Forum Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl Artykuły Chciałbym zagrać - co muszę wiedzieć?

Chciałbym zagrać - co muszę wiedzieć?

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Participant

Chcesz zagrać? Nie ma problemu! Od 17 stycznia 2012 roku Star Trek Online to gra działająca w oparciu o model Free to Play (F2P). Oznacza to, że każdy może zupełnie za darmo poczuć, jak to jest być kapitanem Gwiezdnej Floty albo honorowym wojownikiem.

W Star Trek Online można grać na dwa sposoby:

• Free to Play - gra i granie nie kosztują absolutnie nic. Na gracza darmowego, na koncie określanym jako srebrne, nakładane są jednak pewne ograniczenia.
    • Złoty abonament - Opłacanie miesięcznego abonamentu gwarantuje kilka przywilejów, które sprawiają, że gra jest łatwiejsza i przyjemniejsza niż gra na koncie darmowym.

Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami kont, przedstawione są w tym artykule.

Grałem już kiedyś w Star Trek Online, czy mogę kontynuować grę?

Tak, oczywiście. Każda postać utworzona na płatnym koncie, kiedy gra jeszcze była płatna zostaje przeniesiona na srebrne konto tuż po pierwszym zalogowaniu. Wszystkie zdobyte przez postać przywileje, które nie wchodzą w zakres przywilejów na darmowym koncie POZOSTAJĄ. Oznacza to, że nie tylko nic nie tracisz, ale też twoja stara postać ma nieco łatwiejsze życie, w porównaniu do innych darmowych kont.

W jaki sposób zdobędę samą grę - klienta?

Gra dostępna jest do pobrania z oficjalnej strony Star Trek Online. Znajduje się tam link do instalatora pobierającego pliki z serwera. Pobieranie instalatora rozpocznie się od razu po wejściu na tę stronę.

Mam już klienta. Co dalej?

Musisz założyć konto gry na oficjalnej stronie Star Trek Online. Pamiętaj, by podać prawidłowy adres e-mail! Po założeniu konta możesz podać login i hasło w launcherze gry by rozpoczął się proces pobierania i instalacji aktualnej wersji gry (po czystej instalacji na pewno będzie to konieczne)

Jak długo mogę grać?

Odkąd Star Trek Online jest F2P ? bez ograniczeń. Jeżeli jednak postanowisz wykupić abonament, to twoje złote konto będzie ważne tak długo, jak długo będziesz miał aktywną subskrypcję.

Właśnie, właśnie. Chcę te wszystkie bajery, jakie daje złote konto. I chcę za to płacić! Jak?

Na stronie Star Trek Online przedstawiona jest kompletna oferta. Możesz wykupić subskrypcję na:

• 1 miesiąc - w cenie 14.99 USD
    • 3 miesiące - w cenie 41.97 USD
    • 6 miesięcy - w cenie 77.94 USD
    • "Całe życie" - 299.99 USD

Za te opcje płacisz kartą kredytową.

Żeby wybrać typ subskrypcji należy przejść do swojego konta, do zakładki Dashboard, gdzie po prawej jest opcja dodania metody płatności. Należy wybrać tam opcje dodania nowej metody. Zostaniesz poproszony o ponowne podanie hasła, przekierowany na bezpieczną stronę i kolejny raz poproszony o podanie hasła. Następnie należy poprawnie wypełnić formularz i wybrać konkretną opcję subskrypcji.

Nie ma już w ofercie kart-zdrapek przedłużających abonament.

UWAGA: Gdy opłacony okres ma się skończyć i NIE usunąłeś subskrypcji to po jej zakończeniu, w dniu kiedy kończy ci się subskrypcja automatycznie pobrana zostanie z twojej karty kredytowej zadeklarowana kwota, a ważność złotego konta zostanie przedłużona o wybrany czas.

Gdzie mogę sprawdzić, ile jeszcze czasu pozostało mi do końca wykupionego złotego abonamentu?

W zakładce My account na oficjalnej stronie Star Trek Online. Informację znajdziesz w sekcji Subscriptions pod pozycją Next Billing Date.

Czy później muszę płacić za grę?

Nie. Ale tracisz przywileje wynikające z opłaconego złotego abonamentu. Na szczęście, postaci które już z nich korzystają nie tracą nic. Jedynie nie dostajesz nowych.

Jak mogę zmienić sposób płatności lub usunąć subskrypcję?

Również w zakładce My account na oficjalnej stronie. W sekcji Subscriptions, pod linkiem Change this Subscription zmienisz subskrypcję lub ją usuniesz, a w okienku Payment Methods zarządzasz swoimi płatnościami.

Interesuje mnie opcja subskrypcji "lifetime" - na całe życie. Co to oznacza?

Przy wyborze subskrypcji Lifetime płacisz jednorazowo wysoką kwotę, która umożliwia ci grę na złotym koncie bez comiesięcznych płatności tak długo, jak długo czynne będą serwery gry. Kwota ta jest w przybliżeniu równa abonamentowi na około 2 lata.

Czy subskrypcja "lifetime" daje mi jakieś dodatkowe korzyści?

Tak. Korzyści, jakie wynikają z wykupienia subskrypcji "lifetime" to:

• Brak comiesięcznej opłaty i wszystkie korzyści z korzystania ze złotego konta
    • Grywalna rasa - Wyzwolony Borg - możliwość zagrania jako niezależny eks-człon kolektywu Borg.
    • The Captain's Table - specjalny obszar wyłącznie dla subskrybentów lifetime i naprawdę długo grających graczy.
    • Dodatkowe, ekskluzywne elementy stroju - insygnia dostępne wyłącznie dla osób z lifetime.
    • Tytuł "Career Officer"
    • Dodatek na Forum - możliwość zmiany koloru nicka i specjalny tytuł pod nickiem.

Jak mocnego komputera potrzebuję, żeby zagrać? Jakie są minimalne wymagania sprzętowe gry?

Producent podaje następujące wymagania minimalne:

• System Operacyjny: Windows XP SP2 / Windows Vista / Windows 7 (32 lub 64-bitowy)
    • Procesor: Intel dual-core 1.8 GHz lub AMD Athlon X2 + 3800
    • Pamięć operacyjna: 1GB RAM
    • Karta Graficzna: ATI Radeon X1800 lub NVIDIA GeForce 7950 lub lepsza
    • Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX 9.0c
    • Zainstalowany DirectX w wersji 9.0c lub wyzszej
    • Wymagane wolne miejsce na dysku twardym: co najmniej 10GB
    • Połączenie internetowe: Wymagane połączenie z Internetem, zalecane szerokopasmowe.

Producent jako optymalną konfigurację do gry zaleca:

• System Operacyjny:: Windows XP SP2 / Windows Vista / Windows 7 (32 or 64-bit)
    • Procesor: Intel E8400 Core 2 Duo or AMD Athlon X2 5600+
    • Pamięć operacyjna: 2GB RAM+
    • Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 8800 / ATI Radeon HD 3850+
    • Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX 9.0c
    • Zainstalowany DirectX w wersji 9.0c lub wyzszej
    • Wymagane wolne miejsce na dysku twardym: co najmniej 10GB
    • Połączenie internetowe: Wymagane połączenie z Internetem, zalecane szerokopasmowe.

Warto zaznaczyć, że są to jedynie teoretyczne i podawane przez producenta parametry. Jest dość prawdopodobne, że uda Ci się uruchomić grę na słabszej konfiguracji, jednak komfort z gry może nie być najwyższy.

WAŻNE: przed uruchomieniem gry koniecznie zainstaluj najnowsze sterowniki do twojej karty graficznej. Unikniesz w ten sposób ewentualnych problemów graficznych. Staraj się zawsze mieć zainstalowane najnowsze sterowniki graficzne.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram