) wydaje się najbardziej prawdopodobny dla potencjalnego realnego myśliwca kosmicznego?

Romek 63
    Participant

Tak prawdę mówiąc to na razie jest stanowczo za wcześnie na stawianie takich pytań. Na razie nie ma żadnych nawet wstępnych projektów takich pojazdów, a więc byłyby to tylko czyste bezpodstawne spekulacje. Na razie nie wiemy nawet jakim napędem by takie statki dysponowały, a od tego trzeba zacząć by projektować wygląd. Obecnie jedyną sensowną opcją wydaje się silnik typu VASIMIR z generatorem jądrowym. Ale ten silnik nie może działać w atmosferze, tak więc musiałby mieć dodatkowo silnik strumieniowy lub taki o 3 trybach pracy jak w projektowanym angielskim statku SKYLON. A tak w ogóle to proponuję zajrzeć do tematu; "Kosmiczne okręty bojowe" http://www.trek.pl/forum/index.php?showtop...mp;#entry113389

Próbowaliśmy tam trochę dyskutować na ten temat ale oczywiście zabrakło konkretnych informacji bo takie nie istnieją.

Chyba że powstanie bojowa wersja Skylona 🙄 lub raczej szybciej X-37B

Skylon :

Dołączona grafika

X-37B

Dołączona grafika

eshelon
    Participant

Ale ja się nie pytałem o napęd. Nie za bardzo istotne jest jaki rodzaj zastosują bo zastosują na pewno taki który jest efektywny.

Mnie interesuje jak może wyglądać (w odniesieniu do fikcyjnych myśliwców) i czy operował by z Ziemi. W polecony temat czytałem przed założeniem tego tematu.

Tak prawdę mówiąc to na razie jest stanowczo za wcześnie na stawianie takich pytań. Na razie nie ma żadnych nawet wstępnych projektów takich pojazdów, a więc byłyby to tylko czyste bezpodstawne spekulacje.

E tam, gadanie. To że dziś być może nie ma wstępnych projektów takich pojazdów nie znaczy że nie można sobie pofantazjować (w pewnych granicach). I żadne tam bezpodstawne spekulacje - znam przynajmniej 2 projekty "kosmicznych myśliwców" z okresu Zimnej Wojny, poza tym stosunkowo niedawno było słychać o wymaganiach dla myśliwca 6-tej generacji, któremu niewiele brakuje by stać się kosmicznym myśliwcem (video + part9).

Kto jak kto ale po twoich wcześniejszych postach myślałem że coś konkretnego w tym temacie napiszesz.

Match
    Participant

Jak myślicie jak będzie wygladał pierwszy statek kosmiczny, którym przylecą obcy?

Erixin
    Participant

Myślę że nie będą pilotowane przez ludzi. Raczej będą sterowane przez komputer. Wyznacznikiem kształtu będzie funkcjonalność na polu walki. Czyli kształt będzie dowolny. Pierwsze będą małe, bo wyrzucenie czegokolwiek w przestrzeń jest kosztowne. Potem wyznacznikiem będą tylko generatory energii i systemy przeznaczone do walki. W kosmosie nie będą walczyli ludzie to pewne.

Diabeu
    Participant

Jak myślicie jak będzie wygladał pierwszy statek kosmiczny, którym przylecą obcy?

Dołączona grafika

Galactica
    Participant

Będzie to skrzyżowanie F-302 i Viper'a. Nie jest powiedziane czy takowe projekty nie istnieją.

Eviva
    Participant

Wydaje mi się, że niewiele wiemy na temat tego, jakie projekty istnieją. A raczej - wiemy tylko to, co dopuszczono do wiadomości publicznej.

Romek 63
    Participant

Kto jak kto ale po twoich wcześniejszych postach myślałem że coś konkretnego w tym temacie napiszesz.

Sorry ale problem właśnie z tym że jak na razie o konkretnych projektach nic nie słyszałem, ale może już jakieś wstępne i tajne projekty są - nie można tego wykluczyć. Pofantazjować sobie można ale niewiele z tego wynika 🙄 A rodzaj napędu jest właśnie tu bardzo ważny bo on określa także konstrukcję statku i jego wygląd. Całkiem inaczej będą wyglądać pojazdy o klasycznym rakietowym napędzie chemicznym, inaczej z silnikiem o kilku trybach pracy jak w Skylonie, a inaczej z silnikiem plazmowym.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A może na początek raczej tak : 🙄

Dołączona grafika

Kadłub budowanego mini-wahadlowca Dream Chaser firmy Sierra Nevada Corp. / Credits: NASA

A tu jeszcze trochę fantazji :

Myśliwce z uniwersum MACROSS-a-opisy

http://www.galaxykits.com/forum/viewtopic.php?pid=1127

Ale to przyszłość i to nie bliska. Lepiej więc na razie popatrzmy na współczesne samoloty myśliwskie w locie ponaddźwiękowym 🙄 A jest na co popatrzeć 😎

Efekt przekroczenia bariery dźwięku

Dołączona grafika

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram