Forum Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl Artykuły Chronologia Star Trek Online

Chronologia Star Trek Online

Tagged: 

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 140 total)
  • Author
    Keymaster

Szczerze mówiąc historia post-Nemesis nie jest dla mnie zbyt atrakcyjna. Być może ta historia stała się zbyt "nowoczesna", być może to przesyt Voyagerem, a może odcinki i wzmianki o przyszłości zawsze mnie jakoś zniechęcały. Tak naprawdę dobry serial może się rozgrywać w każdych czasach, bo ramy czasowe i wielkie wydarzenia powinny być tylko tłem dla właściwej fabuły.

Lo'Rel
    Participant

Ale w tej grze jest wszystko czego oczekują zatwardziali zwolennicy serialu po Voyagerze i mogłaby zadowolić każdego. Już to widzę, ta fabuła w klimacie BSG - bajka. Tego właśnie oczekiwałbym po piątym sezonie Enterprise który nie nastąpił...

I. Thorne
    Participant

Tak naprawdę dobry serial może się rozgrywać w każdych czasach, bo ramy czasowe i wielkie wydarzenia powinny być tylko tłem dla właściwej fabuły.

Dlatego by mi się podobał serial w czasach Enterprise'a-C. Tłem byłoby konflikt z Kardazjanami i Klingonami, byle tylko nie było obcego tygodnia jak w 2 sezonie Entka. Ale pierwsze kontakty z Betazoidami i Trillami byłoby naprawde niezłe.

Khada'r Verys
    Participant

Ale w tej grze jest wszystko czego oczekują zatwardziali zwolennicy serialu po Voyagerze i mogłaby zadowolić każdego. Już to widzę, ta fabuła w klimacie BSG - bajka. Tego właśnie oczekiwałbym po piątym sezonie Enterprise który nie nastąpił...

Zgadzam się w 100 %

Tak naprawdę dobry serial może się rozgrywać w każdych czasach, bo ramy czasowe i wielkie wydarzenia powinny być tylko tłem dla właściwej fabuły.

Dlatego by mi się podobał serial w czasach Enterprise'a-C. Tłem byłoby konflikt z Kardazjanami i Klingonami, byle tylko nie było obcego tygodnia jak w 2 sezonie Entka. Ale pierwsze kontakty z Betazoidami i Trillami byłoby naprawde niezłe.

Podoba mi się !!! To byłoby bardzo ciekawe, bo jeszcze tego nie było

cinus
    Participant

[chapter]Rok 2383[/chapter]Wywiad GF kontynuuje zbieranie raportów dotyczących niezadowolenia na Romulusie. Pretor Tal'aura zarządza racjonowanie jedzenia i wprowadza limity w używaniu replikatorów na samym Romulusie, twierdząc, iż należy oszczędzać zasoby Imperium by wspomóc kampanię wojenną przeciwko Donatrze. W stolicy wybuchają zamieszki, które zostają krwawo stłumione po dwóch dniach czekania. Według obserwatorów z zewnątrz, zginąć mogło nawet 2000 osób.

Niezadowolenie społeczne i opór szlachty romulańskiej zagraża pozycji Tal'aury w Imperium. Jej zwolennicy w senacie przyznają pretorowi nowe uprawnienia, by poprawić sytuację polityczną. Odtąd może ona przyznawać i odbierać tytuły szlacheckie, a także wypowiadać wojny bez zgody senatu.

Ambasador Spock wraca na Romulusa, by wspomóc Ruch Zjednoczeniowy. Jego liderzy twierdzą, iż jako że nie mogą zdobyć wsparcia Federacji, będą dążyć do przywrócenia pokoju na Romulusie.

Dowódca Floty Tomalak daty gwiezdnej 60900.31 doprowadza do bitwy z flotą Donatry w układzie Xanitla i ponosi porażkę, w której konsekwencji 12 okrętów pod dowództwem Admirał Taris przechodzi na stronę imperatorki.

Kardasjanie usiłują odbudować zniszczoną po wojnie planetę-matkę, podpisując nowe porozumienie z Federacją i rozpoczynając odbudowę miasta Lakarian. W kilku miejscach dzięki wojnie odkryte zostały artefakty pozostawione przez Hebitian, które to wzbudzają zainteresowanie samych Kardasjan starożytną religią i kulturą. Oralianie, religijna grupa opierająca swe wierzenia na Hebitiańskich rozpoczyna otwarte działania wśród populacji Kardasji. Jej przeciwnicy dążą do przywrócenia starych tradycji i reżimu totalitarnego.

Imperium Klingońskie i ZFP wciąż sprzeczają się co do odebrania Khitomer przez Klingonów. W głosowaniu Rada Federacji podejmuje decyzję, by nie potępiać formalnie IK za jego działania. Mimo wszystko, sam fakt iż zarządzono głosowanie wydaje się być obelgą dla wojowniczego gatunku. W efekcie Qo'noS tymczasowo wycofuje swojego ambasadora z Federacji. Część Najwyższej Rady Klinogonów domaga się by Martok wydalił federacyjnych ambasadorów, lecz kanclerz odmawia. Efektem tego postanowienia była walka i zwycięstwo Martoka z Qolka'ą w pojedynku.

Admirał James Bennett z sądu GF uznaje, że tzw. 'Decyzja w sprawie Daty' nie jest obligatoryjna w sprawie holoemitera Doktora. Precedens uznaje tylko, że Doktor jest samodzielną, czującą i myślącą istotą. Obrońca Doktora odwołuje się, a specjaliści twierdzą, że sprawa będzie się toczyć jeszcze przez jakiś czas.

Fundacja Soonga, grupa ludzi powiązanych z Instytutem Daystroma i zdecydowana na promowanie praw sztucznych form życia ogłasza, że rozpoczyna własne prace nad wytworzeniem mobilnego holoemitera.

Źródło: Star Trek Online

Garak
    Participant

Fajny byłby serial na podstawie tej fabuły, jeszcze trochę przerobić, żeby dobrze wyszło i byłoby super !!!

Eviva
    Participant

Fajny byłby serial na podstawie tej fabuły, jeszcze trochę przerobić, żeby dobrze wyszło i byłoby super !!!

Na podstawie wielu gier byłyby fajne seriale, aż dziw, że ich nie robią. Może, jeśli ST XI odniesie sukces, ktoś nakręci kolejnego Treka, ale i to nie na pewno.

Garak
    Participant

Na podstawie wielu gier byłyby fajne seriale, aż dziw, że ich nie robią. Może, jeśli ST XI odniesie sukces, ktoś nakręci kolejnego Treka, ale i to nie na pewno.

Wątpie żeby nakręcono nowy serial, ale trzeba wierzyć i czekać, ponieważ nadzieja umiera ostatnia

zdarom
    Participant

Trzeba o to walczyć, jeszcze nie wiem jak ale trzeba.

Flashbones
    Participant

Premiera gry przewidziana jest na czerwiec 2009, nie mogę się już doczekać mam nadzieje że bedzie super

fluor
    Keymaster

Quark, skąd posiadasz tą informację? Na stronie Cryptic nie mogłem tego znaleźć...

Flashbones
    Participant

Quark, skąd posiadasz tą informację? Na stronie Cryptic nie mogłem tego znaleźć...

Było napisane na jakiejś stronie ale z tego co teraz poszukałem w sieci wynika, ze raczej to fałszywa wiadomość, bo na innych stronach napisane że 2010-11, a może i później

fluor
    Keymaster

Z wywiadu z CEO Cryptica publikowanego przy okazji przejęcia przez Atari wynika, że premiera będzie w 2010, dokładne daty nie są jeszcze znane.

Krusty
    Participant

No to jeszcze poczekamy.

fluor
    Keymaster

[chapter]Rok 2384[/chapter]Federacyjne analizy wskazują, że przewrót naraził Imperium Romulańskie na zagrożenia zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Gwiezdna Flota przydziela dodatkowe okręty do strefy przygranicznej w Strefie Neutralnej i postrzega ten obszar jako główne zagrożenie dla bezpieczeństwa i stabilności Federacji.

Po pokonaniu Tomalaka przez flotę Donatry, pretor Tal'aura odwołuje go, wybierając na swoją prawą rękę i dowódcę floty Selę. Sela, pół-Romulanka z bogatym doświadczeniem wojskowym i wywiadowczym brała już udział w kilku większych operacjach romulańskich, włączając nieudaną próbę inwazji na Wolkan i wspieranie rodu Durasa w trakcie klingońskiej wojny domowej w 2367 roku.

W podzięce za długą i lojalną służbę dla Imperium, Tomalak dostał pozwolenie udania się na emeryturę w swoich wiejskich posiadłościach na Romulusie.

Romulańska klęska pod Xantila uniemożliwiła dalsze prowadzenie wojny z Imperatorką Donatrą. Pretor Tal'aura z ociąganiem decyduje się podjąć rokowania z Donatrą, aby ustalić przebieg nowych granic i strefę neutralną, ale odrzuca propozycję mediacji z Federacji. Donatra deklaruje, że chętnie przyjmie pomoc Federacji, ale w tej kwestii poczeka na decyzję Tal'aury i wysyła admirał Taris do romulańskiej stolicy jako swoją reprezentantkę.

W dacie gwiezdnej 61602.00 Tal'aura zostaje znaleziona martwa w swoich prywatnych kwaterach. Z raportu śledczych Tal Shiar wynika, że została zaatakowana we śnie.

W stolicy wybucha lawina plotek i oskarżeń. Na liście podejrzanych są członkowie koalicji arystokracji, Tal Shiar lub agenci pracujący dla Donatry.

Donatra zdecydowanie odrzuca oskarżenia. Obwieszcza swoim obywatelom: "Walczę z moimi wrogami honorowo na polu bitwy, a nie podstępnie z nożem w nocy." Wzywa z powrotem Taris i nakazuje jej przygotowanie się do obrony nabytków terytorialnych.

Na pogrzebie Tal'aury w Ki Baratan Sela publicznie obwinia za jej śmierć Reman i ruch zjednoczeniowy. Mówi: "Oni twierdzą, że pragną pokoju, ale sprzymierzyli się z mordercami i uzurpatorami terroryzującymi naszą planetę i prowadzącymi nas na skraj zagłady. Krew jednego pretora to za mało dla Reman. Tal'aura była ofiarą ich żądzy zniszczenia." Ale wstrząsy w przestrzeni romulańskiej to nie jedyna wojna obserwowana z uwagą przez Gwiezdną Flotę. W dacie gwiezdnej 61829.83 na okręcie IKS Quv zaatakowanym przez Gornów ginie 207 Klingonów. Przedstawiciela króla Gornów Xrathisa utrzymują, że działanie dowódcy ich statku było samowolne, ale odmawiają wydania rozbitków z IKS Quv. W odpowiedzi kanclerz Martok wydala królewskich dyplomatów z Imperium i wysyła okręty na granicę z Hegemonią.

Rada Federacji z zadowoleniem przyjmuje ponowione zgłoszenie Bajoran i obiecuje szybką ścieżkę akcesji. Perspektywa dołączenia do Federacji i tym samym zwiększonego ruchu i handlu skłania Ferengi do otworzenia placówki dyplomatycznej i sklepu z podarkami obok baru Quarka na Deep Space Nine. Odo, pełniący obowiązki ambasadora Wielkiej Wspólnoty, spotyka się ze swoim znajomym Zmiennym Laasem na Koralis III i zaprasza go do wyprawy do kwadrantu Gamma. Laas odmawia, decydując się na dalsze poszukiwania Zmiennych z kwadrantów Alfa i Beta.

Gwiezdna Flota decyduje się oddać adroida B-4 pod opiekę Fundacji Soonga. Prototypowy android został dezaktywowany tuż po jego odnalezieniu przez Enterprise-E w 2379 r. ale przedstawiciele fundacji mają nadzieję na przywrócenie w pełni jego pozytronowego funkcjonowania.

Źródło: Star Trek Online

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 140 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram