Inny wymiar

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Participant

Tagi: Star Trek, KlingoniMostek IKC Du,rana Klingońskiego krążownika klasy Vor'Cha. Dziennik kapitański data gwiezdna 54547,3 rok 2380. Nasz okręt niedawno przeszedł modyfikacje w stoczni Mortas aktualnie lecimy z misją patrolu wzdłuż romulańskiej strefy neutralnej. PO ? Kapitanie zbliżamy się do granicy strefy neutralnej. JA ? Wyjść z warp pełny skan. Naukowy grzebie coś przy konsoli i mówi. ON ? Nie wykrywam nic niezwykłego kapitanie. JA ? A więc sternik skierować nas na następny punkt patrolu Warp 4. ST ? lug? To powiedziawszy skierowałem się do mesy aby zjeść zasłużony posiłek. Po dojściu na miejsce wziąłem kufel Krwawego wina dużo mięsa targa i usiadłem przy stole aby cieszyć się posiłkiem. Piłem właśnie drugi kufel kiedy zawyły syreny alarmowe rzuciłem trzymanym kawałkiem mięsa o talerz i ruszyłem w kierunku mostka wrzeszcząc przez komunikator. JA ? Co się tam do cholery dzieje skąd ten alarm? PO ? Kapitanie odebraliśmy wezwanie pomocy z ... JA - I przez wezwanie pomocy przerywasz mi posiłek i wszczynasz alarm. JA - Kto tak w ogóle wzywa pomocy? W tym momencie wpadłem na mostek i usiadłem na swoim fotelu zwolnionym przez pierwszego. PO ? Wiem że to nie prawdopodobne ale pancernik Duj'muH. JA ? Jak to Duy?muH przecież to najpotężniejszy okręt w imperium czy powiedzieli kto ich atakuje? PO ? Nie przekaz się urwał. Oto jego treść. Na ekranie ukazała się twarz siwego klingona obraz był strasznie zniekształcony że ledwo dało się zrozumieć co mówi. Tu I-C Du--mu- po--zeb-je-y --tychm--stowej p---ocy je--eś-y a-ta

W tle było widać olbrzymi mostek pancernika z trzaskającymi w około iskrami i tumanami pary wydobywającymi się z przewodów. JA ? Sternik kurs na Duj'muH maximum warp. ST ? lug? Sternik zaczął przesuwać palcami po konsoli i nagle okrętem szarpnęło kiedy wskoczył w warp 9,8. JA ? Sternik kiedy dotrzemy do celu? Naukowy czy możesz powiedzieć kto ich atakuje? ST ? Przy obecnej prędkości osiągniemy pozycję Duj'muH za 30 min sir. ON ? Przy tej odległości mogę jedynie stwierdzić że coś tam się dzieje jak tylko będę miał pełniejsze dane powiadomię pana. ****** 15 min później. ON ? Kapitanie wykrywam ? w tym momencie przerwał i zaczął energicznie naciskać przyciski na konsoli. JA ? Co wykrywasz? ON ? sir wykrywam 10000 jednostek wroga pochodzenie i konfiguracja nieznane. JA ? Jak to 10000 sprawdź jeszcze raz odczyty! ON ? Już to zrobiłem 2 razy sir. JA To zrób 3! Pierwszy przygotuj myśliwce i promy do startu mają wystartować zaraz po naszym wejściu do systemu. Taktyczny strzelaj do wszystkiego co się rusza i nie wygląda jak nasze okręty. Maszynownia potrzebujemy 120% mocy rdzenia. Wszyscy odpowiedzieli lug? tylko jak zwykle inżynier zaczął komentować rozkazy niestety nie zdążył dokończyć ponieważ przerwałem połączenie. ON ? Kapitanie wykrywam jeszcze 2 okręty zbliżające się do systemu to IKC Aiwa klasy K?vort i IKC May?duy klasy K?T?Inga dotrą do celu minutę po nas. JA ? Pierwszy powiadom dowództwo o zaistniałej sytuacji i poproś o natychmiastowe posiłki. ST ? Za 30 sec wejdziemy do systemu. JA ? Taktyczny wal ze wszystkiego co mamy bez rozkazu. Po chwili Vor?Cha wyskoczyła z warp a załoga zobaczyła obraz nędzy i rozpaczy. Wiele jednostek wroga atakowało 2 klingośskie jednostki IKC Duy?muH i IKC Negh?Var. Negh?Var był już tylko wrakiem unoszącym się w przestrzeni natomiast pancernik mimo ciężkich uszkodzeń nadal stawiał opór niszcząc jedną jednostkę za drugą. JA ? Analiza taktycna ? wydarłem się na cały głos ? Myśliwce i promy mają startować i ochraniać pancernik naukowy zrób skan Negh?Vara. OT ? kapitanie skan zakończony te okręty to jakiś złom nie mają osłon i są uzbrojone tylko w 2 odpowiedniki naszych dezruptoruw pulsowych MK12 ich siła tkwi w ilości. ON ? Na Negh?Var jest wiele ofiar i nie mają głównego zasilania chodź uzbrojenie jest sprawne jak tylko przywrócą zasilanie będą mogli walczyć. IKC Aiwa i IKC May?duy wchodzą do systemu otwierają ogień do wroga. JA ? Taktyczny zaprzestań ognia z wyrzutni przekieruj zasilanie do odsłon i dezruptoruw w te małe gówna i tak nie trafimy. Bitwa rozgorzała a był to zaledwie początek wielkiej wojny....

Pitmistrz
    Participant

Proszę o komentarze tylko nie bądźcie za ostrzy to moje pierwsze publikowane opowiadanie i to zaledwie pierwsza część.

Vashar
    Participant

Proszę o komentarze tylko nie bądźcie za ostrzy to moje pierwsze publikowane opowiadanie i to zaledwie pierwsza część.

Coz... Najpierw napisze, zebys sie nie zniechecal i probowal dalej 😛

Czasy sie zmieniaja i formy literackie chyba wraz z nimi... Zdaje sie, ze wyszlo ci awangardowe opowiadanie... albo poprostu szkic opowiadania... Moze tez uchodzic za konspekt przedstawienia teatralnego ;> Brakuje przede wszystkim szerszych opisow. Czytelnikowi trzeba opisac jak wyglada mostek, jakie emocje na nim panuja... o bohaterach juz nie wspominajac. O interpunkcji czy ortografii nie wspominam, bo jest to rzecz oczywista i do poprawienia. ;>

Przydalaby sie tez chociaz legenda co to jest ST, ON, OT?

Nie chce tu ziemkowac, ale chyba za duzo telewizji i ogolnie przekazow w formie obrazkowej sprawia, ze mlodzi ludzie (oczywiscie nie wszyyscyyy) nie potrafia pisac... Dominuje minimalizm i wszelakie uproszczenia... akcja i "szczelanie" ;>

Coen
    Participant

Niestety muszę się zgodzić z Vasharem. Powinien wsiąść to, co napisałeś, powiedzmy na tydzień i codziennie na godzinkę, lub więcej włączać w Wordzie. Używając tego jako szkieletu dodaj opisy i bardziej rozbudowane formy i dopiero jak będzie to w pełni w nie zaopatrzone wrzuć z powrotem na forum. Lepiej się to będzie i czytało i zostanie lepiej ocenione...

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram