Axanarem nie sugerowałem się wcale, model tworzyłem w oparciu o grafikę Meshweaver - F.Passaro i film z 2009 + kilka swoich przemyśleń (których będzie więcej jak już stworzę bazę opartą na grafikach i filmie). Tak się złożyło że z filmów od 2009 roku jedynie Kelvinowskie okręty bardzo mi się spodobały, tak dosłownie, akceptowalne jest tylko 2 minuty z filmu z 2009 roku, plus sceny mostka i okrętów na tym samym spodku co Kelvin. Niestety to co powstawało po ST: FC było słabe, porównajmy jakość modeli z TMP i z bitwy z Klingonami z Discovery.
Ten model zrobiłem przypominając sobie wiele rzeczy z Blendera, a teraz robię go od nowa bo znalazłem kilka rozwiązań by był jeszcze lepszy no i zawiesiłem się nad "garbem" za mostkiem ze względu na powyższy błąd. Ten model to niemal dwa tygodnie prawie bez przerwy 😉
Muszę jednak zauważyć że Strange New World pokazał bardzo ciekawą konstrukcję - Farragut, Kirk to porażka ale Farragut bardzo dobry model. Enterprise, no cóż, fani stworzyli kilka lepszych ulepszonych TOSowców.