Forum › Fantastyka › Star Trek › jak szybki jest NX-01 ?
Hmm..gdyby nie Wolf 359 nie zaczelibysmy rozwijac floty i Imperium samo musialo by walczyc z Dominium. Gdyby federacja dopiero po walkach z klingonami o sektor A cos tam lub nawet ataku imperium na kardasjan zaczeła rozwijac flote to byłaby to duzo ciezsza wojna
Oj tak 🙂 duuuuuuuuzo ciezsza, w tak krotkim czasie raczej watpliwe zeby stocznie wyrabialy sie z budowa nowych okretow, zreszta budowa nowych to swoja droga a uzupelnianie strat poniesionych w walkach to zupelnie co innego
Faktem jest istotnie to że zagrożenie atakiem Borg zmusiło Federacje do zrozumienia że nie wszyscy myślą tak jak federaści i istnieją siły które dązą tylko do dominacji bezwzględu na koszty. Właśnie zmiana myślenia pozwoliła federacji opracować nowe czysto wojenne technologie i staki które przydały się w póżniejszym czasie. Nie należy jednak zapominać że Federacja jest organizacją której siłą jest przede wszystkim sila ekonomiczna i oddanie obywateli.
Na Entku było tylko jedno PROTOTYPOWE działo fazowe. Pan Malcolm Reed je rozmnożył, ale nie ma mowy żeby jakikolwiek inny statek GF miał fazery. W innym odcinku Archer mówi do piratów że, NIEDŁUGO pojawi się tu więcej statków takich jak ten. Niedługo to nie za 50 lat! Zresztą ja zozumiałem że to nie budowa Entka zajęła 50 lat tylko Vulcanie nie chcieli dopuścić do jego budowy 50 lat. A kto będzie walczył z Klingonami nasz Wielki Brat Vulcan... A i może Andorianie pomogą Rózowoskóremu...
Tyle ze to było poltora roku wczesniej a Entek na pewno przekazał wszystkie dane tego jak uruchomili i rozmnozyli to działo wiec inne okrety moga je juz miec. A jak znam wolkan to powideza "a uprzedzalismy abyscie nie latali w kosmos, teraz płacicie tego konsekwecje" i palcem nie kiwna.
Ja musze sie tu zgodzic z Coenem. Z tego co moglismy zobaczyc w Entku do tej pory, Wolkanie mimo wszystko raczej nieprzychylnie patrza na Entka, zwlaszcza z Archerem na mostku, jeszcze po tych akcjach z Andorianami watpie zeby Wolkanie nadstawiali karku za Ziemian zwlaszcza w konflikcie z Klingonami
Własnie, chociaz nie zdziwiłbym sie gdyby andorianie nam pomogli w tym konflikcie
Moze i Vulcanie patrza nieprzychylnie na Archera ale sa w sojuszu z Ziemia....
Co do Andorian to bardzo mozliwe, ze pomoga nam przy tym konflikcie ale jakos nie widze Wolkan narazajacych sie dla nas, fakt ze jakis sojusz jest zawarty ale sojusz to jedno a rozpetanie konfliktu z Klingonami to juz zupelnie co innego. To nie bedzie pomoc typu przepedzenie jednego czy dwoch statkow obcych ktorzy na widok wolkanskiej jednostki uciekaja. Nawet Wolkanie musza liczyc sie z Klingonami. Coz nie wiem, ale watpie aby tak od razu Wolkanie przystapili do tego calego zamieszania, chociaz nie mozna wykluczyc ze po jakims czasie beda musieli to zrobic
Ja osobiście mam taką skromną nadzieje że właśnie te nowe odcinki będą tym na co czekałem czyli opowieścią o początku federacji. Moze własnie zacznie sie to od ataku klingonów i ewentualnej pomocy Andorian. Czy nie pięknym akcentem kończącym serial byłby odcinek w który Archer podpisuje akt załozycielski federacji. Druga natomiast nadzieja wiaże się ztym wątek temporalnej zimnej wojny bo to w tej chwili najważniejsza sprawa.
Nie sama akcja czlowiek zyje... przydaly by czy zauwazyliscie ale w kazdym treku doktorek robi za komika no moze poza DS9, no i przy okazji takie odcinki pozwalaja zaoszczdzic troche kasy i zrobic pozniej jakis bardziej efekciarski
Na Entku było tylko jedno PROTOTYPOWE działo fazowe. Pan Malcolm Reed je rozmnożył, ale nie ma mowy żeby jakikolwiek inny statek GF miał fazery. W innym odcinku Archer mówi do piratów że, NIEDŁUGO pojawi się tu więcej statków takich jak ten. Niedługo to nie za 50 lat! Zresztą ja zozumiałem że to nie budowa Entka zajęła 50 lat tylko Vulcanie nie chcieli dopuścić do jego budowy 50 lat. A kto będzie walczył z Klingonami nasz Wielki Brat Vulcan... A i może Andorianie pomogą Rózowoskóremu...
w ENT 1 odcinku 1/2 "Broken bow" - ze wspomnień kapitana wynika, że Vulkanie wstrzymywali realizację marzeń i projektów jego ojca, przez 50 lat. Dokładnie takie zdanie pada, kiedy T'Pol żąda aby zawrocic statek na Ziemię, po porwaniu z ENT klingońskiego lącznika. Myślę, że nie da się tych 50 lat zinterpretować inczaj jak tylko jako czasu straconego przez vulkańskie veto wobec rozwoju Ziemian. Na koniec padają słowa, iż tym razem " nie Vulcanie nam, ale to my wam wydzielamy informacje"...
[...] w kazdym treku doktorek robi za komika no moze poza DS9 [...]
A przezabawny doktor Julian Bashir? 🙂 W poczatkowych odcinkach DS9 spora czesc scen z jego udzialem to niemala dawka smiechu.
Zresztą Bashir to mój ulubiony trekowy doktor a jego rozmowy z Garakiem to istny miodzik 😉 .
Zresztą Bashir to mój ulubiony trekowy doktor a jego rozmowy z Garakiem to istny miodzik 😉 .
Hiehiehie tia to jest swietne polaczenie, Bashir i Garak 🙂 tego nic nie zastapi 🙂