Forum › Fantastyka › Star Wars › Gwiezdne Wojny
Tagged: star wars
we wrześniu b.r wreszcie oficjalne wydanie gwiezdnych wojen na dvd - ja już zbieram kase bo nie wiem ile to będzie kosztować - za to na pewno będą znowu podrasowane efekty i full dodatków - czy ktoś jeszcze planuje sie w to zaopatrzyć? Czy wiecie czym sie bedzie różniło od ostatniej kinowej Special Edition?? czego sie spodziewacie??
a w przyszłym roku w kwietniu gratka dla fanów: Epizod III - dopełnienie sagi, zamknięcie głównych wątków, pogrom JEDI, walka ObiWana z Anakinem, powstanie Imperium, być może wiele innych rzeczy o których dotychczas tylko fani spekulowali..... plotka głosi że będą jeszcze filmmy 7,8 i 9 wyreżyserowane przez Spielberga -> a ja jestem w stanie w to uwieżyć.... czy wiecie coś więcej o planowanych wydaniach filmów spod znaku Star Wars??
Hmm...Na temat wydania TOT na DVD czytałem sporo spoilerów. Niestety nie wygląda to zbyt obiecująco. Będą ponoć duże zmiany w stosunku do orginału. Ale poczekamy-zobaczymy.A co do Ep3 to również odnoszę się sceptycznie po obejrzeniu TPM oraz AOTC. Można mówić, że były to dobre filmy, ale chyba nikt nie zaryzykuje stwierdzenia że miały taki klimat jak stara Trylogia.A co do 7-9 to Luca$ wielokrotnie się wypowiadał, że ich nie będzie. Choć nigdy nie można tracić nadziei.
Będzie to wersja specjalna z 1997 roku:
http://www.gwiezdne-wojny.pl/news.php?nr=4824
Szkoda, że nie będzie to wersja orginalna, bo Han Solo strzelał pierwszy, a Ewokii grały kiedyś lepszy utworek 😉 .
Przeczytaj dokładnie tego niusa z Bastionu. Będzie "poprawiona" czyli zmieniona 🙂
Czyli już czwarta wersja TOT:
Trzy, które były
Pierwsza
Amerykańska telewizyjna z końca lat 80tych
SE 97
a teraz bedzie czwarta !!!! coś czuje, że bede musiał kupić (a wł. poprosić rodziców o) projektor multtimedialny i subwoffer... bo na razie to mam kino domowe oparte o telewizor i na standartowym zestawie 5u głośników:)
A co do Ep3 to również odnoszę się sceptycznie po obejrzeniu TPM oraz AOTC. Można mówić, że były to dobre filmy, ale chyba
Ej no... ep1 :TPM to rzeczywiście taka troche słabizna w porównaniu z TOT, ale Atak Glonów już IMHO prawie dorównuje oryginalnej trylogii... a na pewno pprzyjemnie)
Interpretując 😉 ten fragment uważam, że będzie to SE97, tylko z usuniętymi różnymi "zanieczyszczeniami" obrazu, których nie udało się usunąć w 1997 (z DVD Indiany Jonsa usunięto mgłę, która otaczała wlkejone obrazy; co w GW zrobno juz w SE i poprawiono tła w ujęciach gdzie puszczano film np. zjazd na pontonie). Takie rzeczy robi się z każdym starszym filmem, który wychodzi na dvd, więc IMHO nie będzie to zapowiadana superspecjalna edycja:
A ja wciąż, chce klasyczną niezmienioną (a jedynie odświeżoną) Trylogię 😈
Alez prosze mi tu nie wyjezdzac wogole z SW bo to ponizej krytyki sie nie miesci 😀
Co masz do Gwiezdnych Wojen , że Ci sie nie podobają - co w nich jest nie takie, jakie być powinno?? bo moim zdaniem to są bardzo fajne filmy
Oj rdo dlugo by pisac. Naprawde SW sa slabe jak nie powiem co. Totalna plycizna tresci, walka dobra ze zlem forma tak obcykana ze az boli. SW kandyduje do miana filmu SF co niestety jest smieszne. Brakuje tam przede wszystkim przydomka Science. Zero wyjasnien w jaki sposob lataja okrety itp itd. Po prostu rzecz sie dzieje ale jak to juz pytanie do stworcy. Jest to prostu basn i w ten sposob powinny byc odbierane. Wszelkie jakies tam moce, miecze swietlne po prostu bajka dla dzieci i tyle. SW owszem podobalo mi sie kiedys jak mialem 11 lat ale teraz po prostu stalo sie nudne i wsteczne.
A czego się spodziewałeś, manuala na początku każdej części? Pamiętaj, że widza nie interesują techniczne szczególiki. Nie chodzi się do kina na "Star Wars Discovery", tylko żeby film obejrzeć. Zasadami działania zajmują się juz fani. Nie powiesz mi też, że znajdziesz w kinowych Trekach dokładny opis działania każdego urządzenia na pokładach okretów. Takie info jest do zdobycia, ale nie bezpośrednio z ekranu kina ani telewizora (no, tutaj czasem zdarza się, że coś zostanie wyjaśnione w miarę dokładnie). Mylę się? Powiedz, w którym odcinku wytłumaczono zasadę działania i budowę karabinu fazerowego? Jak dla mnie z filmu wynika tylko tyle, że ów karabin strzela. I to nawwet skutecznie. Nic poza tym. Zresztą, o ile się nie mylę (nie wiem, nie moja działka) istnieją specjalne encyklopedie techniczne ze świata Gwiezdnych Wojen właśnie... Może i naiwne, ale przyznam bez bicia: wszystkie części starej trylogii były oglądane przez mnie z dziesięć razy - albo i lepiej. Są sceny, które lubię, przepadam za muzyką, która jest oprawą do tych filmów... O gustach się nie dyskutuje. Jednemu się podobają, innemu nie
zgadzam sie w zupełnościno może istotnie nie ma ta treść jakiejś filozoficznej głębi i naukowej poprawności, ale nie o to w GW chodzi - Lucas nie chciał zrobić typowego Science Fiction tylko kosmiczną baśń... zresztą nie po to ten temat został założony, żeby dyskutować czy GW są fajne, czy nie, bo to jest kwestia gustu - a "o gustach sie nie dyskutuje"
Od lat zbieram książki z tego świata bo można je kupić i do tego są one świetnie napisane. Dużo więcej się w nich dzieje jak w samych filmach, które i tak są przynajmniej dobre. Muzyka jest świetna. filozofia na której opiera się zakon Rycerzy Jedi również. Poza tym już sam początek wiele wyjaśnia. W koncu akcja dzieje się dawno dawno temu i do tego w odległej galaktyce. Niech Moc będzie z Wami i pamiętajcie że wielkość znaczenia nie ma.
O gustach się nie dyskutuje. Jednemu się podobają, innemu nie
To prawda.
Ja też nie przepadam za Gwiezdnymi Wojnami, ale nie jest to powód, dla którego od razu mówię, że to poniżej krytyki. Są ludzie, którzy lubią jedne filmy - są ludzie, którzy lubią inne filmy. Z drugiej strony sami się denerwujemy, gdy mówią o nas, że oglądamy głupoty (chodzi o Star Trek).
Co do samych GW to można w nich doceniać realizację efektów specjalnych w tamtych latach. Sam jestem ciekaw, jak po poprawieniu będzie wyglądał obraz na DVD.
Nowe wydanie DVD zapowiada się rzeczywiście ciekawie - poprawiony obraz (zwłaszcza stare, nieco już wyblakłe kolory) i dźwięk 5.1, choć dziś to już standard. Ale najważniejsze są dodatki - w boxie będzie 4. płyta zawierająca ponad cztery godziny materiałów o Gwiezdnych Wojnach, a w nich min. wywiady z aktorami i twórcami, materiały z planu, wypowiedzi innych znanych filmówców na temat fenomenu SW... 😀 Ehh, czas zacząć odkładać kasę, bo taki zestaw trzeba będzie jednak zakupić w sklepie... 😉