Forum Fantastyka Gry Gry Star Trek Gra na podstawie Treka :)

Gra na podstawie Treka :)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 26 total)
  • Author
    Participant

Witam serdecznie...Właśnie przymierzam się do napisania gry strategicznej on-line opartej (częściowo) na Star Treku.... Dostęp do gry będzie przez strone www (takie jest zamierzenie)...Czekam na pomysły, podpowiedzi, sugestie... grafiki... itp itd...Jednym słowem wszystko co się może przydać...PozdrawiamYarns

Xalein
    Participant

Mam pytanie: gra ma byc oparta czesciowo na ST - w jakim stopniu?Czy bedzie ona mieszanka roznych filmow i serialu sci-fi czy tez bedzie osadzona w swiecie ST, ale sprzeczna z kanonem?A co do samej gry to proponuje osadzic ja na przelomie XXIV/XXV wieku

Wiktoria
    Participant

Super, jeszcze zapomniałeś dodać ‘w czekam na...” iż oprócz pomysłów, grafiki itd. czekasz na kogoś kto to zrobi w całości... dobra, wiem, wiem – jestem złośliwa...

Ale może zapodaj co już masz oprócz dobrych chęci ?

I co rozumiesz przez pojęcie gra strategiczna on-line ? Jakis RTS ? Turówka ? Coś na heksy ? Wiesz, Szachy też są strategią i też mogą być online ... tak samo jak moje ulubione gry strategiczne – karcianki typu Magic the Gathering, Fiuture Asyste, Yu-Gi-Oh czy Duel Masters.

Innymi słowy podaj konkrety!!!

xvfz
    Participant

To będzie taka gra w rodzaju oGame'a? Jeśli tak, to może się nawet ta gra udać (tj. na pewno będzie miała zwolenników).

yarns
    Participant

Już tłumacze :)Będzie to mieszanka różnych filmów i seriali sci-fi.Gra będzie czymś w stylu reddragon tyle że oparta na innych realiach 🙂 a mianowicie SF a nie fantasy.Założenia są następujące:- gra będzie darmowa ( to podstawa )- bardzo duży wszechświat (coś koło 100 galaktyk)- co najmniej 100 ras ( z podziałem na typy: Humanoidzi, Insekcydy, Istoty Eteryczne, Silicoidzi itp itd - tu licze na waszą inwencje - im więcej tym lepiej )- każda z ras będzie posiadała w miare unikalną linię technologiczną - im bardziej rozbudowaną tym lepiej (oczywiście z sensem ) - tu też pokłony w waszą strone- unikalne jednostki transportowe, wojenne, bronie, wyposażenie- przewidywane są następujące typy grup "społecznych": - federacje - rasy - klany - układy planetarne - planety- gra ma być długa.... ideałem jest żeby nigdy się nie kończyła :)No i to by było na tyle... pomysł ciągle się rozwija... licze na wasze pomysły i sugestie.Co do wykorzystania ich w grze to każdą z osób która przyczyni się do rozwoju gry zostanie wymieniona jako współautor lub pomysłodawca - w zależności od wniesionego wkładu pracy.Grafika już powstaje... część grafik będzie pochodziła z seriali :)PozdrawiamYarnsP.S.Wszystkie pomysły prosze przesyłać na adres: a.malka@comptel.plProsze podać wszystkie namiary na siebie - Imię Nazwisko - itp itd - w zależności co będzie miało być dodane w info o grze.

Coen
    Participant

Hmm..może lepiej było by zrobic podział serialowy niejako? Aby np Romulanie, Centauri i Cykloni nie byli koło siebie.Rozwiazłoby to tez problem ludzi którzy są w każdym świecie i w kazdym inni.

Wiktoria
    Participant

Innymi słowy klon http://tdzk.com/, pomysłów nie podeśle, bo szczerze... to już bardzo sceptycznie podchodzę do takich spraw gdyż nie raz już słyszałam [nawet sama coś takiego chciałam robić tzn inny projekt nie sf i nie strategia], jeżeli ci się uda to na pewno wypróbuje i gratulować będę... ale hym....ok., powiedzmy że jest 100 ras i czym one maja się od siebie różnić oprócz wyglądu obrazka i opisu ? Unikalna linią technologiczną... już sobie wyobrażam wielkość bazy danych. Oki wiem że daje Kasandryczne przepowiednie, bo może już dawno rozwiązałeś te wszystkie sprawy. Ale może najpierw stwórz takie... hym... demo tzn. jakąś wersje beta [nawet mozę to być wersja omega], aby sprawdzić algorytmy, przemyśleć jakieś detale, z trzema, czterema rasami, a potem rzuć się na dalekie wody ?

Xalein
    Participant

Hmm..może lepiej było by zrobic podział serialowy niejako?

[post="24249"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Ja proponuje inny podzial - na galaktyki, albo swiaty rownolegle, zeby kazda taka galatkyka/swiat rownolegly byl osadzony w innych realiach serialowych, np. Swiat 1 [nazwa]: Star Trek, Swiat 2[nazwa]: StarGate itd., bo pomysl stworzenia gry jest calkiem dobry, ale nie preferuje mieszania seriali, bo kazdy z nich ma inne realia(Coen wspominal juz o tym, ze sposob myslenia np. ludzi w roznych serialach jest inny), technologie... co za tym idzie moze sie zrobic jeden wielki badziew.

yarns
    Participant

Witam....

Właśnie utworzyłem strone projektu "INNER CIRCLE" bo tak właśnie będzie nazywała się gra 🙂

Jej adres: http://www.comptel.pl/inner

Czekam na opinie sugestie i pomysły

Yarns

Coen
    Participant

A co z odpowiedziami na juz podane pomysly?

I. Thorne
    Participant

Ja mam tylko jedna sugestię. Nie zrób z Romulan złych chłopców do bicia bo to staje się powoli nudne.

Coen
    Participant

Romulanie byli by rasą grywalną wiec to by zalezało tylko od ciebie jacy by byli.

Coen
    Participant

Sądząc po braku odzewu projekt upadł.

fluor
    Keymaster

W tego rodzaju projektach liczy się coś więcej niż dobre pomysły. Każdy ma jakąś wizję wymarzonej gierki i mnóstwo pomysłów, ale żeby zrealizować tego rodzaju projekt potrzeba mnóstwo czasu i jeszcze więcej wytrwałości (nie wspominam o umiejętnościach, bo przy odpowiedniej motywacji nauka programowania jest możliwa 😉 ). Dopóki nie pojawi się nic więcej poza nadsyłaniem pomysłów, temat można traktować raczej jako pobożne życzenia.Yarns, zrób wersję testową - coś prostego na pokazówkę, żeby samemu się przekonać czy jesteś w stanie to zrobić (a nas przy okazji 😉 ). Kiedy już będzie jakaś podstawa, nawet najbardziej prymitywna, to będzie miejsce na ulepszenia. Póki co masz tyle co my - dobre chęci...

Wiktoria
    Participant

Ekhm.... wersja testowa, czy ktoś w ogóle wie czy ten człowiek żyje ... bo jakoś ani na forum, ani na stronie żadnego znaku życia![Nie napisze: A nie pisałam :> i nie skieruje do [post="24250"]<{POST_SNAPBACK}>[/post] ]

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 26 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram