Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Engineering Room

Engineering Room

Viewing 14 posts - 151 through 164 (of 164 total)
  • Author
    Participant

Z tego co pamiętam, jedną z różnic między CD a DVD jest długość fali potrzebna do odczytu ścieżek na płytach. DVD wykorzystuje falę krótszą. Zgaduję - prawdopodobnie laser zużył się na tyle, że nie radzi sobie z odczytem ścieżek na DVD - ale na CD jeszcze mu starcza chęci.

Pitmistrz
    Participant

Jak na razie na to wychodzi.Chyba czeka mnie zakup nowej nagrywarki.Tym razem w BR zainwestuje, chyba że ktoś a pomysły jak tą do pracy zapędzić.

Silver Phoenix
    Participant

Rozważ może zakup przenośnego dysku na USB... Samsunga o pojemności 1 TB (!) dostaniesz za ok. 300 PLN. Małe toto, zgrabne, miejsca nie zajmuje prawie wcale, zasilanie przez USB... A pomieści sporo.Sam swego czasu nagrywałem sporo płyt, ale na dłuższą metę to nie ma sensu. Po 5 latach przejrzałem swój zbiór i połowę wywaliłem 🙂 Albo zmieniły mi się zainteresowania, albo się zawartość zestarzała i pod WIN 7 już nie pójdzie, albo w końcu płytka padła...No, ale na to czy warto przejść na przenośny HDD musisz sobie odpowiedzieć już sam 🙂

Manul
    Participant

O jaki fajny temat. To ja się muszę poradzić w sprawie mojego laptopa. Czy jest dla niego nadzieja, jeśli nie odczytuje płyt. Zaznaczę, że tylko tych pirackich. Doprowadza mnie to do szału. Czyszczone to to ponoć było, ale płyt nagranych samodzielnie, nie widzi dalej. Tylko te kupione w sklepie odczytuje bez problemu.

Silver Phoenix
    Participant

No to kilka pytań:- wszystkich nagrywanych samodzielnie czy jednej konkretnej firmy?- płyty były nagrywane na jednej nagrywarce czy na różnych?- czy płyty nagrane samodzielnie działają na innym kompie?- pytasz o płyty dvd czy cd (pewnie dvd, ale pewnosci nie mam)?- jakiego rodzaju są nagrane samodzielnie płyty (+R czy - R)?- jaki laptop? Nowy, stary?

Reyden
    Participant

Mam podobne pytania jak Srebrny .Jakie płyty nie czyta - DVD czy CD ?Laptop na gwarancji czy już po - w pierwszym wypadku oddaj go na gwarę , opis awarii wskazuje na problemy z laserem .Miałem tak w desktopowej nagrywarce NEC-a - poszła do naprawy w ramach gwarancji Podaj też model laptopa - pomocne w ew. dopasowywaniu nowej nagrywarki . Gorzej jak lapek jest po gwarancji - może uda się coś zrobić z samą nagrywarką , jak nie to zostaje kupno nagrywarki - czy to wewnętrznej do lapka czy zewnętrznej na USB - koszt 150-200 zł

Manul
    Participant

Acer Aspire 5680. Ma 4 lata. Już po gwarancji. Nie odczytuje wszelkich płyt nagrywanych. Nagrywane na różnych nagrywarkach, nie odczytuje wszystkiego + -, no matter what. Znaczy to nie odczytywanie to spora przesada. Bo odczytuje je przy jakimś piętnastym uruchomieniu stacji. Jeżeli naprawa by kosztowała mniej niż stówę, to jeszcze bym go oddała do naprawy. W innym przypadku po prostu kupię sobie nowy, bo i tak od dawna noszę się z takim zamiarem. Choć poważnie to nadwyręży mój budżet.

Silver Phoenix
    Participant

Tu też podejrzewam laser, dokładnie tak, jak Reyden. Chyba zewnętrzna nagrywarka USB jest najtańszym rozwiązaniem. Z tego co pamiętam, serwisy sobie słono liczą za wymianę nagrywarki po gwarancji.

Pitmistrz
    Participant

Jak zapewne wiecie Adobe wydało nową wersje Flash Playera 10.2, a jako dobry człowiek od razu zrobiłem update.I wtedy pojawił się mój problem, mianowicie wszystkie filmiki przez niego obsługiwane zaczęły się ciąć na pełnym ekranie.Powrót do wersji 10.1 nie rozwiązał problemu filmiki ne zależnie od jakości przycinają się a mi zabrakło już pomysłów.Nie jest to wina łączą bo mam 12mb/s ani przeglądarki bo sprawdzałem wszystkie 4, sprzęt także nie jest winny bo przed update nawet w hd wszystko było ok.Na google zalazłem tylko jakieś magiczne rozwiązania a support od Adobe poradził mi poczekać na kolejną wersję.A właśnie system jest świeży więc to też nie to.Ktoś ma jakieś pomyły?EDIT: FireFox 4 nie rozwiązał problemu.EDIT 2: Problem poprawił się częściowo z nie znanych przyczyn.

Elvenking
    Participant

Acer Aspire 5680. Ma 4 lata. Już po gwarancji.

Nie odczytuje wszelkich płyt nagrywanych. Nagrywane na różnych nagrywarkach, nie odczytuje wszystkiego + -, no matter what.

Znaczy to nie odczytywanie to spora przesada. Bo odczytuje je przy jakimś piętnastym uruchomieniu stacji.

Jeżeli naprawa by kosztowała mniej niż stówę, to jeszcze bym go oddała do naprawy. W innym przypadku po prostu kupię sobie nowy, bo i tak od dawna noszę się z takim zamiarem. Choć poważnie to nadwyręży mój budżet.

Wiem, że trochę po czasie, ale dopiero pierwszy raz wszedłem w ten temat 🙂 Pewnie problem już rozwiązany, ale tak na przyszłość - wszystkie nagrywajki i odtwarzajki mają swoją żywotność. U mnie na stacjonarnych komputerach zawsze odmawiały posłuszeństwa gdzieś po 3 latach w przypadku firm typu Sony, czy LG. Taka kolej rzeczy.

Pitmistrz
    Participant

Dobrzy ludzie potrzebuje rejestr z Visty ultimate.Jak ktoś ma to bardzo bym prosił o pliczek.Z innych edycji Visty tez obleci byle była 32bit.Z góry dzięki.

Pitmistrz
    Participant

Wpadł może komuś w ręce działający emulator do GameCube?

Anonymous
    Guest

Siemanko, znacie może kogoś kto posiada wiedzę odnośnie systemu zarządzania treścią Drupal, a jednocześnie pochodzi ze śląska?kontakt na pm.Pozdrawiam trekowców 🙂

snowman
    Participant
Viewing 14 posts - 151 through 164 (of 164 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram