Forum › Fantastyka › Star Trek › Co dalej z trekiem w tv w Polsce?
lazi mi ostatnio po glowie pytanie czy jeszcze kiedys jakas polska telewizja pokaze cokolwiek z seriali i filmow trekowych - pamietam jak chyba dwa lata temu poszla inicjatywa zbierania internetowych podpisow pod petycja do Tv4 o dalsze sezony voyagera - ale nici z tego wyszly a w tv nadal cisza - a przeciez obejrzaloby sie na spokojnie cos trekowego ...
lazi mi ostatnio po glowie pytanie czy jeszcze kiedys jakas polska telewizja pokaze cokolwiek z seriali i filmow trekowych - pamietam jak chyba dwa latat temu poszla inicjatywa zbierania ineternetowych podpisow pod petycja do Tv4 o dalsze sezony voyagera - ale nici z tego wyszly a w tv nadal cisza - a przeciez obejrzalo by sie na spokojnie cos terkowego ...
Odpowiem tak: McGyver powrócił po długiej przerwie, 07 zgłoś się - podobnie, Czterej pancerni, Stawka większa niż życie, VIP 😛 , Rambo I, II i III 😀
W telewizji jak w przyrodzie... wszystko sie powtarza, więc Treka też kiedyś puszczą 😀
Ja nie jestem takim optymistą. Trek traci na całym świecie, a co dopiero w Polandzie...
Fluor, pewnie ze puszcza, tylko jak sam zauwazyles, wszystko sie powtarza, Voyagera juz powtarzali, jesli puszcza znowu, to pewnie tak jak ostatnio, skonczy sie na poczatku 4. sezonu...
Voyagera juz powtarzali, jesli puszcza znowu, to pewnie tak jak ostatnio, skonczy sie na poczatku 4. sezonu...
Eeeee, 07 puszczają dotychczas nieemitowane odcinki 😉
no coz prawda ze w przyrodzie sie powtarzaja roznosci i nic w niej nie ginie ale jak byla cisza na temat treka tak jest - czyzby ludzie z tv nie kojarzyli ze mozna zaciagnac przed ekrany sporo ludzikuff zainteresowanych trekiem a nie wciskac kaszane w postaci jakichs "Agentek o wielu twarzach" czy po raz setny pokazywanej serii o Rambo ... hmmmm ale czasow dozylismy....
Mi się niestety wydaję, że oni mają rację w naszym pięknym kraju Star Treka się nie lubi...
do Polski wchodzi program AXN , może bedzie po polsku i ogłonie dostepny ( kablówka + Cyfra/polsat cyfrowy ) .Może oni coś puszczą z ST / ich da się namówić
Jakie 07?
07 zgłoś się 😉
Mnemen, zglos sie na pokladzie 07, Vidmo juz pada z nog od ciaglego sprzatania, zastapisz go. ;>
Mowilem o treku, nie o polskis serialach. 😉 Zlote czasy, gdy Star trek lecial na 3 polskich kanalach minely raczej bezpowrotnie, bo niestety, nasze telewizje zaczely traktowac sci-fi jako zapchajdziure w ramowce i rozrywke dla dzieci i mlodziezy. Gdzie te czasy gdy polsat pokazywal Ziemie 2 lub SAABa w niedziele wieczorem? Albo pozniej, gdy C+ pokazywal Voya a polsat2 DS9... wszystko wieczorem, zdaje sie kolo 19-20. Nie wiem, moze traktowali to jako dobranocke i to dlatego. 😛 Problem w tym, ze nikt nie wpadl na pomysl, jak pokazac tym ludziom ktorzy decyduja co ogladamy, jak sprawic zeby zrozumieli, ze sci-fi to cos wiecej niz fajne efekty i smiesznie wygladajacy obcy. Wiem ze nie odkrylem Ameryki, ale zrozumialem czemu nikt nie wpadl i dlugo nie wpadnie na ten pomysl. Problem nie lezy w ludziach gdzies tam u gory w zarzadach telewizji, tylko tu na dole. Ile razy juz slyszelismy na tym forum, jak jakis mlody treker opowiadal ze jedyne co slyszy gdy oglada w domu ST to "co Ty za bzdury ogladasz?" itp.? Nie mowa tylko o ludziach doroslych (tu by cudzyslow chyba pasowal 😉 ). Rodzenstwo, koledzy w szkole, wszyscy w najlepszym wypadku "toleruja" fakt bycia fanem, jakby to byla jakas odmiennosc. Szkoda ze zadnemu z tych ludzi nie przyszlo do glowy przekonac sie z czego sie tak nasmiewaja. I nie ma sie co dziwic ze w telewizji nie ma treka i innych sci-fi, po prostu za malo ludzi to rozumie, a wiec za malo ludzi chce to ogladac, czyli telewizji nie oplaca sie tego puszczac. Coz... Polska to dziwny kraj. Niedawno przeczytalem na zagranicznym trekowym forum, ze jakas nauczycielka do tematu o zbrodniach wojennych pokazywala DS9 Duet. Star Trek w szkolach, toz to u nas szczyt marzen.
Oni bardzo dobrze kojarzą tylko w innych kategoriach ;P Zamiast puścić serial przyciągający setki lub tysiące widzów, lepiej puścić po raz wtóry 'kaszana' przyciągającego setki tysięcy. Nie mówiąc już o tym, że powtórki są znacznie tańsze od seriali sci-fi. Prosta matematyka.
No w takim razie moja teoria dlaczego TRek bedzie w polskiej telewizji wczesniej lub pozniej. Przede wszystkim rynek telewizyjny bedzie sie musial ciagle rozwijac, wiec beda powstawac zaczynac nadawac kolejne stacje. Jako ze nie wszystkie beda mialy szanse uderzyc do widza masowego, gdyz tak naprawde szanse na naprawde duza ogladalnosc ma tylko kilka stacji najwiekszych i najbogatszych. Pozostale chcac przetrwac beda musialy sie rozejrzec za klientami niszowymi, a jedna z takich niezaspokojonych nisz jest fantastyka a w tym TRek. Po prostu klient niszowy jest mniejszy ale pewniejszy i wierniejszy. Taka jest przyszlosc telewizji w Polsce. Na zachodzie juz coraz wiecej kanalow sie specjalizuje w okreslonej dzialalnosci, na razie jest to sport, filmy fabularne z czasem wejda inne nisze w tym i startrek. W USA gdzie rynek telewizyjny jest najbardziej rozwinety prawie kazda telewizja jest skierowana do okreslonego klienta, dlatego to wlasnie tam powstal min Sci-Fi chanel. Taka jest po prostu kolej rzeczy.
Fluor, pewnie ze puszcza, tylko jak sam zauwazyles, wszystko sie powtarza, Voyagera juz powtarzali, jesli puszcza znowu, to pewnie tak jak ostatnio, skonczy sie na poczatku 4. sezonu...
Dokładnie tak. Nasz kraj się zmienia, telewizja też się zmienia ale nie aż tak szybko. W końcu gdy już powtórzą większość materiału, troszkę "nowości" to wrócą do trekowego repertuaru. Bo co innego można puścić o tak atrakcyjnej porze jak 10 rano czy o północy 😛 . Nie za bardzo widać powód dla którego miało by być inaczej. Trek nie jest tu rozchwytywanym towarem, przynajmniej w powszechnej opinii, która bardziej IMO ceni McGyvera.
No w takim razie moja teoria dlaczego TRek bedzie w polskiej telewizji wczesniej lub pozniej. i nn
W takim razie później 😉 na Zachodzie mamy do czynienia z telewizjami cyfrowymi, u nas póki co wykorzystanie najnowszych technologii następuje ze znaczącym opóźnieniem... Kiedyś w przyszłości doczekamy kanału TrekTV gdzie na okrągło będzie można sobie obejrzeć coś trekowego, ale jak na razie wypada tylko czekać.