Forum Fantastyka Star Wars Fanboys

Fanboys

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Participant

Przeszukałem całe forum wzdłuż i wszerz i nie znalazłem tematu o tym filmie. W fandomie gwiezdnowojennym jest on już kultowym must-see, bo to film o fanach dla fanów. Grupka maniaków Gwiezdnych wojen w 1998 pragnie zobaczyć Mroczne widmo przed premierą w 1999. Wyruszają w podróż po całych Stanach Zjednoczonych, by dotrzeć na Rancho Skywalkera, a w międzyczasie spotka ich mnóśtwo śmiesznych akcji. Co powinno Was zainteresować? Pojawienie się Trekkies, kiedy bohaterowie przejeżdżają przez Riverside w Iowa (mówi Wam to coś?) podczas odsłonięcia pomnika Kirka, a także spotkanie ich w kasynie oraz pojawienie się Williama Shetnera. Świetnie pokazuje stereotyp SW vs. ST 🙂

Film zdecydowanie śmieszny, ale przeznaczony do odbioru przez fanów, bo wiele osób zwyczajnie nie załapie hermetycznych żartów. Polecam wszystkim, trzeba czasami się pośmiać z siebie 🙂

Jamjumetley
    Participant

Film jest świetny i mogę z czystym sumieniem polecić. Trekkies ukazani są coprawda bardzo tendencyjnie, ale nie zmienia to faktu, że obraz jest śmieszny.Super motyw z Ewokiem przy ognisku 😉

fluor
    Keymaster

Dodałem ankietę do tematu. Film warto obejrzeć, nie jest może jakiś super ekstra, ale dobrze się na nim bawiłem.

Aquenral
    Participant

Bo to film, który ma dostarczyć rozrywki i poprawić humor, a nie zmusić do refleksji nad egzystencją ;)Ot, zwykła komedia 🙂

Match
    Participant

Nie widziałem, ale trailer jest dobry:

http://www.youtube.com/watch?v=mUjrG8gTmM0&feature=fvw

fluor
    Keymaster

Match zobacz to - największa scena z udziałem trekkerów - "debata".

FYI: w języku klingońskim nie można w prosty sposób powiedzieć "You're gonna die a virgin" i na pewno słowa wypowiadane przez Setha Rogana nie są tlhIngan Hol 😉

Aquenral
    Participant

FYI: w języku klingońskim nie można w prosty sposób powiedzieć "You're gonna die a virgin" i na pewno słowa wypowiadane przez Setha Rogana nie są tlhIngan Hol 😉

Poważnie? :< Myślałem, że to było naprawdę po klingońsku; niefajnie mnie zaskoczyliście, zdecydowanie niefajnie. Przeszukałem Wujka Google'a, ale nie powiedział mi jak you're gonna die a virgin powiedzieć w tlhIngan Hol... Są tu jacyś poligloci? 🙂

fluor
    Keymaster

Najtrudniejsze w tym zdaniu jest "virgin" - ja chyba powiedziałbym ngaghta'be'bogh ghot, czyli osoba, która nie uprawiała seksu. Niestety w przypadku niektórych pojęć trzeba robić tego rodzaju obejścia, ale powinny być one zrozumiałe dla użytkowników języka.

Ostatecznie zdanie to brzmiałoby: bIHeghDI' ngugh ngaghta'be'bogh ghot SoH (kiedy umrzesz, będziesz osobą, która nie uprawiała seksu). Oczywiście pomimo braku słowa dziewica i braku czasu przyszłego 🙂 można to zdanie powiedzieć jeszcze na kilka innych sposobów. Na tym właśnie polega urok klingońskiego 😉

Lord Fixer
    Participant

Jest to film, na którym można się naprawdę pośmiać. Co prawda ukazuje wszytko stereotypowo, lecz to jest właśnie jego urok 😉 Film warty polecenia.

Manul
    Participant

Właśnie obejrzałam.Film byłby świetny gdyby trekkerzy w końcu skopali im tyłki, a tak to jest tylko dobry.

Bartas
    Participant

Oglądałem ten film w sylwestra i nieźle się ubawiłem 😆 co prawda fani ST przedstawieni okropnie ale w końcu to film fanów SW. Sam osobiście lubię Star wars i Star Trek (na szczęście nie mieszkam w USA). Ogólnie polecam ten film jako bardzo miłą rozrywkę.

Lo'Rel
    Participant

Niezły film, trekkerzy ukazani strasznie, oczywiście z przymrużeniem oka 🙂 Shatner w swym występie w świetnej formie i w ogóle polecam :DEwoki przy ognisku wymiatają 😛

Bartas
    Participant

Shatner w swym występie w świetnej formie i w ogóle polecam 😀

A później u Lucasa jak się pytali skąd wzięli kody, i czy Shatner miał coś z tym wspólnego, mnie rozwaliło 😆

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram