Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Cześć - jestem nowy

Cześć - jestem nowy

Viewing 11 posts - 616 through 626 (of 626 total)
  • Author
    Participant

Ale i tak najbardziej "rozbroił" mnie kolega-perfumoholik, który stwierdził, że on filmy sci-fi bardzo lubi, pod warunkiem, że akcja NIE dzieje się w kosmosie. I dlatego jemu osobiście Star Trek nie poodchodzi. Pytać, jakież to sci-fi mu w takim razie "podchodzi", już się bałam 😉

W sumie może miałby co wymienić - "Blade Runner", dzieła Crichtona ("Andromeda...", "Westworld", "Runaway", "Park jurajski"), Carpentera, Garlanda ("Ex Machina", serialowy Devs); "Mucha" (może nawet obie wersje), "RoboCop", "Her", "Seksmisja", "Primer", "Matrix", "Kontakt", "Altered States"; historie o UFO (ze spielbergowskimi na czele), inwazjach Obcych, czy podróżach w czasie; no i postapo...

A, z nowszych rzeczy najbardziej "kojarzony" był The Expanse.
    Parę osób widziało co najmniej parę odcinków.
    No, przynajmniej!

Czyli jest cień nadziei 😉 .

IDIC
    Participant

W sumie może miałby co wymienić - "Blade Runner", dzieła Crichtona ("Andromeda...", "Westworld", "Runaway", "Park jurajski"), Carpentera, Garlanda ("Ex Machina", serialowy Devs); "Mucha" (może nawet obie wersje), "RoboCop", "Her", "Seksmisja", "Primer", "Matrix", "Kontakt", "Altered States"; historie o UFO (ze spielbergowskimi na czele), inwazjach Obcych, czy podróżach w czasie; no i postapo...

Wiadomo, coś tam "nie dziejącego się w kosmosie", znaleźć można ... ale IMO to zdecydowanie nie jest trzon/rdzeń gatunku.
    To mnie więcej tak, jakby powiedzieć: "Lubię kuchnię śródziemnomorską, ale pod warunkiem, że potrawy nie zawierają ryb/owoców morza ani warzyw".

Q__
    Participant

Wiadomo, coś tam "nie dziejącego się w kosmosie", znaleźć można ... ale IMO to zdecydowanie nie jest trzon/rdzeń gatunku.

Z drugiej strony... Czy większość powszechnie rozpoznawalnych dzieł założycielskich gatunku - "Frankenstein", przeważająca część dorobku Verne'a i Wellsa, a jak głębiej w czasie grzebnąć, to i baconowa "Nowa Atlantyda"* - nie rozgrywa się na Ziemi? 😉

* A propos:
    https://onezero.medium.com/the-first-scientific-utopia-still-matters-400-years-later-395d1bb3184a

To mnie więcej tak, jakby powiedzieć: "Lubię kuchnię śródziemnomorską, ale pod warunkiem, że potrawy nie zawierają ryb/owoców morza ani warzyw".

Cóż, różne są gusta 😉 😉 😉 .

IDIC
    Participant

Z drugiej strony... Czy większość powszechnie rozpoznawalnych dzieł założycielskich gatunku - "Frankenstein", przeważająca część dorobku Verne'a i Wellsa, a jak głębiej w czasie grzebnąć, to i baconowa "Nowa Atlantyda"* - nie rozgrywa się na Ziemi? 😉

Ależ daleko w przeszłość sięgnąłeś, Q__ 😉
    Verne, Wells ... to - pełna racja - "założyciele" gatunku.
    W swoich dziełach kreślili wizje przyszłości, ale mimo wszystko poruszali się w obrębie pewnych ram.
    Kosmos poza te ramy wykraczał, ponieważ w tamtych czasach nawet największym "fantastom" nie przyszedł do głowy pomysł, że człowiek (jako gatunek) mógłby opuścić Ziemię.
    Od czasów Verne'a i Wells'a sci-fi jednakowoż dość mocno ewoluowała i obecnie (a raczej: od dłuższego czasu) - co by nie powiedzieć - akcja utworów sci-fi toczy się najczęściej/przeważnie poza Ziemią.
    Dlatego - niezależnie od gustów i guścików - kiedy ktoś twierdzi, że bardzo lubi sci-fi, ale nie znosi, kiedy akcja dzieje się w kosmosie, ja osobiście czuję "zgrzyt" 🙂

Q__
    Participant

Kosmos poza te ramy wykraczał, ponieważ w tamtych czasach nawet największym "fantastom" nie przyszedł do głowy pomysł, że człowiek (jako gatunek) mógłby opuścić Ziemię.

Przecież obaj panowie (V. i W.) wysłali swoich bohaterów na Księżyc, pierwszy ponadto nawet na kometę, a drugi znów kazał Marsjanom (pokazanym cokolwiek jako gatunek, w którego kierunku sami możemy ewoluować) najechać Ziemię.

Dlatego - niezależnie od gustów i guścików - kiedy ktoś twierdzi, że bardzo lubi sci-fi, ale nie znosi, kiedy akcja dzieje się w kosmosie, ja osobiście czuję "zgrzyt" 🙂

Tak serio to ja też, acz teoretycy tzw. mundane SF*, czy wcześniej - cyberpunku by się nie zgodzili. Niektórzy nowofalowcy pewnie też...

* http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=8&topic=2286&page=2#msg125399

IDIC
    Participant

drugi znów kazał Marsjanom (pokazanym cokolwiek jako gatunek, w którego kierunku sami możemy ewoluować) najechać Ziemię.

Prawda, aczkolwiek między kolonizacją/próbą kolonizacji Ziemi przez Obcych, a kolonizacją Kosmosu lub +/- swobodnym się w nim przemieszczaniem przez ludzi jest różnica.

O mundane SF nie słyszałam. Poczytam ...

Q__
    Participant

aczkolwiek między kolonizacją/próbą kolonizacji Ziemi przez Obcych, a kolonizacją Kosmosu lub +/- swobodnym się w nim przemieszczaniem przez ludzi jest różnica.

Owszem, jednakże Wells zasugerował możliwość podróży międzyplanetarnej (w tym wypadku być może bezzałogowej) w jeszcze jednym, napisanym również w roku 1897, utworze, w "Kryształowym jajku":
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Crystal_Egg
    (A co jest możliwe w jednym kierunku, jest możliwe i w drugim, choćby potencjalnie.)

Przy czym rozmawiając o kosmicznej SF tamtych czasów warto wspomnieć jeszcze o takiej oto powieści, którą (15 lat po pierwszym księżycowym tomie Verne'a, a więc w roku 1880) wydał niejaki Percy Greg, w niej bowiem to człowiek leci na Marsa:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Across_the_Zodiac

Pleiades
    Participant

Sorry, że odpowiadam tak późno...

No z nastolatkiem to już faktycznie może być za późno, żeby go do oglądania Treka "przysposobić" 😉

A żebyś wiedziała. Z pomocą Q__ zalanowałam podstęp polegający na tym, że dodam mu ST do jego biblioteki 😉

Ja nad swoim od jego "maleńkości" pracuję. No i teraz mam efekty!

Mój 10-latek bardzo zainteresował się LD, ale tego mu pokazać raczej nie mogę, bo tam jest ekstremalna przemoc i seks... 🙁
    Ubolewam trochę nad tym...

Za to TŻ kompletnie nie dał się wciągnąć.

A mój się dał wciągnąć. Na ST Abramsa byliśmy w kinie, na wszystkich trzech częściach. TNG też wyrywkowo oglądaliśmy. Nie narzekał 😉

Okazało się, że co drugi perfumoholik to jednocześnie - kto by się spodziewał - "fan" Star Teka!

O kurczę, dobre!

Ale i tak najbardziej "rozbroił" mnie kolega-perfumoholik, który stwierdził, że on filmy sci-fi bardzo lubi, pod warunkiem, że akcja NIE dzieje się w kosmosie. I dlatego jemu osobiście Star Trek nie poodchodzi. Pytać, jakież to sci-fi mu w takim razie "podchodzi", już się bałam 😉

Nie mam pojęcia.. Blade Runner? Ghost in the Shell (tak zachwalany przeze mnie w innym wątku)? I dunno. Większość dzieje się w kosmosie, chociażby znakomity Aliens

A, z nowszych rzeczy najbardziej "kojarzony" był The Expanse.

Expanse jest świetny. Bardzo science w tym SF. Uwielbiam <3

Hej, IDIC, zajrzyj do naszych innych tematów na forum, zwłaszcza o Star Treku 🙂

Q__
    Participant

Z pomocą Q__ zalanowałam podstęp

Wszystko co złe, na biednego mnie... 😉

Expanse jest świetny. Bardzo science w tym SF. Uwielbiam <3

Wiecie, Miłe Panie, że temat o nim też mamy? Sam zakładałem (w ramach reaktywacji phoenixowego)? 😉

Hej, IDIC, zajrzyj do naszych innych tematów na forum, zwłaszcza o Star Treku 🙂

Zwłaszcza o TNG 😉 .

Pleiades
    Participant

Wszystko co złe, na biednego mnie... 😉

Bo jesteś w końcu Q, a ich obwiniać można o wszystko XD

Wiecie, Miłe Panie, że temat o nim też mamy? Sam zakładałem (w ramach reaktywacji phoenixowego)? 😉

Pewnie wlecę tam za jakiś czas, ale najpierw muszę sobie wszystko odświeżyć, bo serial widziałam dawno temu i nie do końca. Ale jest na Amazonie, więc muszę obejrzeć raz jeszcze.

Zwłaszcza o TNG 😉 .

O, tak tak! Zapraszamy serdecznie do naszych dziwacznych rozkminian 😉

• This reply was modified 1 year ago by Pleiades.
    Q__
    Participant

Zapraszamy serdecznie do naszych dziwacznych rozkminian 😉

O oczojebnych talerzach perkusyjnych? 😉

Viewing 11 posts - 616 through 626 (of 626 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram