BÓG

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 109 total)
  • Author
    Participant

Ankieta kolejna ale wazna przez tydzien...

fluor
    Keymaster

Zagłosowałbym chętnie, ale nie wiem co to jest ten demon Maxwella. Czy ktoś mnie oświeci??

Q
    Participant

To taki matematyczno fizyczny twor pozwalajacy na powstanie np nowego modelu porszaka w twojej lazience z atomow znajdujacych sie np. w powietrzu lub pozwalajacy ci na wyjazd tym cackiem z tejze samej lazienki. Czyli w skrocie lub dla wierzacych cud, ktorym moze sie posluzyc Bog ingerujac w

PS: Stukalem sobie cos w klawiature nawet nie patrzylem, ciekawe co z tego wyszlo??? 😀

fluor
    Keymaster

To taki matematyczno fizyczny twor (...)

To jest jakaś teoria naukowa czy coś jak "Nie jesteśmy sami na Ziemii" ??

Jaka jest wiarygodność tego, bo brzmi to jak na razie na próbę tłumaczenia cudów w sposób pseudonaukowy...

Q
    Participant

Jest to jak najbardziej "rzecz" naukowa spotykana w fizyce i matematyce lecz bardzo rzadka ale mozna nia tlumaczyc cuda i tym samym ingerencje Boga (testuje i testuje ale na kolokwiach mi sie nie zdarzylo abym nie wiedzac nic napisal na 5). 😉

fluor
    Keymaster

No nie wiem... to brzmi powiedzmy dość nieracjonalnie dla takiego laika jak ja...Ale taka już jest jak widać cena nieznajomości fizyki. Już te superpozycje kwantowe wydają się czymś "dziwnym" a co dopiero to. Czyżby fizyka wierzyła w Boga?

maro
    Participant

Tak w zasadzie postac Q ma wszelkie cechy żeby dzisiaj zostać Bogiem ale nie jest więc powinniśmy się zastanowić czym lub kim jest Bóg i jak go rozpoznać tylko nie odpowiadajcie że to kwestja[wiary.

Q
    Participant

Ja mysle ze Q mozna uznac za (:cool:boga...

...a jesli nie to uznac ze nie istnieje...

Ciezka to sprawa...

maro dales mi do myslenia

w koncu on moze wszystko to co Bog...

skoro nie ma ograniczen...

maro
    Participant

Dokładnie skoro bóg JEST to samo nasuwa się myślenie że jest czymś lub kimś. Wychodząc właśnie z tego założenia jest to tylko inna forma życia potężniejsza od nas samych. Tylko co by było jakby zjawił sie prawdziwy Q jaka by była reakcja społeczeństwa religijnego? Tak w zasadzie to trudno wierzyć bo wiara jest nielogiczna a wszystko co zostało zapisane w Biblii zostało napisane przez ludzi. wiadomo że społeczeństwo tamtych czasów wszystkie zjawiska wrzucały je do woreczka z cudami więc czy te społeczeństwo które napisało biblię jest w naszych oczach wiarygodne? Ciężko powiedzieć bo zaraz wyskoczą gorący zwolennicy religii (patrz sonda) więc lepiej się nie sprzeczać każdy wierzy w co chce. Według mnie kiedyś religia przestanie w ogóle istnieć ponieważ społeczeństwo jest coraz lepiej wykształcone i nie da sobie wcisnąc kitu, ale jak do tej pory religia to bardzo dochodowy interes.

Piotr
    Keymaster

Według mnie kiedyś religia przestanie w ogóle istnieć ponieważ społeczeństwo jest coraz lepiej wykształcone i nie da sobie wcisnąc kitu

Chwila, moment, czyzbys sugerowal ze czlowiek religijny to czlowiek niewyksztalcony lub niedoksztalcony? Smiem twierdzic ze jestes w wielkim bledzie. No bo jak wyjasnisz to ze wielu znanych naukowcow bylo/jest osobami religijnymi.

Qbah
    Participant

Ja dosc niedawno mialem dyskusje na forum CDP o smierci i religii. Duzo tam tego bylo. O osobach wierzacych ciezko jest powiedziec cos, co by ich nie obrazilo, a bylo o wierze (oczywiscie bylo o wierze powiedziane w negatywny sposob). Chocby reakcja Piotra. Nie sadze, zeby maro mial na celu obrazenie kogos. Dla mnie, wierzacy zostali otumanieni, zaslepieni przez bardzo sprytnych i przebieglych ludzi kosciola (ksiezy). Fakt ten nie stanowi o ich gorszym wyksztalceniu badz slabszej inteligencji, tylko pokazuje przebieglosc przedstawicieli kosciola.

Merkav
    Participant

Ja sie kieruje pewnym powiedzeniem :

To nie Bog stworzyl ludzi - to ludzie stworzyli Boga

Raphael
    Participant
    Quote:
    Ja mysle ze Q mozna uznac za (:cool:boga...

[...]

Dla mnie Q ukazany w Treku to typowy bóg żywcem wzięty z jednej z religii politeistycznych (np starożytnych Greków). Podobnie jak bogowie olimpijscy może on wszystko ale posiada też wiele cech ludzich i jest ograniczony przez innych członków Continuum.

Quote:

[...]Tak w zasadzie to trudno wierzyć bo wiara jest nielogiczna a wszystko co zostało zapisane w Biblii zostało napisane przez ludzi. wiadomo że społeczeństwo tamtych czasów wszystkie zjawiska wrzucały je do woreczka z cudami więc czy te społeczeństwo które napisało biblię jest w naszych oczach wiarygodne?

Wiara jest jak najbardziej logiczna. Nie wiem dlaczego uważasz, że jest inaczej. Biblii nie wolno (przynajmniej nie powinno się) traktować dosłownie bo nie jest ona encyklopedią i źródłem naukowym tylko ksiegą wiary, ogólnoludzkim kodeksem moralnym, itp. Biblia jest też arcydziełem literackim (tak jest postrzegana nawet przez ateistów), jest opowieścią o człowieku, jego psychice, uczuciach... Wiele jej fragmentów cechuje artyzm i symbolika.

Np. symboliczne stworzenie świata w 6 dni. W 7 dniu Bóg odpoczywał. Czy wszechmogący Bóg mógłby się zmęczyć? Jak widać jest to obrazowe ukazanie stworzenia świata w miarę przystępny i łatwy do zrozumienia sposób dla ówczesnych ludzi.

Dlatego też poważni ludzie nie uważają, że Biblia jest sprzeczna.

Co do społeczeństwa, które miało rzekomo napisać Biblię... to jednak pisali ją tzw. autorzy natchnieni, tzn wg wierzącyh to tak naprawdę Bóg napisał Biblię. Jest wiele przesłanek o tym świadczących.

Np.

- kolejność stwarzania: rośliny potem wodne stworzenia (księga Rodzaju), ptaki, ssaki i człowiek. W tamtych czasach (starożytność) uważano, że najpierw pojawił się człowiek

- Księga Izajasz 40,22: stwierdzenie, że Ziemia jest okrągła chociaż wówczas uważano, że jest płaska

- stwierdzenie pewnych faktów przyrodniczych, np, że woda krąży w przyrodzie (Ks Koheleta 1,7). Wtedy sądzono, że bogowie spuszczają "nową" wodę na ziemię...

- stwierdzenie, że najpierw był jeden ląd (Księga Rodzaju 1,9). Odkryto to dopiero w 1970 roku. Kontynent ten nazwano Pangeą.

Skąd ówcześni ludzie mieliby o tym wiedzieć? Dla mnie są to dowody poświadczające wiarygodność Biblii.

Quote:

Ja dosc niedawno mialem dyskusje na forum CDP o smierci i religii. Duzo tam tego bylo. O osobach wierzacych ciezko jest powiedziec cos, co by ich nie obrazilo, a bylo o wierze (oczywiscie bylo o wierze powiedziane w negatywny sposob). Chocby reakcja Piotra. Nie sadze, zeby maro mial na celu obrazenie kogos. Dla mnie, wierzacy zostali otumanieni, zaslepieni przez bardzo sprytnych i przebieglych ludzi kosciola (ksiezy). Fakt ten nie stanowi o ich gorszym wyksztalceniu badz slabszej inteligencji, tylko pokazuje przebieglosc przedstawicieli kosciola.

Nie wiem co takiego strasznego było w reakcji Piotra. Normalny, zwyczajny kontrargument.

Jeśli chodzi o tzw. otumanienie przez księży to jest to conajmniej dziwne. Cofnijmy się w czasie do momentów powstawania chrześcijaństwa, czyli do I wieku. Pierwsi chrześcijanie nie byli wcale nakłaniani czy zmuszniczarniach...

Quote:

Ja sie kieruje pewnym powiedzeniem :

To nie Bog stworzyl ludzi - to ludzie stworzyli Boga

W takim razie skąd się wzięli ludzie i wszechświat???

Merkav
    Participant

W takim razie skąd się wzięli ludzie i wszechświat???

A skad sie wziol "Bog" ?

Raphael
    Participant

A skad sie wziol "Bog" ?

Pytanie z pozoru trudne w istocie jest bardzo proste :). Bóg był zawsze. Jest On istotą z poza wszechświata więc nie podlega prawom i ograniczeniom rządzącym wszechświatem. A nasza rzeczywistość to 4 (albo i więcej)- wymiarowa przestrzeń, w której jednym z wymiarów jest czas (zgodnie z powszechnie akceptowaną teorią względności Einsteina). Bóg jako stwórca tej rzeczywistości sam nie podlega jej prawom i ograniczeniom więc nie podlega też ograniczeniu przez czas (nie ma początku ani końca, itp.)

W "miejscu" z którego On pochodzi w ogóle nie ma takiego pojęcia jak czas. Czas został wymyślony przez Boga i jest on tylko elementem naszego wszechświata.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 109 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram