Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Forum TSS a Forum POGF

Forum TSS a Forum POGF

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)
  • Author
    Keymaster

No wlasnie, dwa prawie identyczne fora (przynajmniej do czasu), a ile roznic.

Forum TSS w obecnej postaci istnieje juz ponad rok. Przez ten czas zebralo mnostwo uzytkownikow i powstalo na nim tysiace postow. Setki tematow, od calkowicie beztroskich i na luzie, przez ciekawe dyskusje naukowe, az po zazarte debaty polityczne. Moderowane przez jednych z najbardziej czepialskich Moderatorow znanych ludzkosci (i innym rasom 😉 ). ;> Pilnowane przez rzetelnego i godnego zaufania Administratora. Wreszcie najwieksze forum trekowe i najprawdopodobniej najstarsze forum sci-fi w kraju.

Forum POGF... Proba rozwiniecia pogfowych list dyskusyjnych? Bo substytut na pewno nie. Poczatkowo wierna kopia Forum TSS, z ta roznica ze swiecaca pustkami. Fakt, faktem, zaczelo sie szybko rozwijac, admin Solsius na glowie stawal, zeby sciagnac tam ludzi, w ciagu trzech tygodni zebralo ponad 100 userow. Niestety na tym sie skonczylo, proba upgrade'u forum, brak kompatybilnosci bazy danych i sie stalo. Forum startuje od zera. Mozolnie zdobywa kolejnych userow, moderatorzy, mimo ze wczesniej starali sie dbac o poprawianie bledow, teraz to zaniedbuja - moze dlatego ze pozostal tylko jeden mod.

Nasuwa sie pytanie - po co tak male konkurencyjne forum, na ktorym dziala tylko jeden moderator i szczerze mowiac niezbyt sobie radzi (bez urazy, Kezu). Forum na ktorym i tak wiekszosc piszacych wywodzi sie z TSS, a tematy tam zakladane byly juz nie raz poruszane u nas. Od kilku tygodni omawiamy ten temat w gronie zalogi i nie udalo nam sie znalezc dobrego powodu na dalsze istnienie Forum POGF, dlatego podjelismy pewna decyzje. Zapewne wielu z Was slyszalo o "dziurach" w kodzie phpbb, z ktorego korzystaja nasze fora. W ostatnich dwoch dniach wykryto az cztery. Dziury te pozwalaja na przejecie kontroli nad forum, usuniecie bazy danych itp. TSS jest zabezpieczany na biezaco, ale Forum POGF... no coz... nie za bardzo. ;> Mielismy to zrobic juz wczoraj, ale uznalismy, ze jest nas za malo, by podejmowac decyzje, ktore maja wplyw na caly polski trekowy swiatek. Dlatego to Wy forumowicze, glosujac w ankiecie, zdecydujecie czy Forum POGF ma istniec dalej, czy tez nie. Jutro podejmiemy decyzje, uwzgledniajac Wasze glosy.

fluor
    Keymaster

Szczerze mówiąc to nie wiedziałem, że POGF założyło forum...Wydaje mi się, że lepiej będzie jeżeli się zintegruje oba, czy może zasymiluje tamto 😉 a tu zrobi więcej autonomicznych działów, o ile będzie taka potrzeba... zwłaszcza, że i tak wszystko leży na jednym serwerze :PCzas skończyć z podziałami na trekerów TSS i trekerów POGF... niech runą wszystkie bariery dzielące oba narody ;)Dla mniej rozgarniętych --- namawiam do głosowania na NIE w ankiecie 😛

Krusty
    Participant

Jezu Piotr nie mogłeś wymyśleć czegoś lepszego np. asymilacji forum poświęconego GW... 1 kwietnia ;).

Piotr
    Keymaster

Krusty, gratuluje aktualnego kalendarza, ale gdybys czesciej zagladal na #trek.pl, to nie byloby Ci teraz tak wesolo. Nie znasz sytuacji, nie wiesz w jakich okolicznosciach powstalo tamto forum, wiec z laski swojej, zanim uznasz cos za glupawy dowcip, popytaj troche ludzi i dowiedz sie jak jest naprawde.

Krusty
    Participant

Rzeczywiście popytałem i pociągnołem klika sznurków i musze przyznać że się myliłem i rzeczywiście drodzy tss-owcy to nie jest żart, choć tak mi się z początku wydawało. Dlatego w pelni popieram Fluora.

izbkp
    Participant

Tak jest. Trzeba zlikwidowac forum POGF! Nastepnym etapem bedzie likwidacja tej faszyzujacej organizacji bedacej wylegarnia Wichrzycielstwa!Niech zyje TSS!!!

Coen
    Participant

Zgtadza się, forum POGF powinno upaść i nie powstawac (Bez urazy Worf), na tym forum za bardzo sie wiele nie dzieje, wiec nie ma sensu tego dublowac ani lexxa zapychać

Beherit
    Participant

tego tam... przywitac sie chcialam to po raz 😛

Czas skończyć z podziałami na trekerów TSS i trekerów POGF... niech runą wszystkie bariery dzielące oba narody 

tak wlasnie zgadzam sie, krzyknijmy wiec KAJNE GRENCEN!!! [ewentualnie mozemy krzyczec keine grenzen] nu to tyle, ide siac chaos na #trek.pl 😈

Piotr
    Keymaster

No dobra, 1. kwietnia sie skonczyl, dosc zartow. Oczywiscie kazdy wiedzial ze to dowcip? ;> No moze prawie kazdy. Co prawda bardzo latwo daloby sie zrobic to, o czym byla mowa, dlatego zachecam admina do wgrania patchy, zeby nie bylo kolejnych niespodzianek na forum. Nikt nie mial zamiaru kasowac Forum POGF, ani w zaden sposob go sabotowac.

Jak widac ten dosc wywrotowy topic Wam podpasowal, bo wczoraj pobilismy rekord jednoczesnie zalogowanych uzytkownikow na forum, a i nowych forumowiczow przybylo sporo. Przy okazji witam na Forum TSS FO (lub jak wolisz PO 😉 ) POGF. Nie wiem ile w Twoim poscie bylo "primaaprilisowego nastroju", a ile ironii, ale mam nadzieje ze to nie bedzie Twoja ostatnia wypowiedz tutaj, milo by bylo jakbys u nas tez czasem popisal.

Gosiek
    Participant

Oj, Piotrze trzeba było jeszcze trochę zaczekać z tym dementi - tak się ładnie dyskusja rozwijała. 😉 Moglibyśmy się kilku ciekawych rzeczy dowiedzieć, a tak to znowu wszystko będzie musiał zrobić wywiad a wyniki jego pracy zostaną ukryte głęboko w tajnych archiwach. 😛

Piotr
    Keymaster

Nie mozna zbyt duzo ujawniac publicznie, moja droga, troche wyczucia. 😉 Poza tym gdybysmy to ciagneli po 1. kwietnia, to mozna by bylo pomyslec ze jakas wojna sie szykuje. 😉

fluor
    Keymaster

Ja mam pytanie czy moje nazwisko nie trafiło przez jakąś fatalną pomyłkę do jakiejś teczki, w której na pewno nie powinno się znaleźć?? 😛

Piotr
    Keymaster

Fluor, Twoje nazwisko jest w kilku teczkach. 😈 Mam pytanie: tez sie na to nabrales, czy odstawiles teatrzyk? 😉 Bo mowisz o podziale na TSS i POGF itd. Brzmialo wiarygodnie.

fluor
    Keymaster

Fluor, Twoje nazwisko jest w kilku teczkach. 😈 Mam pytanie: tez sie na to nabrales, czy odstawiles teatrzyk? 😉 Bo mowisz o podziale na TSS i POGF itd. Brzmialo warygodnie.

Staram się brzmieć zawsze wiarygodnie 😉

W zasadzie to nie napisałem niczego czego mógłbym się wstydzić 😛

Wiem, że jest w kilku teczkach, i zastanawiam się jak długo jeszcze będzie w teczce z podpisem "awanse oczekujące" 😛 (ot taka spekulacyjka 😀 )

Jako honorowy człowiek przyznam, że mnie nabrałeś. Ta wieść była tak prawdopodobna, że w zasadzie można by ją wdrożyć w życie 🙂 tylko czy POGF się zgodzi... 😛

Jedna rzecz zwróciła moją uwagę - tytuł ankiety był nie do końca poprawny stylistycznie i sugerował wybór - ale niestety zlekceważyłem ten sygnał 🙂

Piotr
    Keymaster

W sprawie polaczenia forow... Powiem tak: mimo ze Forum TSS istnialo juz blisko rok, niektorzy pogfowicze zarejestrowali sie i zaczeli pisac dopiero na Forum POGF, wiec widocznie jest potrzebne oddzielne forum.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram