Forum Fantastyka Inne sci-fi i pozostałe gatunki Co by było gdyby doszło do wojny ...

Co by było gdyby doszło do wojny ...

Viewing 5 posts - 16 through 20 (of 20 total)
  • Author
    Participant

zelazo jest podstawowym materialem 'pancerzo-tworczym' i dlatego uzylem go do porownania z materialem Borg. co do tego, ze bralem pod uwage to co widac na ekranie... coz, wg PAramount tylko to co widac to kanon wiec ciezko brac cokolwiek innego :)Co do zmian - zgadza sie, ostatecznie dlatego w obliczeniach jest podawana moc minimalna i maksymalna. Na czyms takim polegaja wlasnie dyskusje - to co jest kanoniczne bierze sie pod lupe i zgodnie ze wspolczesna fizyka stara sie obliczyc moc broni, pol etc. Pewnie ze to nie bedzie kanoniczne, ale jak na razie tylko SW maja kanoniczne materialy dotyczace mocy uzbrojenia. Kiedys mial i Trek (ST:TM), ale poniewaz polityka Paramountu sie zmienila, pozostaja fanowskie obliczenia. W wiekszosci dosc dokladne (nie mowie o sobie), przynajmniej jezeli brac pod uwage to co widac i slychac na ekranie.

r_ADM
    Participant

zelazo jest podstawowym materialem 'pancerzo-tworczym'

moze bylo, w tej chwili pancerze (czolgow itp.) to jakies mieszanki metali i tworzyw sztucznych. ich wlasciwosci nie przypominaja zelaza.

co do tego, ze bralem pod uwage to co widac na ekranie... coz, wg PAramount tylko to co widac to kanon wiec ciezko brac cokolwiek innego 🙂

ale na ekranie nie widac wszystkiego. jest cos takiego jak logiczny blad złożenia, ktory mowi, ze cos co jest prawdziwe dla czesci niekoniecznie prawdziwe jest dla calosci. i ty taki blad popelniasz.

Zarathos
    Participant

logiczny blad to caly Enterprise a mimo to jest kanoniczny. Trek jest pelen bledow logicznych ale to nie zmienia faktu, iz sa to bledy kanoniczne 😀 trudno, dopoki Paramount nie wyda kanonicznego TM trzeba radzic sobie z tym co jest

finidi
    Participant

Po pierwsze irytuje mnie, jak ktoś mówi że coś jest zrobione z żelaza. Nie z żelaza tylko stali, a to różnica, sprawdź jakie właściwości ma czysty metal. Myślę także, że wszelkie obliczenia przeprowadzone w ten sposób nie są obligatoryjne, gdyż nie ma żadnych szczegółowych danych, by przeprowadzić tego typu obliczeń. Wszystkie dane są przyjęte, a jak cos jest przyjęte, to nie można z tego wnioskować.

Zarathos
    Participant

Wiem, jakie wlasciwosci ma czyste zelazo i sporo jego stopow - mam ojca metalurga wiec moze mnie oswiecic. Uzywam zelaze z prostego wzgledu - jego wlasciwosci sa znane i stale, w przeciwienstwie do stopow, w ktorych sie zmieniaja w zaleznosci od domieszek.W paru przypadkach da sie obliczyc bardzo dokladnie, szczegolnie podczas atakow na powierzchnie planetarne - tam widac wszystko, co wiecej, podaja glebokosci i czas uzycia fazerow.Poza tym nigdy nie twierdzilem ze takie obliczenia sa jedyne i najlesze. Bo nie sa chocby z tej prostej przyczyny ze nie sa kanoniczne. Ale to jedyny sposob zeby policzyc moc uzbrojenia. Co przydaje sie nie tylko w takich dyskusjach, ale tez przy pisaniu opowiada, grach RPG etc

Viewing 5 posts - 16 through 20 (of 20 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram