Forum › Fantastyka › Gry › Gry bazujące na przeglądarce www
Przedstawiam grę Kozacy RPG,darmowa przez przeglądarkę jest to PBF osadzony w XVIIIw
Gra się jako władca państwa.
Adres : http://www.kozacyrpg.pl To niejest link referencyjny.
Gram tam Prusami.
Czy to czasem nie jest gra na bazie Kozacy: Europejskie boje i Kozacy II: Wojny Napoleońskie ❓
Ciekawie zapowiadająca się turowa gra strategiczna w klimatach steampunka;
Chciałbym polecić miłośnikom budowy kosmicznych imperiów grę cosmopulse: http://www.cosmopulse.net
Możliwości:
- dowolna ilość planet - ile zdołasz skolonizować i utrzymać (o populacje na planecie trzeba dbać)
- kadra wojskowa i cywilna - oficerowie, agenci, kupcy itp (szkolona w akademiach i akcjach bojowych)
- bardzo rozbudowane wieloturowe (często wielogodzinne lub nawet kilkudniowe) bitwy z możliwością dosyłania posiłków przez sojuszników uwzględniające różny zasięg uzbrojenia (zarówno okrętów jak i obrony planetarnej)
- rozwinięte drzewko badań które trzeba odkryć (efekty działania laboratoriów całego imperium się sumują)
- dyplomacja (różne rodzaje paktów miedzy sojuszowych)
- okupacje planet (rabunek surowców, technologii)
- zaawansowane szpiegowanie (informacje o stanie imperium przeciwnika, akcje sabotażowe, werbowanie agentów w kadrze przeciwnika oraz oczywiście kontrwywiad)
- zdarzenia losowe (zarówno pozytywne jak i negatywne)
- questy (dodatkowe i nieobowiązkowe zdarzenia które mogą popchnąć nasze imperium do przodu w rozwoju)
- giełda surowców
- NPC (piraci i regresjanie)
- różne rodzaje rankingów (imperialnych oraz sojuszowych) z możliwością obserwowania historii zmian
Gra wymaga sporo cierpliwości i planowania podczas rozwoju imperium. Każda z planet ma nieco inne rozłożenie surowców co powoduje, ze jedne bardziej nadają się na planety - kopalnie, inne pod budowę stoczni, laboratoriów czy akademii. Odpowiednia strategia kolonizacyjna (wzajemne położenie planet) umożliwia szybszy transport surowców i łatwiejszą organizację obrony. Jej wadą (choć to jest chyba problem głownie dla bardzo młodych graczy) jest to ze początek jest dość wolny - podwaliny imperium trzeba zbudować, a to zajmuje sporo czasu (kolonizacja, szkolenie kadry, budowa infrastruktury badawczej). Gra nie stawia również na grafikę lecz dużo niezależnych dróg rozwoju. Z drugiej strony dzięki temu gra może być dobrą rozrywką dla nieco starszych miłośników tego typu gier, którzy oprócz świata wirtualnego maja również zobowiązania względem "reala" :).
W ogólnych założeniach jest nieco podobna do OGame, Space Invasion czy X-wars ale podobieństwo dotyczy jedynie miejsca (kosmos) i ogólnego tematu gry (rozwój imperium). Akcja toczy się wolniej, nie trzeba zrywać się po nocach i pilnować konta i flot (floty mogą "parkować" w dowolnym miejscu przestrzeni, poza tym o ich wartości decyduje wyszkolona kadra dowódcza której nie tracimy nawet w przypadku przegranej bitwy), co np. po OGame jest naprawdę miłą odmianą.
Co jeszcze jest warte wspomnienia to fakt ze gra się wciąż rozwija np. w planach jest modułowa budowa okrętów. Zresztą na forum gry jest pełno propozycji które są uwzględniane przez autorów (choć nie należy się spodziewać ze będą wprowadzone wszystkie i od razu). Dobry kontakt z autorami gry tez jest oczywiście plusem.
Zacząłem gre, ale chwilowo przerwałem. Ta nielimitowość planet mnie troche odstrasza. Posiadanie 100 planet to troche przesada. Poza tym jak je nazwę? Przecież Kolonii Kobolu było tylko 12 😀
Wiesz zawsze możesz się ograniczyć tylko do 12 planet 🙂
A ja mam takie pytanie, choć może nie do końca odpowiadające założeniom tego tematu.Czy orientuje się może ktoś, które Trekowe gry pc pójdą na moim Windowsie 7 64bit pro edition?Bo kompa mam mocnego, tylko nie wiem czy nie 'pogryzą' się z OS.
Na to pytanie Ci nie odpowiem ale za to znalazłem ciekawą informację o nowej grze 🙄
Astronaut: Moon, Mars and Beyond – oficjalna gra MMO NASA
http://www.kosmonauta.net/index.php/Techno...3-nasa-mmo.html
Już niedługo powstać ma oficjalna gra typu MMO (gra online dla wielu graczy) amerykańskiej agencji kosmicznej NASA.
Gra ma się nazywać "Astronaut: Moon, Mars and Beyond" i rozgrywać w roku 2035. Gracz, w roli początkującego astronauty, rozpocznie przygody, które zaprowadzą go na Marsa, pas asteroid i dalej w stronę zewnętrznych planet Układu Słonecznego. Zetknie się z zagrożeniem dla cywilizacji takiej, jaką ją znamy, będzie również musiał budować zaawansowane technicznie obiekty, takie jak baza gdzieś na krańcach Układu Słonecznego.
a ja dodam Battlestar Galactica Onlinewww.bsg.wp.plPo rejestracji za darmo wybieramy serwer, Ja jestem na Picon. Potem wybieramy rasę i zaczynamy. Najpierw jest parę misji treningowych potem to już samowolka się zaczyna, czyli latamy i zdobywamy Tylium z z asteroid (główna waluta gry). No i najciekawsze walczymy w czasie rzeczywistym z innymi graczami.Polecam mocno.
Ja tam osobiście czekam na Star Trek Infinite Space która będzie bazować na tej samej zasadzie.