Forum Trek.pl Newsy Star Trek Bohaterowie "Star Trek: Prodigy"

Bohaterowie "Star Trek: Prodigy"

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 34 total)
  • Author
    Participant

...będą wyglądać jak widać na załączonym obrazku:

Nieklasyczni, to mało powiedziane...

Dreamweb
    Participant

Faktycznie, dość osobliwe towarzystwo. No i inspiracje suberbohaterstwem widoczne jak nigdy - zwłaszcza Guardians of the Galaxy oczywiście...

Ta postać z białą twarzą (trudno mi powiedzieć jakiej płci) wygląda trochę jak Rigelianin.
    rigel
    Owszem, bez tych kresek na twarzy (które zresztą mogą być jakimś tradycyjnym malunkiem czy tatuażem), ale włosy podobne.

Q__
    Participant

No i inspiracje suberbohaterstwem widoczne jak nigdy

Chyba ogólnie stylem współczesnej animacji nawet... No, nie da się ukryć, że kompletnie nie prezentują się jak postacie jakich bym w ST szukał (czyt. heroiczna załoga Gwiezdnej Floty), więc dla mnie (prawdopodobnie) będzie to Trek tylko z nazwy, ale przyznam, że sympatycznie im z oczu patrzy. I ciekaw jestem, jakie sprawy połączą ich z Janeway i Okoną...

Dreamweb
    Participant

kompletnie nie prezentują się jak postacie jakich bym w ST szukał (czyt. heroiczna załoga Gwiezdnej Floty

O tym było wiadomo od początku - i z jednej strony fajnie, że kombinują i wprowadzają różnorodność (typowo heroiczna załoga ma być w końcu w Strange New Worlds, czyż nie? 🙂 ). Z drugiej nie wiadomo, co z tego wyjdzie i czy faktycznie nie za daleko od tego, co tworzy rdzeń ST... Z trzeciej zaś, jeśli będzie to taki zlepek różnych indywiduów połączonych jakąś mniej lub bardziej wspólną sprawą, to w sumie przerabialiśmy to już w PIC.

ciekaw jestem, jakie sprawy połączą ich z Janeway i Okoną

Ja też, z drugiej strony patrząc na powyższy obrazek trochę się boję, jak ich przedstawią od strony wizualnej. 🙂

Aha, no i nie można nie zauważyć obcego wyglądającego jak jakiś dalszy krewny Yaphita. 🙂

Q__
    Participant

O tym było wiadomo od początku

Niby tak, ale sądziłem, że będą bardziej się podszywać (żeby z czasem stać się tymi, których udają), coś a la Galaxy Quest, albo będą mieć przynajmniej jakieś flotowe elementy ubioru (jak martinowy Haviland Tuf, czy - na innej zasadzie - Khan i jego banda, nie przymierzając). Tymczasem - przynajmniej na tym etapie - nic nie wskazuje by tak miało się stać...

MarcinK
    Participant

Mając takie narzędzie jakim jest animacja i tak leniwie podchodzić

Ci obcy są straszni Star Warsowi, a można by dać w ich miejsce bardziej szalone projekty Trekowe, przedstawić nam załogę statku o niestandardowej grawitacji/atmosferze/temperaturze a takie na pewno istnieją.

Q__
    Participant

Prawda. Mogli pokazać wszystko - Horty, kryształki z Velara III, podwodne humanoidy z powieści o Titanie, Obcych żyjących w b. niskiej czy b. wysokiej (z naszego punktu widzenia) grawitacji (jak Melora Pazlar i Alara Kitan, ale niekoniecznie tak humanoidalnych jak one), silikonoidalnych Tholian (czy jakiś pokrewny gatunek), machiny z planety maszyn, Aurelian, Phylosian, czy co tam jeszcze fantazja podpowie, a postawili na standard, w dodatku b. mało Trekowy... Ale poczekajmy, może nas jeszcze pozytywnie zaskoczą. Nie wiemy wszak z jakich warunków pochodzą, i jakie metabolizmy mają, w/w bohaterowie...

ps. Nawiasem: ten sam zarzut można postawić Lower Decks.

Q__
    Participant

No i wszystko jasne. Dzieciaki są - jak przypuszczaliśmy - z Kwadrantu Delta, czas akcji to rok 2383:
    https://intl.startrek.com/news/star-trek-prodigy-debuts-their-captain-janeway
    A ichnia wersja Kaśki to holoprogram:

Dreamweb
    Participant

Szkoda, moim zdaniem to jeszcze gorzej niż Picard-android. Jak już wprowadzamy znaną postać, to wolałbym, żeby to była faktycznie ta postać, a nie jakieś hologramy. Znaczy: Memory Alpha do biografii Janeway za wiele nie dopisze. 🙂 Na plus że wiernie ją pokazano - patrząc na twarze bohaterów nie byłem tego taki pewien. 🙂
    No i ciekawe co Okona robi w kwadrancie Delta. 🙂

Q__
    Participant

wolałbym, żeby to była faktycznie ta postać, a nie jakieś hologramy.

BTW. też masz skojarzenia z holo-Stametsem ze STO?
    https://sto.fandom.com/wiki/Paul_Stamets_(hologram)

No i ciekawe co Okona robi w kwadrancie Delta. 🙂

Pewnie - jak ma w zwyczaju - zalicza panienki 😉 . (Ciekawe czy wyłącznie humanoidalne? 😎 )

(Pytanie tylko czy trafił tam za sprawą Caretakera, czy w inny sposób?)

Dreamweb
    Participant

BTW. też masz skojarzenia z holo-Stametsem ze STO?

Mam niechlubne skojarzenia z finałem ENT - tam Riker niby uczył się od holo-Archera i spółki, tutaj mamy holo-Janeway. Owszem, w przypadku Rikera chodziło raczej o pewne nauki "życiowe" (choć wątek ten zrobiono potwornie na siłę), tu o nauczanie dosłowne, szkolne wręcz zapewne. Ale i tu i tam zostaliśmy niejako oszukani, nie dostając prawdziwych bohaterów tylko jakieś ich (nie wiadomo, na ile wierne) reprodukcje.

Q__
    Participant

Tam to szło dalej, bo sugerowało wręcz, że cały ENTek może być taką przekłamaną opowieścią z XXII stulecia. Ta holo-Kaśka statusu VOY "raczej" podobnie nie podważy. Acz samo jej wprowadzenie już generuje pytanie skąd się taki program wziął, i to nie w żelowych bankach pamięci 😉 wiadomego Intrepida, a na jakimś Prodigy...

Dreamweb
    Participant

Acz samo jej wprowadzenie już generuje pytanie skąd się taki program wziął

Ano właśnie, bo trochę ciężko wytłumaczyć logicznie, że w czasie wędrówki Voyagera przez kwadrant Delta mieliśmy jakąś do tej pory niepokazaną przygodę, gdzie Janeway z niewiadomych przyczyn nagrała taki program na następnie pozostawionym statku... Choć młody wygląd holo-Janeway mógłby sugerować, że tak właśnie było.

Q__
    Participant

Choć młody wygląd holo-Janeway mógłby sugerować, że tak właśnie było.

W zasadzie to jedyne możliwe (w miarę sensowne) wyjaśnienie. Wersja, że nagrała go na potrzeby załogi Voyagera, a potem został skradziony, czy zgubiony, i po wielu perypetiach trafił na pokład wraku innej jednostki GF wydaje się jeszcze bardziej naciągana.
    Jednak bardziej nurtuje mnie skąd w Delcie wziął się tytułowy statek. Caretaker? Pechowy eksperyment z Transwarpem? Jakaś - dobra na wszystko 😉 - anomalia podprzestrzenna?

Dreamweb
    Participant

Jednak bardziej nurtuje mnie skąd w Delcie wziął się tytułowy statek. Caretaker? Pechowy eksperyment z Transwarpem? Jakaś - dobra na wszystko 😉 - anomalia podprzestrzenna?

...eksperymenty z grzybnią? 🙂

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 34 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram