Forum › Fantastyka › Star Trek › jak szybki jest NX-01 ?
mnie bardziej zastanawia jak będą wyglądać jeśli nie będą to te z odc. fortunate son powinny przypominać coś takiego jak (link) daedalus 😉
mnie bardziej zastanawia jak będą wyglądać jeśli nie będą to te z odc. fortunate son powinny przypominać coś takiego jak (link) daedalus 😉
Z drugiej strony, jesli sie nie myle, to wlasnie w fortunate son Archer wspominal cos o tym ze w stoczniach jest juz w budowie kilka kolejnych okretow klasy NX, wiec kto wie moze cos tam juz posklejali i cos na ksztalt entka tez sie pojawi
Tak tyle ze pierwszego NX budowali kilka(dziesiat) lat wiec było by chyba nie tego gdyby nagle kilka kolejnych sklecili w połtorej roku. Pozatym w odcinku dead stop mówili iz naprawa takiej małej wyrwy w kalubie to kilka miesiecy roboty wiec watpie aby zbudowanie całego 20 razy wiekszego okretu zajeło tylko dwa-trzy razy wiecej czasu
Tak tyle ze pierwszego NX budowali kilka(dziesiat) lat wiec było by chyba nie tego gdyby nagle kilka kolejnych sklecili w połtorej roku. Pozatym w odcinku dead stop mówili iz naprawa takiej małej wyrwy w kalubie to kilka miesiecy roboty wiec watpie aby zbudowanie całego 20 razy wiekszego okretu zajeło tylko dwa-trzy razy wiecej czasu
Fakt, jednak z drugiej strony moze chlopcy sie sprezyli i zbudowali chociaz jednego 🙂 w koncu nie bylo powiedziane na jakim poziomie zaawansowania sa prace nad kolejnymi jednostkami. Pozatym zawsze Wolkani mogli zaoferowac pomoc, chociaz to troche malo prawdopodobne ale kto wie, w ich stoczniach budowa NX-a zajela by napewno duzo mniej czasu
Fakt, jednak z drugiej strony moze chlopcy sie sprezyli i zbudowali chociaz jednego 🙂 w koncu nie bylo powiedziane na jakim poziomie zaawansowania sa prace nad kolejnymi jednostkami. Pozatym zawsze Wolkani mogli zaoferowac pomoc, chociaz to troche malo prawdopodobne ale kto wie, w ich stoczniach budowa NX-a zajela by napewno duzo mniej czasu
ja stawiam że będą to jakieś zwyczajne latające rury 😉
miejmy nadzieje że odcinek ten dorówna pilotowi albo będzie jeszcze lepszy no ale pewnie będzie to kolejna szara rzeczywistość ent
Hmm...rzadko sie robi aby budowac kolejne okrety przed skonczeiem testów prototypu a jak mówili w pierwszym odcinku NX-01 wyruszył przed koncem testów.
Coz jak bedzie zobaczymy ale jakos sobie nie wyobrazam frachtowcow w konfrontacji z klingonami, jesli ich jakos nie dozbroja to chyba zadaniem tych frachtowcow bedzie tylko odciaganie ognia od entka
Coz jak bedzie zobaczymy ale jakos sobie nie wyobrazam frachtowcow w konfrontacji z klingonami, jesli ich jakos nie dozbroja to chyba zadaniem tych frachtowcow bedzie tylko odciaganie ognia od entka
hmmm...to lepiej by im się opłacało iść na kolizje wtedy może zadałyby szkody klingonom 😉
hmmm...to lepiej by im się opłacało iść na kolizje wtedy może zadałyby szkody klingonom 😉
Tak, taranowanie to dosyć popularny sposób niszczenia w Treku, vide Kaśka w Year of Hell czy jakos tak, Pikus w Nem, to czemu w Ent nie wprowadzić tego. W końcu panowie B&B lubią jak stateczki się zderzają jak małe samochodziki-zabawki dla dzieci. Co do szybkiego budowania okrętów, GF jakoś strasznie szybko się zmobilizowała w DS9 budując tysiące nowych okrętów, po stracie 39 ( co wtedy było niesamowicie ogromną liczbą) w bitwie z Borg. Więc może znów Flota się sprężyła i wybudowała dodatkowe jednostki, obsadzając je w magiczny sposób dobrze wykwalifikowaną kadrą.
Jednym słowem Ent jest pełen bugów i w ten odcinek nie będzie wyjątkiem...
Tak, taranowanie to dosyć popularny sposób niszczenia w Treku, vide Kaśka w Year of Hell czy jakos tak, Pikus w Nem, to czemu w Ent nie wprowadzić tego. W końcu panowie B&B lubią jak stateczki się zdrezają jak małe samochodziki-zabawki dla dzieci. Co do szybkiego budowania okrętów, GF jakoś strasznie szybko się zmobilizowała w DS9 budując tysiące nowych okrętów, po stracie 39 ( co wtedy było niesamowicie ogromną liczbą) w bitwie z Borg. Więc może znów Flota się sprężyła i wybudowała dodatkowe jednostki, obsadzając je w magiczny sposób dobrze wykwalifikowaną kadrą.
Jednym słowem Ent jest pełen bugów i w ten odcinek nie będzie wyjątkiem...
Tylko ze w czasach DS9 GF budowała okrety kilka lat ( 3 -6 )
tylko budowe Defianta udało im sie skrócic do kilku miesięcy
"Tom:
Co do szybkiego budowania okrętów, GF jakoś strasznie szybko się zmobilizowała w DS9 budując tysiące nowych okrętów, po stracie 39 ( co wtedy było niesamowicie ogromną liczbą) w bitwie z Borg. Więc może znów Flota się sprężyła i wybudowała dodatkowe jednostki, obsadzając je w magiczny sposób dobrze wykwalifikowaną kadrą.
wyjątkiem...
Noo... to pewnie Łatwo wtedy było o awans!
Soro tyle wolnego miejsca...
😀
Hmm... w sumie w opisie Dedalusa pisze iz zemia na poczatku walczyła z romulanami dozbrojonymi okretami handlowymi i cywilnymi wiec kto wie...
Z drugiej strony tak mnie zastanaiwa. Jesli teraz dojdzie do konfliktu z klingonami to w czasie wojny z romulakami ziemianie powinni miec silna flote wojenna.
Zawsze mówiłem, że w Ent jest pełno sprzeczności. A i niestety zawiodłem się, bo projekt Dedalus rozpoczął się dopiero w 2156 roku. Pewnie te dwa okręty to będą jakieś frachtowniki (to mój neologizm - proszę tego na czerwono nie zaznaczać).A co do wojenki, to jeśli czas produkcji takiego NX-01A jest taki długi, to zbudowanie całej floty do wojny z Romulanami zajęłoby kilka dobrych lat. Chociaż prototyp Dedalusa zrobiono w dwa lata, a w trzy lata później wyprodukowano ich tyle, że Fed... to znaczy ludzie wygrali wojenkę...