Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Newsy Star Trek Online › Fleet Base Alerts!
"Chyba nie sądziliście że możecie budować sobie nową bazę gwiezdną a my to zignorujemy."
Okazjonalnie w czasie normalnej rozgrywki członkowie flot otrzymywać będą wiadomość że ich baza jest atakowana. Informacja ta umożliwi graczom zapisanie się do specjalnej kolejki (poprzez sam Alert). Po zakończeniu odliczania wszyscy flotowicze, którzy zgłosili chęć uczestnictwa, zostaną przeniesieni do przestrzeni wokół bazy gdzie spróbują odeprzeć atak wrogich sił.
Obrona bazy będzie podobna do Red Alerts, w którym gracze muszą pokonać określoną liczbę wrogów w odpowiednim czasie. Jeśli ta część misji zakończy się sukcesem możliwe będzie pokuszenie się o pokonanie dowódcy sił inwazyjnych, co da szansę na bonusowe nagrody. Podobnie jak w scenariuszu "No win" rodzaj wroga będzie losowany przed rozpoczęciem walki, upewnijcie się więc czy jesteście gotowi na wszystko.
Gracze o niższych levelach, biorąc udział w obronie będą mieli tymczasowo podniesioną rangę do VA(50). Warto zaznaczyć iż udział w samej misji będzie całkowicie dobrowolny i poza stratą szansy na nagrodę nie będzie żadnych konsekwencji porażki, bądź nie brania udziału w walce.
Źródło: Season 6 Dev Blog #6
Świetny pomysł, już się nie mogę doczekać kiedy uda mi się przetestować ten sposób walki. Gratulacje dla pomysłodawcy, oby sam styl tej rozgrywki był tak dobry jak się zapowiada:-)Pomysł wyrównania poziomów do 50 w porządku, choć jakby flota atakująca miała mocno zróżnicowane jednostki to może nie byłoby to tak bardzo potrzebne. Poza tym teoretycznie 10 słabszych jednostek jest wstanie wygrać z 1 sporo mocniejszą. Wymagałby to jednak dostosowania ilości słabszych jednostek do potencjalnie silniejszego wroga, ale mniej licznego, to mogłoby być już zbyt skomplikowane za bardzo pokręcone:-)To teraz życzyć tylko pozostaje miłej zabawy. Pozdr.
poza stratą szansy na nagrodę nie będzie żadnych konsekwencji porażki
To dobrze. Obawiałem się sytuacji, w której nieobronienie bazy (czy to przez brak umiejętności, czy - co bardziej prawdopodobne - brak graczy akurat w momencie ataku) będzie miało jakieś negatywne konsekwencje. Gdyby było inaczej, trzeba byłoby wystawiać jakieś wachty 24/7.... Ufff...
Ja myślę że szkoda że przegrana będzie bez kary.Fajnie jakby w ramach kary któryś z aktualnych projektów był wstrzymany na jakiś czas, lub zniknęła część zapasów zgromadzonych na dany projekt, czyli coś nie groźnego ale jednocześnie trochę uciążliwego dla graczy, była by motywacja, a tak będzie olewka (chyba że nagrody będą fajne)
W niektórych grach jest ranking zamków, gildii etc. więc np. tutaj też mogłoby to być wprowdzone - za zwycięstwo np. 5 pkt, za przegraną strata punktów. Tylko wtedy coraz bardziej gra odchodziłaby od treka. Dlatego uważam, że brak jakichś kar czy nagród poza rzeczowych jest dobrym rozwiązaniem. Sama idea rozwoju w tym kierunku jest ciekawa.
Ja myślę że szkoda że przegrana będzie bez kary.
Fajnie jakby w ramach kary któryś z aktualnych projektów był wstrzymany na jakiś czas, lub zniknęła część zapasów zgromadzonych na dany projekt, czyli coś nie groźnego ale jednocześnie trochę uciążliwego dla graczy, była by motywacja
A tak ludzie mogą mieć spokojnie prawdziwe życie, a nie ustawianie budzika na 4 w nocy bo mi flota wraca na planetę jak było np. w oGame. Dziś zalogowałem się koło 9 rano do gry i obecnych było 3 osoby, z czego jedna to bug rostera i jest online 24h/dobę. I kto by miał w takim przypadku bronić bazy?
Owszem kary mogłyby być ale tylko w sytuacji gdzie, tak jak np. Lineage ][, wiesz z góry z dwu tygodniowym wyprzedzeniem o dacie i godzinie inwazji.
Im wiecej tym lepiej, nic nie jest narzucane a wybor jest.
Mam tylko takie małe pytanko. Czy stacja kosmiczna będzie brała aktywny udział w swojej obronie? Czy jak już zbierze się flota statków Federacji i doleci na miejsce to będzie ona na tyle uszkodzona, że walka rozegra się już tylko między statkami???
Melnikor wszystko można zrobić tak by było dobrze, choćby tak jak napisałeś że byłoby wiadomo z wyprzedzeniem kiedy będzie inwazja (termin ustalony na podstawie statystyk aktywności graczy we flocie), albo na przykład inwazja mogłaby się uaktywnić tylko wtedy gdy zalogowane będzie minimum ileś tam osób. Napewno można to mądrze wymyślić.Akimmu ja myślę że inwazja się zacznie dopiero gdy obrońcy bazy będą na pozycjach obronnych
No to będzie ciekawie, ale nie wiesz może, czy sama baza też będzie uzbrojona i będzie się bronić. Bo taka staja jak DPS9 np. w sezonie 4, kiedy się broniła przed flotą Klingonów, była naprawdę mocno uzbrojona i była w stanie długa sama walczyć, a przy wsparciu floty, praktycznie była nie do zdobycia. Jestem właśnie najbardziej ciekaw czy taka bazę będzie tez można uzbroić w torpedy i phasery:-) Byłoby to ciekawe, bo każda baza byłaby inna i nigdy nie wiadomo na jak mocno uzbrojoną można by trafić 🙂