Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Dzial RPG w serwisie Trek.pl

Dzial RPG w serwisie Trek.pl

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Keymaster

Drodzy gracze (a przede wszystkim MG),Mamy dla Was propozycje nie do odrzucenia. 😉 Rozmyslalismy nad tym juz jakis czas temu, ale zeby pomysl sie udal, potrzebny jest Wasz udzial - o ile uznacie te opcje za przydatna.Gry stanowia istotna czesc naszego forum. Wlasciwie gdyby nie Wy i Wasze RPG, na forum duzo mniej by sie dzialo - to wydaje sie oczywiste. Ale samo forum daje raczej malo okazji do pozyskania nowych graczy. Potencjalny gracz musi pierw tu trafic, wczytac sie w kazdy dzial, bo pewnie z gory nie wie, co znajdzie w PBF, a co to sa Koleje Wojny. Z nowymi MG, ktorych nieraz brakowalo, jest jeszcze trudniej. Stad pomysl dzialu w serwisie.Dzial bylby swoista wizytowka gier toczonych na forum. Sesje, PBFy i inne przyszle projekty mialyby swoje oddzielne miejsce, w ktorym zamieszczane by byly istotne informacje, np. na czym polega dana gra, czy sa wolne miejsca, kontakt z MG itp. Do tego mozna by dorzucic efektowne grafiki/bannerki. W przypadku gier 'wiekszych' (jak sesje lub niedawna strategia Zarathosa), mozna by pokusic sie nawet o update'y na temat wydarzen w grze, by przyciagnac jakas widownie. Oczywiscie jest haczyk - za tresc dzialu odpowiadaliby MG. Kto konkretnie, zalezy od Was. Nie byloby to trudne, bo polegaloby jedynie na edycji odpowiednich tematow/postow.Teraz proste pytanie - czy taki dzial Wam sie przyda? A jesli tak, to moze macie jakies pomysly, jak ma on dzialac? Bo choc mamy pewien zamysl, to jeszcze bez konkretow. To ma byc Wasz dzial, wiec dobrze by bylo, zeby powstawal przy Waszym udziale. O ile ma powstac.

I. Thorne
    Participant

Ogólnie jestem za.Gry będą dużą częścią życia na forum dopóki nie pojawi się nowy trekowy serial, to dlaczego nie mają być wizytówką strony? W końcu pomysły graczy są czasami nawet lepsze niż samych scenarzystów...Sam myślałem nad stworzeniem tematu, gdzie byłyby tylko opisane wydarzenia z moich gier, a wszystkie toczą się w tym samym uniwersum, więc po co czytelnik ma szukać na tysiącu stron dlaczego Romulanie nie lubią akurat tego gościa?Przeszkoda jest jak zwykle taka sama - brak czasu. Może jak będę pisać czasami to się uda.Jako reklamówkę polecam tekst w stylu "Mamy poznać młodość Kirka, ale co stało sie po Nemesis? Czy Romulanie będą walczyć ze soba czy z..." lub cos w tym stylu.

Silver Phoenix
    Participant

...to moze macie jakies pomysly, jak ma on dzialac?

1. Spis realiów, w jakich prowadzone są sesje. Jest tego trochę: SG, SW, ST, pewno na tym nie koniec.

2. Następnie - po wejściu w dane realia: szablon karty, dane ogólne (np. okres, w jakim się dane sesje toczą), krótka charakterystyka sytuacji polityczno-militarnej (to dla osób dopiero zaczynających przygodę z danym światem), wymagania MG (częstotliwość odpisów, w jakiej osobie MG preferuje odpisy - w pierwszej czy w trzeciej), dane szczegółowe (np. gracz zaczyna sesję w realiach SW; wybiera sobie sprzęt i okręt; IMO na stronie powinny pojawić się opisy tego wszystkiego; to nie wymaga aż tak dużo pracy - a poza tym raz wpisane raczej się nie zmieni; tutaj widzę również pole do popisu dla gracza: skoro chce dany sprzęt, to niech go opisze; MG sprawdzi to pod kątem zgodności z kanonem i po zatwierdzeniu wklei opis; jeśli chodzi o sesje ST - można byłoby przenieść tam dane i ustalenia z odpowiedniej dyskusji).

3. Krótkie objaśnienie, jak taka sesja wygląda.

4. Mapy może...?

Sporo z tych propozycji to w zasadzie powtórzenie tego, co już jest na forum, ale przynajmniej byłoby to w jednym miejscu.

lszekg
    Participant

W takich działach będzie chyba łatwiej z mechaniką gry. Wszystko będzie bardziej przejrzyste. Jestem za.

fluor
    Keymaster

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chodzi o to, żeby newsy dotyczące gier z forum pojawiały się na stronie głównej jako czwarta kategoria? W sumie fajny, bardzo fajny pomysł imho. Oczywiście nie ma tam miejsca na wklejanie szczegółowych informacji - krótka zajawka, jakaś grafika i link do szczegółów dla zainteresowanych.

Piotr
    Keymaster

Fluor, nie newsy. Chodzi o osobny dzial w serwisie. Rownowazny z newsami, linkami itd.

I. Thorne
    Participant

Z mapami jest problem bo czasami coś jest odległe jak cholera, a czasami to z odcinka na odcinek Entki pałętają się po różnych granicach.

Ja używam map z http://www.stdimension.org/. Problem jest tez z prędkością lotu. U mnie to kompletnie olałem i z jednej granicy do drugiej (oczywiście chodzi o Federację) leci się miesiąc w warp 6 i tydzień w warp 9.

fluor
    Keymaster

Ciężko mi to sobie wyobrazić wizualnie, ale to będzie zawsze dodatkowy punkt do rekrutacji nowych graczy.

Zarathos
    Participant

W sumie jestem za. Pomysł ze strategią nie wypalił: brak czasu u mnie, graczom się chyba do końca też nie podobało, ale cały czas myślę nad jakimś większym RPGiem. A taki dział pokazujący "co się i gdzie" dzieje, dlaczego i w ogóle co za paskuda i z czym ją zjeść byłby bardzo przydatny.Pewnie to samo mogliby powiedzieć pozostali MG.Tylko jak taki dział podzielić? Na poszczególnych MG, czy zrobić ogólny, na gry.... no, to już techniczne sprawy.Tak przy okazji - jest szansa na dział "opowiadania"? Dogadałem się z pewny autorem i szykuje mi się większe tłumaczenie bardzo ciekawego crossoverka, a i moje opowiadanko o wojnie Federacji z Imperium będzie się rozrastać. Z drugiej strony sekcja fanfikowa nie jest tak aktywna jak RPG.

fluor
    Keymaster

Zary, jeśli potrzebujesz korektorów do opowiadań to wciąż się zgłaszam, na miarę moich skromnych okoliczności.A odnośnie tematu domyślam się, że będzie jakaś redakcja działu czy coś w tym stylu?

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram