Borg Red Alert - taktyka

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Participant

Jestem ciekawy nalepszej strategii walki z tym borgowym V'Gerem. Zastanawiam się, czy zniszczenie najpierw tych wszystkich "regenerujących" sond wokół statku daje jakieś bonusy przy walce z samym gigantem.

Lo'Rel
    Participant

Ja się na ten temat nie wypowiem póki co, bo po oddaniu trzech strzałów zostaje ze mnie gwiezdny pył. Zdążę jedynie wydać komendy załodze heh. Chyba, że trzymam się lekko na uboczu, wtedy wytrzymuję dłuższą chwilę. Jednak tak czy siak, koniec jest zawsze ten sam 😛

Melnikor
    Participant

Jestem ciekawy nalepszej strategii walki z tym borgowym V'Gerem. Zastanawiam się, czy zniszczenie najpierw tych wszystkich "regenerujących" sond wokół statku daje jakieś bonusy przy walce z samym gigantem.

Daje to wiele, jak sama nazwa "Regenerujące" wskazuje regenerują one inne jednostki w tym V'Gera.

ivan
    Participant

Przy walce z tym gigantem trzeba najpierw i przedewszystkim niszczyć proby regenerujące i te jego ataki specjalne - a w wolnej chili nieszczyć giganta 🙂 inaczej sie poprostu naprawi i od nowa 🙁

mdv000
    Participant

Na tego giganta jest jeden dobry sposób, wliczając oczywiście OBOWIĄZEK niszczenia regenerujących kulek.

Jeżeli posiadamy manewry unikowe (Ex Maneuvers, czy jakoś tak) lub Stealth to podlatujemy po zniszczeniu kulek tuż pod jego pancerz, w miejsce gdzie jest ten "występek" po środku. Trzymamy się parę metrów od jego pancerza, jeśli przynajmniej 2-3 osoby tak robią, to giganta da się rozwalić w dwie-trzy minuty spokojnie. Po prostu w tym miejscu ma on problemy z trafieniem, jeżeli już obrywamy to używamy wszystkich zdolności regenerujących tarcze, najczęściej obrywamy w jedną, chyba że użyje opcji zmniejszającej wszystkie tarcze.

Taka pozycja sprawia, że walić możemy ze wszystkich dział zamontowanych na statku będąc w miarę bezpiecznym, niekiedy udaje mi się tam przeżyć nawet cała bitwę z tym gigantem nie ginąc. Chyba, że dostanę "z kulki" albo zdolności regenerujące nie zdążą się odnowić. Ustawiamy full na broń i walimy, "ile fabryka dała" lub jak kto woli "tu wstaw cytat z linka".

Lecenie na pałę i strzelanie prosto "w pyszczek" kończy się zazwyczaj, jak wspomniał Lo'Rel, całkowitą porażką. Dlatego liczy się jak najszybsze dotarcie pod pancerz, jak najbliżej tego "rozwidlenia" po środku. Nawet jeżeli dedniemy, to uderzenia kinetyczne zawsze te parę procent zjedzą. Gram miech, niezbyt aktywnie, a jakąś tam beretkę za chyba 20 zwycięstw z tym diabelstwem już mam 😛

"Jeżeli nie możesz kogoś pokonać, przyłącz się do niego" 😉

T'Tom
    Participant

A jaka broń jest najbardziej skuteczna przeciwko Borg? Zauwazyłem, (widać to zwłaszcza w misjach PvE), że są gracze, którzy dosłownie miażdżą swoim uzbrojeniem okręty Borga. Swoją drogą dobrze jest na taką osobę trafić, bo przejście misji staje się wtedy znacznie łatwiejsze. Sam używam fazerów i kwantówek, ale mam wrażenie, że wśród antyborgowców dominuje broń typu antiproton i do tego działka. Mylę się?

Zarathos
    Participant

Każda broń jest skuteczna, każda ma swoje właściwości. AP mają ten plus, że specjalne właściwości fazerów (wg mnie najbardziej użytecznej broni w ogóle) rzadko kiedy aktywują się na okrętach Borg (diabli widzieć czemu), a już na B'Gerze to musi się jakiś cud albo co wydarzyć. W przeciwieństwie do AP które działają na Borg normalnie a mają dość wredną specjalność - zwiększają moc krytyków o 20%. Nie wiem, czy sumuje się toto z innymi właściwościami (np jak to wygląda przy różowych AP [CritD]x3), ale zwiększenie mocy krytyka o 20% daje spore zyski.Poza tym warto zerknąć w stronę setu Omega i tetryon glider - jak się poświęci pkt i konsole albo dwie na wymaksowanie zdolności anty-osłonowych to można zjechać pola do zera w moment nawet na największym okręcie. A potem to już tylko HYT 3 i cel robi bum.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram