Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › Honor Harrington
Witam, jesli ktos nie wie o co chodzi to juz wyjasniam. HH to cykl powieśc s-f Davida Webera, konkretnie jest to military s-f. W wielkim skrócie akcja powiesci wyglada tak: odległa przyszłośc rok 1900 Po Diasporze (diaspora 2103r pierwszy statek kolonizacyjny opuszcza układ słoneczny), galaktyka podzielona jest miedzy państwa stworzone przez kolonistów i tak mamy Gwiezdne Królestwo Manticore, Ludowa Republike Haven, Ligę Solarna i jeszcze pare innych plus pojedyncze planety. Głównym watkiem cyklu jest wojna miedzy Manticore i Haven a tytułowa HH to oficer Royal Manticoran Navy. Moje pytanie brzmi: czy na forum sa jeszcze jacys inni wyznawcy jesli tak to super, jesli nie to goraco polecam mam w pdf albo rtf prawie wszystkie oprócz wojny honor(jeszcze nie wyszło po polsku) i tomu opowiadań wiecej niz honor. tym co mam chetnie sie podziele naprawde warto przeczytac jest to jakże otrzeźwiające po wyidealizowanym swiecie st.
Zawsze chciałam to przeczytać 😉 , ale w naszej miejskiej bibliotece często nie ma pierwszej części. Bo książka jest rozchwytywana u nas ;D Brat mi opowiadał, że książka jest super i dlatego żałuje, że jej nie przeczytałam 🙁
No wreszcie pokrewna dusza! Człowieku! Czemuś sie wcześniej nie odzywał. Mam wszystkie części czytane po pare razy.
Ja jestem na drugim tomie i bardzo mi się podoba. Mam nadzieje, że dalej będzie tylko lepiej! 😀
Mogłby ktoś dać namiar na kolejność książek w cyklu - może sobie na ferie wypożyczę.
Hmmm... zawsze widziałem mnóstwo tytułów z tej serii w marketach i myślałem sobie - Ech tyle tego jest pewnie jakieś to Harlequinopodobne i w sumie nigdy po to nie sięgnąłem. Może się skuszę teraz 😀
No widze ze temat znany i bardzo dobrze, tym co sie jeszcze nie skusili radze sie szybko decydować. The D, tu masz wszystkie tomu i która to cześć http://solaris.net.pl/?show=Weber. Hej Corvus a ostatni tom wojna honor czytales, kurna ja sie juz doczekac nie moge próbowalem po angielsku czytac ale chociaz całkiem niezly jestem to przebrnąłem tylko prze pierwsze pare stron.
Mówisz o "Popiołach Zwycięstwa". Kapitalna ksiażka, a zakończenie inne niż sie spodziwałem.
Jakis rok temu przeccztalem wszystko oco wyszlo plus opowiadania z ni tylko honor:)
riri
Mówisz o "Popiołach Zwycięstwa". Kapitalna ksiażka, a zakończenie inne niż sie spodziwałem.
[post="23353"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Nie Popioły zwyciestwa to ja tez mam i przeczytalem ale ostatnim tomem cyklu jest Wojna Honor - wydanie polskie 4 kwartał 2005. A tak w ogóle polecam stronke http://honor.polter.pl/.
Faktycznie jeden z lepszych cykli SF, jeden z niewielu ktore czasem czytam "jeszcze raz od poczatku". W czasie gdy wydali Honor na wygnaniu nie wytrzymalem i sprowadzilem sobie nastepne tomy z Amazon. Tak czyta sie nawet lepiej, bardziej Startrekowo 🙂 wszystkie te "tractor beam", "executive officer"... brakuje tylko "beam me up" 😉 Autor, David Weber, nie ukrywa ze wzorowal sie na cyklu CS Forestera "Horatio Hornblower", ktory wierzcie lub nie, jest jeszcze lepszy. Oczywiscie to juz nie SF, akcja dzieje sie na morzu w XVII wieku, ale i sceny bitew wydaja sie bardziej zywe, i rozwoj postaci ciekawszy. Gdy Hornblower mowi "Bic na alarm!" to prawie slysze "Red alert, battle stations!".
Dla wszystkich zainteresowanych, 16 sierpnia wychodzi kolejny to HH "Królowa niewolnikow", tym razem wystapia bohaterowie znani opawiadan, Victor Cachat, Zilvicki, Scragi, Manpower. Bedzie tez oczywiscie Honor a i pewnie Haven w tle sie pojawi. Na pewno bedzie ciekawie, juz sobie zamowilem i czekam.
Najnowsza książka jakaś słabsza jak dla mnie. Może dlatego, że nie jestem przyzwyczajony do intryg szpiegowskich w świecie Honor 🙂 Czytało się nienajgorzej, cieszy powrót postaci z wcześniejszych opowiadań, a i Honor "zobaczymy" na kilku kartkach 😀 Zero bitew kosmicznych, poza jednym czy dwoma abordażami, ale ta książka nie miała za zadanie tryskać fajerwerkami. Ogólnie rzecz biorąc do poczytania to ona jest, ale i tak czekam na "porządną" Honor Harrington 😉
Czytało sie łatwo i przyjemnie. Co do intryg szpiegowskich to bardziej podobało mi sie opowiadanie "Let's go to Prague". Ale wyczyny Cachata byly naprawde niezłe, szkoda ze Zilwicki zniknął na poczatku i pojawil sie na końcu bo gdyby byl na pierwszym planie byłoby zdecydowanie ciekawiej. No cóz, taki przecinek przed głownym punktem programu czyli "War of Honor" IV kwartał. Ps. W USA wychodzi niodługo kolejny tom pt. "At all cost". Ciekaw jestem czy wreszcie zobacze sojusz Manticore i Haven przeciw Lidze Solarnej.
Witam, jesli ktos nie wie o co chodzi to juz wyjasniam. HH to cykl powieśc s-f Davida Webera, konkretnie jest to military s-f. W wielkim skrócie akcja powiesci wyglada tak: odległa przyszłośc rok 1900 Po Diasporze (diaspora 2103r pierwszy statek kolonizacyjny opuszcza układ słoneczny), galaktyka podzielona jest miedzy państwa stworzone przez kolonistów i tak mamy Gwiezdne Królestwo Manticore, Ludowa Republike Haven, Ligę Solarna i jeszcze pare innych plus pojedyncze planety. Głównym watkiem cyklu jest wojna miedzy Manticore i Haven a tytułowa HH to oficer Royal Manticoran Navy. Moje pytanie brzmi: czy na forum sa jeszcze jacys inni wyznawcy jesli tak to super, jesli nie to goraco polecam mam w pdf albo rtf prawie wszystkie oprócz wojny honor(jeszcze nie wyszło po polsku) i tomu opowiadań wiecej niz honor. tym co mam chetnie sie podziele naprawde warto przeczytac jest to jakże otrzeźwiające po wyidealizowanym swiecie st.
[post="23289"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Witaj! Z HH jest jeden mały problem. obiło ci sie o oczy książka Jordana OKO CZASu czy świata? 16 tomow wyszlo a na tzrynastym poległem. to samo jest z HH za duż pisaniny, a za moło konkretów. powtorki materiału z poprzednich tomów co znacznie wydłuża każdą książkę. tak się dzieje z Wladcą pierścieni Tolkiena i paroma innymi książkami, do których juz nigdy mam nadzieję nie będę musiał wracać. co do pomysłów w HH są naprawdę ciekawe.