Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › Doctor Who, Torchwood, Sarah Jane and K9 Adventures
To że nikt jeszcze na forum nie założył tematu o tym to zniewaga i potwarz...
Torchwood: Children Of Earth Miniseries - jestem zachwycony po beznadziejnej końcówce BSG w końcu ktoś napisał scifi z trzymającym się kupy scenariuszem, wiarygodnymi postaciami i zakończeniem. Szkoda że jak zwykle trochę mało moich ulubionych chłopców i dziewcząt z UNIT(damm zasługują na własny serial po tylu latach). Co mi się najbardziej podobało: Cpt Jack i to że nie zrobili z niego drugiego doktorka i nadal jest to postać która ma wielkie wady i mroczną stronę ale nie sposób jej nie lubić, pomysł po co kosmitą dzieci, bardzo zły rząd, śmierć jednej postaci.
Ja Doktor Who i Torchwood zacząłem od niedawna oglądać i uważam że to dobre Sci-Fi i naprawdę warto obejrzeć.
Dla mnie mistrzostwo świata, brytyjskie seriale rządzą. Sam się dziwiłem, że nie ma tematu 🙂 Niestety, nigdzie nie mogę upolować Sary Jane...
Bo Sara Jane leci na młodzieżowych. Przeszukaj CN i jemu podobne. Co do Doktora; majstersztyk. Serial wręcz przybija do fotela. Choć oczywiście pewne wpadki ze scenariuszem się zdarzają (7th and 9th Doctor, simply is it, isn't??) Obecny poziom jednak mnie powala.
Od kiedy zaczęli pokazywać serial w roku 2005 śledziłem każdy odcinek. Dwie pierwsze serie były świetne. Później trochę się popsuły. Niestety, jak dla mnie, odcinki zrobiły się jeszcze bardziej kiczowate niż zwykle 🙂 Serial wrócił na szczyty kiedy ukazano Mastera. Torchwood też był niezły, choć uważam, że momenty pokazywano zbyt nachalnie i pretensjonalnie.
Dla mnie mistrzostwo świata, brytyjskie seriale rządzą. Sam się dziwiłem, że nie ma tematu 🙂 Niestety, nigdzie nie mogę upolować Sary Jane...
Sara Jane szła niedawno na Cartoon Network, ale niestety z zupełnie beznadziejnym dubbingiem. Cartoon Netwoork, kanał do niedawna nastawiony na kreskówki, ostatnio pokazuje coraz więcej filmów i seriali aktorskich, co nie tylko zmienia założenia kanału, ale wręcz go psuje, bo polski dubbing kładzie te seriale, nie zawsze takie najgorsze, na obie łopatki.
O tym wiem, dlatego właśnie pisałem o polowaniu na anglojęzyczną wersję.
Jestem w trakcie oglądania Torchwood: Children of the Earth. Powiem krótko - bomba! Myślę, że każdemu serialowi wyszłoby na dobre, gdyby zrobić dłuższą przerwę w emisji i powrócić z pięcioodcinkowym mini-sezonem. Od jakiegoś już czasu przygody tajnej komórki z Cardiff sprawiają mi więcej przyjemności niż podróże doktorka. Tym razem jednak twórcy przeszli samych siebie. Na razie jestem po dwóch z pięciu odcinków, ale z czystym sumieniem mogę polecić.
Dotarłem do końca i... nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Finał był z pewnością spektakularny i muszę przyznać - nie spodziewałem się, że akcja potoczy się w takim kierunku. Oznacza to, że twórcom udało się sklecić całkiem porządną fabułę. Klimat był z pewnością mroczny, momentami przygnębiający. Sezon pokazał, że nie ma tylko bieli i czerni. Mimo wszystko mam uczucie - nie wiem - niedosytu? Jakby w ostatnim odcinku wszystko potoczyło się zbyt szybko.SPOILER:Kiedy w ostatnim odcinku Gwen nagrywała swoją mowę o końcu świata i Doktorze miałem nadzieję, że jednak Timelord się pojawi... Że usłyszę dźwięk lądującego TARDISa... Z jednej strony poczułem się zaskoczony, z drugiej ciut zawiedziony.Ogólnie 3 seria zasługuje na pozytywną ocenę.
Dr Who 5x01 - nowy doktor, ale niepowtarzalny klimat tego uniwersum. Zmiennokształtny multiformowy kosmita w brawurowej ucieczce przez rysę wszechświata, statki kosmiczne z ogromnymi gałkami ocznymi... 🙂 Tylko czekać na następne odcinki!
W ramach ciekawostki, prosta strzelanka freeware: http://www.acid-play.com/download/dr-who-i...-of-the-daleks/
Dr Who 5x01 - nowy doktor, ale niepowtarzalny klimat tego uniwersum. Zmiennokształtny multiformowy kosmita w brawurowej ucieczce przez rysę wszechświata, statki kosmiczne z ogromnymi gałkami ocznymi... 🙂 Tylko czekać na następne odcinki!
Szkoda, że u nas strasznie nie doceniony jak Farscape.
Drugi odcinek też bardzo fajny, szczególnie tak typowe dla tego serialu plastykowe figury z budek jako część totalitarnego systemu no i oczywiście motyw gwiezdnego wieloryba 🙂
A w trzecim powracają Dalekowie!
Cztery odcinki mam już za sobą. Po kolei...
Czołówka sporo straciła. Nowe logo jak najbardziej na plus, ale muzyka i wizualizacja vortexu moim zdaniem do niczego. Nowy Doktor może być. Coś z Tennanta ma, nie jest sztywniakiem jak Eccleston. Myślę, że już się do niego przyzwyczaiłem. Amy Pond - na pewno lepsza niż Martha Jones i Donna Noble. Czy lepsza od Rose Tyler? Nie wiem... Tak czy inaczej - lubię rudzielce 😉 TARDIS - nie grzeje, nie ziębi. Stał się jeszcze bardziej steam-punkowy. Odcinki - były na razie tylko cztery, ale połowa była okropnie kiczowata (jak zwykle). Oczy w pierwszym odcinku i kosmiczne Spitfire'y w trzecim. Jak dla mnie, to powinni robić serial bardziej na serio. Epizodowi z aniołami nie mam nic do zarzucenia - tak powinien Doctor Who wyglądać.
Co do nowych Daleków, to przypominają mi reklamę Pentaxa K-x:
Rozumiem, że twórcy chcą się cofnąć do korzeni, zrobić serial bardziej retro, ale dzisiaj tęczowe Daleki to już chyba nie to 😛
Myślę, że obecna seria wypadnie lepiej niż dwie poprzednie.