Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Forum
Nie uważacie że Trekerzy rozpadają się przez olbrzymią liczbę forów o tematyce Trek w Polsce może trzeba ich znowu zebrać w kupę a zamiast nowych forów dać po prostu linki do głównego bo np tutaj coraz większa cisza.
Mi to raczej nie przeszkadza, a jedni mówią nawet że co za dużo to niezdrowo. A tak poza tym dlaczego federacja ma setki małych okrętów a nie jeden super gigantyczny...... odpowiedź chyba prosta 🙄
Trekerzy rozpadają się przez olbrzymią liczbę forów o tematyce Trek w Polsce
Podobno nie ilość się liczy ale jakość. 😉
Ja nie uważam, żeby liczba forów czy też stron trekowych w polskim internecie miała jakikolwiek wpływ na rozproszenie trekerów.
Po pierwsze: dlaczego mamy zakładać, że trekerzy to jakaś spójna grupa mówiąca jednym głosem? Oprócz tego, że dzielimy między sobą zaintresowania światem ST i pokrewnym mu dziedzinami nauki (i to już nie wszyscy) jesteśmy raczej zbiorem indywiduów, wolnych i samodzielnych jednostek. A co za tym izie nie wykazujemy wspólnych zachowań.
Dla mnie nie istnieje nikt taki jak "prawdziwy treker" czy też "prawdziwy forumowicz TSS" 😛
Po drugie: Wątpię żeby udało się udowodnić wpływ ilości forów na rozproszenie trekerów. Bo (IMHO) takowy nie istnieje.
może trzeba ich znowu zebrać w kupę
Przepraszam, a jak Ty sobie to wyobrażasz? Ktoś zamknie wszystkie fora i strony i pozostawi to jedno jedyne, które zostanie uznane za najlepsze/najciekawsze/najczęściej odwiedzane? I kto ma o tym zadecydować?
a zamiast nowych forów dać poprostu linki
Domyślam się, że mówisz tu o TSS? Żeby było jedno forum, bez podziału na części, na którym dyskutuje się o wszystkim? Będzie koszmarny bałagan a strona stanie się nieczytelna, odnalezienie interesującego nas wątku zabierze mnóstwo czasu...
Chyba że zrobi się forum tylko o ST, bez innych działów - ale sądzę, ze to byłoby zbyt suche i nudne. W końcu ile można wałkować ten sam temat, bez możliwość pogadania chwilę o czymś innym?
BTW: Które forum jest główne? Post jest w Mesie więc czy ona? Czy może forum o ST? Wydaje mi się, że oba nie narzekają na brak postów...
A jeżeli miałeś na myśli stworzenie jednego ogólnopolskiego "forum wszystkich trekerów" to chyba nie jest najlepszy pomysł. Czasy centralizacji mamy już za sobą... Na szczęście. 😛
Moim zdaniem to dobrze, że istnieje TSS, POGF, Orion Tok'ra, startrek.pl, pl.rec.fantastyka.startrek i inne miejsca gdzie można podyskutować o treku. Każdy ma możliwość znalezienia takiej strony, która mu odpowiada. Ma po prostu możliwość wyboru a to jedno z podstawowych praw jednostki.
Eh Q z toba to tak zawsze pomysly pomysly tylko szkoda ze slomiany zapal. jak tam sprawa partii trekerow 😀 co??Chyba upadla kochany doprowadz cos wreszcie do konca bo w koncu nikt cie nie bedzie traktowal powaznie 😀
Drupi, nie przesadzaj z tym sarkazmem... :PPrawda jest taka, że jedni mają dobre pomysły, inni je dopieszczają a jeszcze inni wdrażają - większe przedsięwzięcie (jak choćby koalka w RD 🙂 ) wymaga współpracującego zespołu.Pomysł z Jedynym Forum jest chybiony, co nie znaczy że TSS nie może ekspandować i promować się. 🙂
Eh 😀
Na razie mam za dużo pomysłów, za mało czasu i internetu. To i tak cud że udało mi się zrobić ostatnio te 3 strony www, znajomi naciskają mnie bo chcą bym skończył kreskówkę, którą zacząłem (może pierwszy odcinek zrobie w klimacie Treka), kolejne trzy strony do zrobienia "patrzą na mnie błagalnym wzrokiem", a tu sesja w trakcie!
Na razie mam za dużo pomysłów, za mało czasu i internetu [ciach...]
Wydawało mi się, że chciałeś podyskutować o wyglądzie forum, o tym co można na nim zmienić i (pośrednio) o sytuacji treka w Polsce. Jeśli tak to proszę: rozwiń swoją myśl z poprzedniego posta.
A jeśli nie to wyjaśnij mi co twoja wypowiedź o braku czasu ma wspólnego z topic'em w którym się znajduje? Masz dużo zajęć - fajnie, musisz się uczyć - ok, ale co to ma wspólnego z forum TSS?
Masz dużo zajęć - fajnie, musisz się uczyć - ok, ale co to ma wspólnego z forum TSS?
Na przyklad to ze bywa tu rzadziej niz kiedys. Kadetko, prosze nie straszyc forumowiczow... za bardzo. 😉
Q, trzymaj sie tematu.
A w Mesie nie można trochę odejść od tematu? Jeśli nie tu to gdzie? ;>
Wiesz, najlepszy topic do odchodzenia od tematu to Pogaduszki. 😉 A reszta juz niebardzo. Owszem, to jest Mesa, ale balagan tutaj tez bedzie przeszkadzal.
Troche przesadziłem z tą ilością trekowych forów w internecie. Wcale ich tak dużo nie ma jak mi się wydawalo na początku, a jak są to słabo uczęszczane i o małej ilości użytkowników. Co do tego forum: jego poziom jest wysoki i to mi sie podoba. Chciałbym, by nadal pozostało ono głównym forum trekowym w Polsce. Czego mu zaś brakuje:
Brakuje mu tego co Reyden ma na swoim, czyli jest ono za mało urozmaicone graficznie itd, ale jak niektórzy twierdzą: co za dużo to nie zdrowo...i nie będe się upierał przy swoim. Pomimo, że ze względów na brak internetu w domu i w ogole czasu, nie jestem częstym gościem innych forów dałbym mu 4.5 w skali do 5
Moderator prosi o używanie znaków interpunkcyjnych
OK. Jak się ma więcej czasu na napisanie posta niż minutę, to się to robi starannie.
co do forum venari , to nie jesrt oparte na phpbb orginal , tylko na wersji zmodowanej by przemo , stąd te grafiki , poza tym styl który tam jest pasuje do wyglądu samej stronki ( jedyny w tej tonacjii , który działa z forum )P.S. Fixer , Omega - Czy jest możliwa emulacja bazy danych ??Bo niedawno znalazłem taki skrypt php i nie wiem czy będzie działał
Mamy forum na Trek.pl, http://www.startrek.pl, http://www.gwflota.com - tyle naliczyłem i pytam po co, skoro i tak na wszystkich tych, piszą zazwyczaj ci sami lódzie o tym samym Trek'u? Ew. są jeszcze dodatkowe działy, które nie traktują o Trek'u.
I przyznam się, to mnie zniechęca trochę do pisania na forum, bo zamiast jednego, mam trzy i na każdym znajdę coś dla siebie a osobiście wolałbym mieć jedno, ale uniwersalne, które łączyło by wszystkie te forumy, które mamy.
(...) i pytam po co, skoro i tak na wszystkich tych, piszą zazwyczaj ci sami (...)
Nie posuwałbym się tak daleko. Z http://www.startrek.pl na tym forum widuję tylko Domka, Waterhouse i Pah Wraith. Barusz się już na startrek.pl nie wypowiada. Zaś forum ze strony POGF to właściwie interfejs do listy dyskusyjnej, na której z tutejszych forumowiczów kojarzę conajwyżej Goś...yhm, (jak to właściwie odmienić :?:), Piotra, r_ADM i Vela. Zarathos właśnie się wypisał, być może kogoś pominąłem, bo używa różnych nicków.
I przyznam się, to mnie zniechęca trochę do pisania na forum, bo zamiast jednego, mam trzy i na każdym znajdę coś dla siebie a osobiście wolałbym mieć jedno, ale uniwersalne, które łączyło by wszystkie te forumy, które mamy.
To fakt, kilka miejsc jest trudniejsze i bardziej czasochłonne w śledzeniu, ale z drugiej strony każdy nowy "ośrodek komunikacji" przyciąga nieznanych do tej pory trekkerów.