jak dla mnie to jest tak:1. albo tak bylo, tylko sie jakas straszna katastrofa stanie i np. wszystkie statki klasy NX pojda do piachu i ich plany zostana zniszczone (np. w wyniku ataku Xindi na Ziemie). do pomocy przyjda wolkanie (choc to mocno watpliwe 😛 ) i pomoga wstac ludzkosci na nogi, przylacza sie do projektow konstrukcji nowych statkow, pomoga dokopac romulanom i mamy: ENT -> ... -> TOS -> TNG -> DS9 -> VOY. Tada 8)2. akcja filmu ST:FC wymusila zmiane linii czasowej. Picardowi udalo sie jeszcze jakims cudem wrocic do swojej linni (z np. mala pomoca fedkow z przyszlosci, ale zrobili to tak, zeby sie nikt nie polapal). pamietajcie, ze ta czarnoskora kobieta byla troche na Entku-E, a bedac inzynierem mogla bardzo duzo rzeczy podlapac. Wziela udzial w budowie 'Warp 5 reaktora' jak rowniez w procesie tworzenia konstrukcji klasy NX i mamy juz znaczna zmiane w linii czasowej. rowniez sam Cochrane widzial Entka-E przez teleskop, a wiadomo, ze przyczynil sie do klasy NX w znaczny sposob... podczas budowy ksztaltu okretu mogl sie wzorowac na tym, co wtedy przez teleskop zobaczyl. w koncu to byl okret z dalekiej przyszlosci...ja jestem za drugim rozwiazaniem. mamy bardzo ladne i logiczne polaczenie z First Contact'em. I o to chodzi przeciez :):ik: Qa'pla :ik: